Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Ovome će se moći veseliti budući korisnici kredita, ali ne i stari?

Franak
Igor Kralj/PIXSELL
06.02.2013.
u 16:27

Država dopušta bankama nastavak jednostranog određivanja promjenjive kamatne stope, mišljenje je udruge Franak

Ministarstvo financija i HNB predlažu izmjene Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) kojima se dosadašnje stanje zadržava i dopušta se bankama nastavak jednostranog određivanja promjenjive kamatne stope, mišljenje je udruge Franak, piše Poslovni dnevnik.

Upravo zato Udruga zahtijeva promjene prijedloga Zakona o kreditnim institucijama, kojima žele stati na kraj 'samovolji banaka u određivanju promjenjive kamatne stope'.

U povodu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama koji je nedavno iznesen na javnu raspravu, Udruga Franak održala je danas prvu i veliku panel diskusiju. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama dobar je samo za buduće korisnike kredita, pojasnio je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Naime, prema tom prijedlogu kreditna je institucija dužna definirati parametre koje prati u vezi s donošenjem odluke o korekciji promjenjive kamatne stope, a koji su jasni i poznati potrošačima. Ti parametri mogu biti referentna kamatna stopa (npr. EURIBOR, LIBOR), indeks potrošačkih cijena, premija na kreditni rizik Republike Hrvatske i slični parametri, čija promjena ne ovisi o volji jedne ugovorne strane. Aleksić je pojasnio kako će se u svim ugovorima s promjenjivom kamatnom stopom morati odrediti formula za izračun kamatne stope, odnosno da će svim budućim korisnicima biti omogućeno ugovaranje načina određivanja promjenjive kamatne stope s bankama. Problem je u tome što se to ne odnosi i na postojeće korisnike kredita, kod kojih će banke samovoljno određivati dijelove formule za izračun promjenjive kamatne stope.

Prema tome, ovaj je prijedlog HNB-a i Ministarstva financija štetan i neprihvatljiv za postojeće korisnike kredita te su postojeći korisnici diskriminirani u odnosu na buduće korisnike kredita. Ovdje nije riječ samo o onima koji imaju kredite u 'švicarcima', nego se odnosi na sve postojeće korisnike kredita, bez obzira na valutu – smatra Aleksić. Ostatak teksta pročitajte ovdje

 

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brodludjaka
17:09 06.02.2013.

Odmah treba promijeniti zakon i odmah napasti sve banke u Hrvatskoj. Erste kao prvu. Ni sami ne znaju objasniti što je Euribor. Ali su ga uveli i objasnili nedavno da moze skakti od 0,50% pa na dalje. Još jedan zajeb za hrvatske građane lopovskih stranih banaka. Kada država nije vlasnik svoga teritorija i ne može odlučivati na svome teritoriju, nego strana banka, onda je bolje za državu da ne postoji.

DU
Deleted user
17:16 06.02.2013.

Baš me interesira za koga radi ovaj Goran Aleksić... ako se ne donese ovaj zakon gube i novi istari korisnici kredita, a ako se donese bit ce povoljnije barem jednima. Moze se zakon ovaj donijeti da se zastiti dio građana, a onda raditi na doradi kako bi se zaštitilo i ostatak. Još jedan pametnjaković koji zna da bi trebalo, ali ne vidim da je negdje predložio održivi zakon koji neće neki eu sud poništiti. Meni se cini da on kupuje vrijeme bankama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije