Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŽIVOTNOST MIROVINE

Mirni do kraja života: zašto je doživotna mirovina dobar izbor za vas

Znanjem do bolje mirovine
19.11.2020.
u 10:00

Sigurno se pitate koje vam opcije stoje na raspolaganju pri odabiru buduće mirovine? Donosimo vam razloge za odabir doživotne mirovine

Stekli ste uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. mirovinski stup) i pitate se što sad? Koji model isplate odabrati? Što bi bio najbolji izbor?

Krenimo redom. Svaki osiguranik koji je član II. mirovinskog stupa odvaja 5% doprinosa od svoje bruto plaće za mirovinu. Recimo da ste i vi sada na pragu odlaska u mirovinu te vas zanimaju opcije koje imate. Bit će vam ponuđene sljedeće mogućnosti:

  • mirovina samo iz I. stupa (opcija A na informativnom izračunu Regosa) ili
  • kombinirana isplata, odnosno podijeljena isplata mirovine iz I. stupa i mirovine iz II. stupa (opcija B na informativnom izračunu Regosa).

Pogledajte video u kojem Morana Zibar objašnjava zašto je dobro ugovoriti doživotnu mirovinu

Mirovina iz II. stupa pruža više opcija

Što odabrati individualni je izbor svakog korisnika, ali važno je napomenuti da mirovina iz II. stupa pruža više opcija isplate za korisnika mirovine. Npr. u slučaju smrti korisnika mirovine mirovina iz II. stupa može se nastaviti isplaćivati bilo kojoj osobi koju korisnik odabere ili ako vas bračni drug nadživi, možete ugovoriti doživotnu isplatu mirovine za bračnog druga.

Prođimo zajedno vrste i oblike mirovina iz II. stupa

U sklopu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) isplaćuje sljedeće vrste mirovina:

  1. Doživotnu mjesečnu starosnu, odnosno prijevremenu starosnu mirovinu
  2. Doživotnu mjesečnu invalidsku mirovinu
  3. Obiteljsku mjesečnu mirovinu (korisnik je bračni drug umrlog osiguranika).

Izvori: Hanfa i HZMO

Doživotnost isplate – važna osobina mirovine iz II. stupa

Isplata mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja (II. stup) za korisnika mirovine uvijek se isplaćuje doživotno, a moguće je ugovoriti jedan od sljedećih oblika:

  1. Pojedinačna mirovina
  2. Zajednička mirovina – doživotna isplata korisniku mirovine, a u slučaju smrti korisnika mirovine isplata se nastavlja bračnom drugu
  3. Pojedinačna mirovina sa zajamčenim razdobljem – doživotna isplata korisniku mirovine, a u slučaju smrti korisnika unutar zajamčenog razdoblja isplata mjesečne mirovine nastavlja se imenovanom korisniku do isteka zajamčenog razdoblja
  4. Zajednička mirovina sa zajamčenim razdobljem – doživotna isplata mirovine korisniku, u slučaju smrti korisnika isplata se nastavlja bračnom drugu. Ako unutar zajamčenog razdoblja preminu i korisnik i bračni drug, isplata se nastavlja imenovanom korisniku do isteka zajamčenog razdoblja.

Pogledajte sva videa serijala „Znanjem do bolje mirovine“ na linku.
Pridružite se Morani Zibar i doznajte sve što vas zanima o vašoj budućoj mirovini.  

Visina mirovine usklađuje se prema rastu troškova života

Odabir pojedinačne ili zajedničke mirovine, sa ili bez zajamčenog razdoblja, bit će u skladu s vašim preferencijama i ne postoji univerzalni odgovor na pitanje: „Što je za mene najbolji odabir?“ koji će vrijediti za sve buduće korisnike mirovina. Konačni izračun visine početne mirovine je individualan i neusporediv jer ovisi o nekoliko faktora. No važno je napomenuti da, bez obzira na to koji oblik isplate mirovine iz II. stupa odaberete, ugovoreni iznos mirovine predstavlja početni iznos koji se zatim korigira. S obzirom na to da se mirovina iz II. stupa usklađuje prema stopi promjene indeksa potrošačkih cijena utvrđenom prema podacima Državnog zavoda za statistiku, vaša će se mirovina uskladiti najmanje dva puta godišnje za prethodno polugodište. A veseli i činjenica da vam je mirovina zajamčena, i to doživotno!

Sadržaj realiziran u suradnji s Raiffeisen mirovinskim osiguravajućim društvom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije