Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Ovome će se moći veseliti budući korisnici kredita, ali ne i stari?

Država dopušta bankama nastavak jednostranog određivanja promjenjive kamatne stope, mišljenje je udruge Franak
06. veljače 2013. u 16:27 2 komentara 4 prikaza
Franak
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ministarstvo financija i HNB predlažu izmjene Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) kojima se dosadašnje stanje zadržava i dopušta se bankama nastavak jednostranog određivanja promjenjive kamatne stope, mišljenje je udruge Franak, piše Poslovni dnevnik.

Upravo zato Udruga zahtijeva promjene prijedloga Zakona o kreditnim institucijama, kojima žele stati na kraj 'samovolji banaka u određivanju promjenjive kamatne stope'.

U povodu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama koji je nedavno iznesen na javnu raspravu, Udruga Franak održala je danas prvu i veliku panel diskusiju. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama dobar je samo za buduće korisnike kredita, pojasnio je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Naime, prema tom prijedlogu kreditna je institucija dužna definirati parametre koje prati u vezi s donošenjem odluke o korekciji promjenjive kamatne stope, a koji su jasni i poznati potrošačima. Ti parametri mogu biti referentna kamatna stopa (npr. EURIBOR, LIBOR), indeks potrošačkih cijena, premija na kreditni rizik Republike Hrvatske i slični parametri, čija promjena ne ovisi o volji jedne ugovorne strane. Aleksić je pojasnio kako će se u svim ugovorima s promjenjivom kamatnom stopom morati odrediti formula za izračun kamatne stope, odnosno da će svim budućim korisnicima biti omogućeno ugovaranje načina određivanja promjenjive kamatne stope s bankama. Problem je u tome što se to ne odnosi i na postojeće korisnike kredita, kod kojih će banke samovoljno određivati dijelove formule za izračun promjenjive kamatne stope.

Prema tome, ovaj je prijedlog HNB-a i Ministarstva financija štetan i neprihvatljiv za postojeće korisnike kredita te su postojeći korisnici diskriminirani u odnosu na buduće korisnike kredita. Ovdje nije riječ samo o onima koji imaju kredite u 'švicarcima', nego se odnosi na sve postojeće korisnike kredita, bez obzira na valutu – smatra Aleksić. Ostatak teksta pročitajte ovdje

 

Khabib Nurmagomedov
OTAC MU PREMINUO
Ne želi 'uzeti' 30 milijuna eura zbog obećanja koje je dao majci!
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • brodludjaka:

    Odmah treba promijeniti zakon i odmah napasti sve banke u Hrvatskoj. Erste kao prvu. Ni sami ne znaju objasniti što je Euribor. Ali su ga uveli i objasnili nedavno da moze skakti od 0,50% pa na dalje. Još jedan zajeb ... prikaži još! za hrvatske građane lopovskih stranih banaka. Kada država nije vlasnik svoga teritorija i ne može odlučivati na svome teritoriju, nego strana banka, onda je bolje za državu da ne postoji.

  • Deleted user:

    Baš me interesira za koga radi ovaj Goran Aleksić... ako se ne donese ovaj zakon gube i novi istari korisnici kredita, a ako se donese bit ce povoljnije barem jednima. Moze se zakon ovaj donijeti da se zastiti dio građana, ... prikaži još! a onda raditi na doradi kako bi se zaštitilo i ostatak. Još jedan pametnjaković koji zna da bi trebalo, ali ne vidim da je negdje predložio održivi zakon koji neće neki eu sud poništiti. Meni se cini da on kupuje vrijeme bankama.