Naslovnica Biznis

Mirenje građana i osiguranja besplatno, često završi nagodbom

Svi su podaci koji se iznesu u postupku medijacije tajni, a nagodba se može sklopiti i samo za dio spornih pitanja
10. travnja 2013. u 18:00 0 komentara 395 prikaza
rukovanje
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Sukob s financijskim institucijama vrlo je neravnopravna borba; sa svoje strane možete imati pravdu, no s njihove je novac, moć, vrijeme, vojska odvjetnika... Procijenite li da će borba za ostvarenje nekog prava ili rješenja spora biti iscrpljujuća, dugotrajna i neizvjesna, dobro je znati da postoji i alternativa; Centar za mirenje postoji već puno desetljeće pri HGK, no bankari imaju i svoj Centar za mirenje pri HUP-u, a osiguravatelji u sklopu Hrvatskog ureda za osiguranje. HUO-ov pruža besplatne usluge posredovanja u mirenju za građane, dok ih pravnim osobama naplaćuju prema vrijednosti spora, što je mnogo povoljnije od sudskih pristojbi.

Nagodba ovršna isprava

Kad su posrijedi osiguravateljski sporovi, Centar za mirenje pri HUO-u provodi postupke mirenja na prijedlog oštećene osobe ili društva za osiguranje.

– Troškove postupka mirenja snosi isključivo društvo za osiguranje koje je sudjelovalo u postupku mirenja, bez obzira na ishod postupka, odnosno bez obzira koja je od stranaka predložila mirenje – objašnjava Nives Grgurić, tajnica Centra za mirenje HUO-a. Jedna je od glavnih prednosti medijacije brzina dolaska do rješenja. Kad stranka koja zatraži postupak mirenja dobije suglasnost druge strane, sastanak se dogovara već u roku od nekoliko dana, a nije nužan čak ni fizički kontakt, do rješenja se može doći i telefonom.

– Za razliku od sudskih postupaka koji, s obzirom na stroga pravila procesnog prava i preopterećenost sudova mogu trajati i više godina, postupak mirenja najčešće okončava već u jednom sastanku stranaka – ističe čelnica Centra za mirenje. Stranke uz pomoć jednog ili više izmiritelja nastoje postići nagodbu, no, ističe N. Grgurić, bez ovlasti nametanja obvezujućeg rješenja. Uvrsti li se pak klauzula ovršnosti, prema Zakonu o mirenju iz 2011., nagodba dobiva značenje ovršne isprave.

Inicijativa s obje strane

– Od ukupno provedenih postupaka mirenja u proteklih šest godina, oko 70 posto postupaka okončano je sklapanjem nagodbe. Također, velik je broj predmeta u kojima je upravo podnošenje prijedloga za mirenje predstavljalo neposredni poticaj strankama za rješenje spora izvansudskim putem, pa su se stranke neposredno nakon zaprimanja prijedloga nagodile i prije postupka mirenja — otkriva N. Grgurić.

Čak i stranke koje su već u sudskom sporu mogu pokrenuti mirenje, i to u bilo kojoj fazi spora, čak i žalbenoj. HUO-ov Centar za mirenje bilježi gotovo jednak omjer prijedloga za mirenje od strane društava za osiguranje, kao i od oštećenih fizičkih ili pravnih osoba. Upravo su u osiguranju nagodbe najčešće. Kroz HUP-ov Centar za mirenje u bankarstvu u protekle je dvije godine prošlo gotovo 400 predmeta i sudski su sporovi većinom izbjegnuti.

– Nema spora u kojemu se, ne samo ne bi isplatilo, nego i bilo mudro pokušati riješiti ga mirenjem bez parničenja. Jedno drugo ne isključuje. Ako niste zadovoljni ishodom mirenja, što su iznimno rijetke situacije, jer se stranke kada jednom sjednu za stol uglavnom i dogovore, još uvijek vam preostaje sav redovit sudski put, i u proceduralnom smislu kao da se ništa nije dogodilo – poručuje Milka Kosanović, direktorica HUP-ova Centra za mirenje.

>> Na sudovima 58.000 trgovačkih sporova, a malo tko želi mirenje

Bankarski sporovi komplicirani Kad su p

Bankarski sporovi komplicirani

Kad su posrijedi banke, situacija je donekle kompliciranija, jer nema baš previše sporova koji nisu vezani uz neplaćanje od strane klijenata. Eventualno se može osporavati neka naknada, trošak od strane banke, ročnost ili kršenje ugovora. No, i tad je mirenje brži put dolaska do rješenja.

U Hrvatskoj udruzi banaka vjeruju da će se broj medijacija posredovanjem Centra za mirenje u bankarstvu pri Centru za mirenje HUP-a stalno povećavati, jer “štedi vrijeme i troškove te čuva međusobni odnos banke i klijenta”.

– Glavni je problem da većina prijedloga građana za mirenje nije prihvatljiva bankama jer je posrijedi neplaćanje rata. Banke takve slučajeve rješavaju individualno, a najbolji su izgledi za uspjeh ako se pokuša dogovoriti s bankom prije nego što dođe do neplaćanja – ističe Ivana Prgomet, savjetnica za odnose s javnošću Hrvatske udruge banaka.

Kao pozitivan moment ističe da se dio potencijalnih mirenja riješio i prije samog procesa medijacije, jer je došlo do dijaloga banke i klijenta koji su pronašli rješenje. No, Centar za mirenje u bankarstvu nije ekskluzivni posrednik isključivo za banke; namijenjen je i sporovima s ostalim, nebankarskim, pružateljima financijskih usluga te međusobnim sporovima financijskih i kreditnih institucija.

Troškova klijenti nisu oslobođeni; ovise o vrijednosti predmeta spora, ali su u pravilu višestruko manji u odnosu na sudske troškove i stranke točno znaju koliko će iznositi. Tarife se sastoje od upisne takse, troškova nagrade izmiritelja i administrativnih troškova.

Dogovor bi trebao biti postignut u roku

Dogovor bi trebao biti postignut u roku od 60 dana - toliko predviđa Zakon o mirenju

- Fizičkim osobama Centar za mirenje Hrvatskog ureda za osiguranje besplatno pruža usluge, dok su u HUP-ovu Centru za mirenje u bankarstvu troškovi puno niži nego na sudu

- Za početak mirenja obje strane moraju dati suglasnost. To je dobrovoljan postupak koji se može i odbiti

- Izmiritelji su stručne certificirane osobe koje pomažu suprotstavljenim strankama da dođu do rješenja. Često su to iskusni suci i profesori

- Nagodba postignuta postupkom mirenja obvezujuća je ako se uvrsti klauzula o ovršnosti

- U bilo kojem trenutku može se odstupiti od mirenja i započeti sudski postupak. No, mirenje se može pokrenuti i dok je sudski postupak u tijeku

- Zakon o mirenju predviđa da postupak traje najviše 60 dana, no rok se sporazumom stranaka može i produžiti

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.