Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok do 28. veljače

Odgovori na sva pitanja o prijavi poreza koja trebate postaviti

porez, prijava poreza (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
31.01.2011.
u 12:00

Liječnički troškovi, određene premije osiguranja i troškovi stambenih potreba do 12.000 kuna do sada su umanjivale dohodak. No, promjenom zakona to više ne spada pod olakšice, piše Pametna kuna

Ne znate morate li podnijeti prijavu poreza na dohodak? Nije vam jasno što se priznaje kao olakšica, a što ne? Niste sigurni tko sve može biti uzdržavana osoba? Pročitajte i doznajte!

>>Ne znate izračunati povrat poreza? Isprobajte Porezni kalkulator Pametne kune!

1. Od ove godine stope poreza na dohodak su umanjene. Koliko one iznose?

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koji je prošle godine stupio na snagu smanjen je broj i visina stopa poreza na dohodak te je smanjeno porezno opterećenje poreza dohotka.

Porezne stope i porezni razredi nakon izmjena zakona.

Porezna stopa 12%, mjesečna porezna osnovica - do 3.600 kn

Porezna stopa 25%, mjesečna porezna osnovica - iznad 3.600 kn do 10.800 kn (idućih 7.200 kn )

Porezna stopa 40%, mjesečna porezna osnovica - iznad 10.800 kn

2. Tko obavezno podnosi poreznu prijavu?

Poreznu prijavu obavezno predajete ako:

- plaću ili mirovinu primate kod dva ili više poslodavaca

- dohodak ostvarujete od samostalne djelatnosti

- kao fizička osoba dohodak ostvarujete izravno iz inozemstva

- vas je porezna uprava naknadno zatražila da platite porez na dohodak tj. ako poslodavac, isplatitelj primitka ili porezni obveznik nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak.

Ukoliko ste se pronašli u nekoj od navedenih kategorija i ne podnesete godišnji prijavu ili su podaci nepotpuni ili netočni, porez nećete izbjeći već ćete ga platiti po procjeni Porezne uprave.

3. Tko nije obavezan predati poreznu prijavu?

Poreznu prijavu ne morate podnositi ako:

- plaću ili mirovinu dobivate od jednog ili više tuzemnih poslodavaca, ali ne istodobno

- dohodak primate od imovine i imovinskih prava koji se ne utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga

- dohodak primate od kapitala i osiguranja

4. Tko ne može predati poreznu prijavu?

Godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak ne možete podnijeti:

- za drugi dohodak po osnovi povrata doprinosa

- za dohodak koji se u poreznom razdoblju oporezuje u paušalnom iznosu

5. Što se ne unosi u poreznu prijavu?

Štednje, dividende, primici od kamata ostvarene vrijednosnim papirima, premije osiguranja za otkup dijela doživotne mirovina, mirovine rezidenata ostvarene u inozemstvu, obiteljske mirovine nakon smrti roditelja, državne nagrade, primici odnosno darovi fizičkim osobama za zdravstvene potrebe, razne socijalne potpore i potpore za novorođenče, nasljedstva, odštete, primici od otuđenja osobne imovine, primici ostvareni na nagradnim natječajima ili natjecanjima, novčani dodaci uz mirovinu, primici po osnovi osiguranja te stipendije.

6. Do kada treba predati poreznu prijavu?

Rok za predaju poreznih prijava je do 28. veljače 2011. godine. Prošle je godine termin za prijavu bio 1. ožujka, ali samo zato jer je zadnji datum u veljači, kada se uobičajeno predaju godišnje prijave za porez, pao na neradni dan.

7. Što po je po novom zakonu izuzeto iz poreznih olakšica?

Liječnički troškovi, određene premije osiguranja i troškovi stambenih potreba do 12.000 kuna do sada su umanjivale dohodak. No, promjenom zakona to više ne spada pod olakšice.

Ipak, kako je novi zakon na snagu stupio 1. srpnja 2010. porezni obveznici moći će za prethodno navedene olakšice, umanjiti dohodak ostvaren u 2010.

U ukupnom iznosu do 6.000 kuna, i to samo za premije izvršene do 30. lipnja 2010. Od sljedeće godine ti se izdaci više neke iskazivati u poreznoj prijavi.

8. Što onda spada u porezne olakšice?

Umanjiti dohodak možete iskazivanjem na temelju uzdržavanih članova obitelji, imate li prebivalište na područjima posebne državne skrbi i brdskoplaninskih područja, na temelju plaćenih zdravstvenih doprinosa ako porezni obveznik nije drugačije osiguran, razne vrste darovanja ali samo pravnim subjektima te na osnovu novoopropisanog iznosa do 6.000 kuna za liječničke troškove, premije osiguranja i troškove stanovanja.

Također, u primjeni i dalje ostaju oslobođenja za hrvatske ratne vojne invalide (HRVI) i članove obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost (obrtnici, slobodna zanimanja i djelatnost poljoprivrede i šumarstva), mogu i dalje umanjiti dohodak za:

• iznos isplaćenih plaća i uplaćenih doprinosa na plaću novim radnicima

• iznos državne potpore za naukovanje za obrtnička zanimanja, prema posebnim propisima

• iznos državne potpore za obrazovanje i izobrazbu, prema posebnim propisima

• izdatke istraživanja i razvoja

• preneseni gubitak (prijenos sljedećih 5 godina)

9. Tko su uzdržavani članovi uže obitelji?

Uzdržavani članovi obitelji su djeca. No, to može biti i nezaposleni bračni drug, roditelji poreznog obveznika i roditelji njegovog bračnog druga, preci i potomci u izravnoj liniji, maćehe i očusi koje pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje plaća alimentaciju ili osobe kojima je obveznik skrbnik.

10. Može li najam biti olakšica?

Ako uz ispunjenu prijavu preda ugovor o najmu i dokaz o plaćenoj najamnini, porezni obveznik ima pravo na povrat preplaćenog poreza. U tom su smislu olakšica i kupnja ili gradnja stambenog prostora te kamate na stambeni kredit.

Najmoprimac ili vlasnik nekretnine ne mora biti obveznik, nego to može biti bračni partner, a tada porezni obveznik uz prijavu mora priložiti izvod iz matice vjenčanih ne stariji od šest mjeseci.

No, vodite računa o izmjenama zakona u po kojem ti troškovi (uz liječničke i premije osiguranja) mogu maksimalno iznositi 6.000 kuna i to ako su nastali prije 30.lipnja prošle godine.

11. Što ako živim na područjima posebne državne skrbi?

Obveznicima koji žive na područjima posebne državne skrbi obračunava se veći osobni odbitak. U 1. skupini (Vukovar, Ilok...) osobni odbitak je 3.840 kuna. U 2. skupini (Glina, Benkovac...) odbitak je 3.200 kuna, a u 3. skupini (Otok, Zagvozd...) osobni odbitak je 2400 kuna. Za život u brdsko-planinskim područjima (Delnice, Imotski...) odbitak je 2.400 kuna. Više informacija o područjima posebne državne skrbi i brdsko-planinskim područjima može se naći na stranicama Porezne uprave.

Više o prijavi poreza pročitajte na portalu Pametna kuna

Komentara 1

LU
lutomirski
01:56 10.02.2011.

nedaj mi boze imati sa tim lopovima posla !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije