Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita okoliša

Otvoren natječaj CIP ECO INNOVATION 2013.

croenergo.eu (1)
croenergo.eu
14.05.2013.
u 08:58

Natječaj je težak 31,6 milijuna eura na kojem mogu sudjelovati i hrvatski poduzetnici

Europska komisija otvorila je posljednji krug natječaja u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije – programa ECO INNOVATION 2013., a raspoloživi fond iznosi 31,6 milijuna eura. Na natječaj se mogu prijaviti i hrvatski mali i srednji poduzetnici, stoji u priopćenju Saveza za energetiku Zagreba koji će za nekoliko dana na svojim internetskim stranicama - portalu croenergo.eu - već treću godinu za redom objaviti hrvatsku verziju teksta toga javnog natječaja.

ECO INNOVATION, potprogram Programa Zajednice CIP, podrazumijevaju sve oblike inovacijskih aktivnosti koje rezultiraju ili čiji je cilj bitno poboljšanje zaštite okoliša. ECO INNOVATION uključuju nove proizvodne procese, nove proizvode ili usluge te nove metode poslovanja i upravljanja, čije će korištenje ili provedba spriječiti ili znatno smanjiti rizike za okoliš, zagađenje i sve druge negativne posljedice uporabe resursa tijekom životnog ciklusa srodnih aktivnosti.

Prioritetna područja sukladno politici Europske unije u 2013. godini su reciklirajući materijali, proizvodi za održivu gradnju, prehrambeni i sektor pića, vodna industrija te naposljetku zeleno poslovanje.

Ukupni indikativni proračun ovogodišnjeg natječaja, namijenjenog malom i srednjem poduzetništvu, iznosi 31,6 milijuna eura (predviđa se financiranje oko 30-40 projekata, a Europska unija sufinancirati će 50% ukupno prihvatljivih troškova). Natječaj se zatvara 05. rujna 2013. godine u 17:00 sati po lokalnom vremenu u Bruxellesu.

Na natječaj se mogu prijaviti mali i srednji poduzetnici iz EU-27, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Hrvatske, Makedonije, Izraela, Crne Gore, Srbije i Turske.

"Savez za energetiku Zagreba, već treću godinu za redom, objaviti će hrvatsku verziju teksta javnog natječaja i natječajne dokumentacije. Dokumentacija će biti objavljena na sljedećem linku. Nadamo se kako će hrvatski mali i srednji poduzetnici prepoznati kvalitetu ovoga natječaja te se pravovremeno prijaviti. Sve poduzetnike pozivamo i na 'Nacionalni info dan CIP ECO INNOVATION' koji će se u organizaciji Europske poduzetničke mreže u Hrvatskoj održati 15.05., a detaljnije informacije možete dobiti na sljedećem linku. Također, Savez za energetiku Zagreba i tvrtka Energo Media Servis organizatori su cjelodnevne poslovne edukacije 'Kako dobiti sredstva iz fonda CIP ECO INNOVATION 2013.', a gdje će se poduzetnici moći informirati o svim relevantnim temama vezanim uz sam postupak prijave, pronalaženja međunarodnih partnera i slično", izjavio je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Zagreba.

"Projekt 'ECO-SANDWICH: Održivi predgotovljeni zidni panelni sustav od recikliranog agregata',ove godine nagrađen u kategoriji 'Najbolji team hrvatskog zelenog gospodarstva' nagradom GREENOVATION 2013., projekt je Sveučilišta u Zagrebu - Građevinskog fakulteta i partnera te ujedno jedan od najuspješnijih projekata koji su se financirali putem sredstava iz programa CIP ECO INNOVATION", objasnio je Marjanović.

"ECO-SANDWICH, predgotovljeni ventilirani zidni panelni sustav, ima veliki potencijal značajno poboljšati energijsko svojstvo postojećih zgrada. Sastoji se od dva sloja betona koji su međusobno povezani rešetkastim nosačima od nehrđajućeg čelika. Od ukupne količine agregata potrebnog za izradu betona, 50% je zamijenjeno s recikliranim agregatom dobivenim iz građevinskog otpada. Unutarnji, nosivi sloj betona izrađen je od recikliranog betonskog loma, dok je vanjski fasadni sloj izrađen od reciklirane opeke kao agregata u betonu. Kao toplinsko izolacijski materijal koristi se novo razvijena mineralna vuna izrađena korištenjem Ecose® tehnologije koja umjesto formaldehida koristi prirodne smole kao vezivo.

Ako bi se rekonstruiralo 75.300 m2 postojećih građevina primjenom ovog proizvoda, u Hrvatskoj bi se recikliralo 16% betona i 23% opeke. Analiza životnog ciklusa pokazuje da je ugradnjom Eco-Sandwich zidnih panela umjesto zidnih panela s 10 [cm] EPS osnovne izolacije ušteđeno 43% od ukupne energije tijekom 50 godina, dok je emisija CO2eq smanjena za 34%. Glavni cilj projekta je primjena inovativnog, ekološkog i održivog proizvoda za gradnju i obnovu stambenog fonda", detaljno je opisao Marjanović jedan od najznačajnijih hrvatskih projekata financiranih iz programa CIP ECO INNOVATION (2012).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije