Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKVIRNI SPORAZUM

Normalizacija odnosa: Prvi kinesko-američki ugovor o plinu od izbijanja trgovinskog rata

Plinska platforma
Marin Tironi/PIXSELL
09.11.2020.
u 14:10

Ranije ove godine Kina je pokrenula odustajanje od carina koje uključuje LNG, u pokušaju povećanja uvoza. Unatoč tome, najveći kineski kupci zazirali su od dugoročnih ugovornih aranžmana, strahujući od mogućeg iznenadnog pogoršanja odnosa s Washingtonom.

Kina je potpisala prvi srednjoročni ugovor o kupnji ukapljenog prirodnog plina (LNG) od američkog izvoznika otkako je trgovinski rat poremetio isporuke, piše Bloomberg, ocjenjujući to nagovještajem moguće normalizacije kinesko-američkih poslovnih i političkih odnosa.

Kineski Foran Energy Group priopćio je da je potpisao okvirni sporazum s američkim isporučiteljem Cheniere Energy-jem za 26 isporuka između 2021. i 2025. godine.

Dogovor je sklopljen tijekom godišnjeg trgovinskog sajma u Šangaju, značajnog projekta predsjednika Xi Jinpinga, koji je smjerao pokazati kinesku otvorenost prema svijetu.

Kineske tvrtke prestale su potpisivati ​​dugoročne ugovore o opskrbi s SAD-om nakon što je Peking podigao carine na pošiljke iz SAD-a, kao odgovor na američke carine na kinesku robu uvedene 2018. godine. Zbog toga, među ostalim, nije sklopljen ni dugo pregovarani ugovor o opskrbi između Chenierea i kineskog petrokemijskog giganta Sinopeca.

Američki izvoz LNG-a u Kinu rastao je sve dok nije potpuno obustavljen između svibnja 2019. i ožujka ove godine. Tada je nastavljen, budući da se Peking trudi poštovati svoje obveze prema trgovinskom sporazumu s Washingtonom potpisanom u siječnju, unatoč problematičnim širim političkim odnosima dvije najveće svjetske ekonomije.

Ranije ove godine Kina je pokrenula odustajanje od carina koje uključuje LNG, u pokušaju povećanja uvoza. Unatoč tome, najveći kineski kupci zazirali su od dugoročnih ugovornih aranžmana, strahujući od mogućeg iznenadnog pogoršanja odnosa s Washingtonom.

Cheniere je prema službenim američkim podacima, između ožujka i kolovoza realizirao devet isporuka LNG-a u Kinu.

Dogovor s Foranom dolazi ubrzo neto po dovršetku projekta PipeChina. Taj cjevovodni sustav omogućuje pristup kineskim LNG terminalima i cjevovodima za prirodni plin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije