Naslovnica Biznis

Odsad samo uz račun: dolaze fiskalne blagajne!

U proceduru je pušten Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se uvode takozvane fiskalne blagajne. Vlada želi dokinuti prodaju na crno
02. kolovoza 2012. u 10:49 0 komentara 4 prikaza
račun
Foto: Thinkstock

 

Ukinut će se prodaja na crno, ili barem tako poručuje ministar financija Slavko Linić koji je u proceduru pustio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se uvode takozvane fiskalne blagajne, koje će zauvijek onemogućiti zamračivanje računa. Svaki će ugostitelj, trgovac, zubar ili liječnik račune izdavati uz pomoć elektroničkog uređaja, koji će automatski proslijediti podatke Poreznoj upravi. Svaki dan morat će podnositi i dnevne izvještaje poreznicima.
Građanin inspektor
A kako spriječiti poslovanje bez računa? Linić pri tome ozbiljno računa na građane, koji, kako stoji u obrazloženju zakona, moraju biti svjesni da ih svatko tko ne prijavi porez višestruko potkrada. Građanin-inspektor prvo mora zatražiti račun u svakoj prilici, jer ako ga se uhvati bez računa može platiti kaznu do 2000 kuna, a potom mora provjeravati jesu li računi prijavljeni Poreznoj upravi. Za tu će namjenu PU otvoriti web servis i sms centar, od kojih će se dobiti odgovor o ispravnosti računa. “Poštovani, ovdje vaša Porezna uprava. Račun je prijavljen, možete slobodno nastaviti piti kavu”, možda će pisati u jednom od tih sms-ova. Kako će zaista glasiti, definirat će se pravilnikom.
Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

 

Ukinut će se prodaja na crno ili barem tako poručuje ministar financija Slavko Linić koji je u proceduru pustio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se uvode takozvane fiskalne blagajne, koje će zauvijek onemogućiti zamračivanje računa. Svaki će ugostitelj, trgovac, zubar ili liječnik račune izdavati uz pomoć elektroničkog uređaja koji će automatski proslijediti podatke Poreznoj upravi. Svaki dan morat će podnositi i dnevne izvještaje poreznicima.

Građanin inspektor

A kako spriječiti poslovanje bez računa? Linić pri tome ozbiljno računa na građane, koji, kako stoji u obrazloženju zakona, moraju biti svjesni da ih svatko tko ne prijavi porez višestruko potkrada. Građanin-inspektor prvo mora zatražiti račun u svakoj prilici jer, ako ga se uhvati bez računa, može platiti kaznu do 2000 kuna, a potom mora provjeravati jesu li računi prijavljeni Poreznoj upravi. Za tu će namjenu PU otvoriti web-servis i SMS-centar, od kojih će se dobiti odgovor o ispravnosti računa. “Poštovani, ovdje vaša Porezna uprava. Račun je prijavljen, možete slobodno nastaviti piti kavu”, možda će pisati u jednom od tih SMS-ova. Kako će zaista glasiti, definirat će se pravilnikom.

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.