Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rješavanje sporova

Mirenje građana i osiguranja besplatno, često završi nagodbom

rukovanje
Grgo Jelavić/PIXSELL
10.04.2013.
u 18:00

Svi su podaci koji se iznesu u postupku medijacije tajni, a nagodba se može sklopiti i samo za dio spornih pitanja

Sukob s financijskim institucijama vrlo je neravnopravna borba; sa svoje strane možete imati pravdu, no s njihove je novac, moć, vrijeme, vojska odvjetnika... Procijenite li da će borba za ostvarenje nekog prava ili rješenja spora biti iscrpljujuća, dugotrajna i neizvjesna, dobro je znati da postoji i alternativa; Centar za mirenje postoji već puno desetljeće pri HGK, no bankari imaju i svoj Centar za mirenje pri HUP-u, a osiguravatelji u sklopu Hrvatskog ureda za osiguranje. HUO-ov pruža besplatne usluge posredovanja u mirenju za građane, dok ih pravnim osobama naplaćuju prema vrijednosti spora, što je mnogo povoljnije od sudskih pristojbi.

Nagodba ovršna isprava

Kad su posrijedi osiguravateljski sporovi, Centar za mirenje pri HUO-u provodi postupke mirenja na prijedlog oštećene osobe ili društva za osiguranje.

– Troškove postupka mirenja snosi isključivo društvo za osiguranje koje je sudjelovalo u postupku mirenja, bez obzira na ishod postupka, odnosno bez obzira koja je od stranaka predložila mirenje – objašnjava Nives Grgurić, tajnica Centra za mirenje HUO-a. Jedna je od glavnih prednosti medijacije brzina dolaska do rješenja. Kad stranka koja zatraži postupak mirenja dobije suglasnost druge strane, sastanak se dogovara već u roku od nekoliko dana, a nije nužan čak ni fizički kontakt, do rješenja se može doći i telefonom.

– Za razliku od sudskih postupaka koji, s obzirom na stroga pravila procesnog prava i preopterećenost sudova mogu trajati i više godina, postupak mirenja najčešće okončava već u jednom sastanku stranaka – ističe čelnica Centra za mirenje. Stranke uz pomoć jednog ili više izmiritelja nastoje postići nagodbu, no, ističe N. Grgurić, bez ovlasti nametanja obvezujućeg rješenja. Uvrsti li se pak klauzula ovršnosti, prema Zakonu o mirenju iz 2011., nagodba dobiva značenje ovršne isprave.

Inicijativa s obje strane

– Od ukupno provedenih postupaka mirenja u proteklih šest godina, oko 70 posto postupaka okončano je sklapanjem nagodbe. Također, velik je broj predmeta u kojima je upravo podnošenje prijedloga za mirenje predstavljalo neposredni poticaj strankama za rješenje spora izvansudskim putem, pa su se stranke neposredno nakon zaprimanja prijedloga nagodile i prije postupka mirenja — otkriva N. Grgurić.

Čak i stranke koje su već u sudskom sporu mogu pokrenuti mirenje, i to u bilo kojoj fazi spora, čak i žalbenoj. HUO-ov Centar za mirenje bilježi gotovo jednak omjer prijedloga za mirenje od strane društava za osiguranje, kao i od oštećenih fizičkih ili pravnih osoba. Upravo su u osiguranju nagodbe najčešće. Kroz HUP-ov Centar za mirenje u bankarstvu u protekle je dvije godine prošlo gotovo 400 predmeta i sudski su sporovi većinom izbjegnuti.

– Nema spora u kojemu se, ne samo ne bi isplatilo, nego i bilo mudro pokušati riješiti ga mirenjem bez parničenja. Jedno drugo ne isključuje. Ako niste zadovoljni ishodom mirenja, što su iznimno rijetke situacije, jer se stranke kada jednom sjednu za stol uglavnom i dogovore, još uvijek vam preostaje sav redovit sudski put, i u proceduralnom smislu kao da se ništa nije dogodilo – poručuje Milka Kosanović, direktorica HUP-ova Centra za mirenje.

>> Na sudovima 58.000 trgovačkih sporova, a malo tko želi mirenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije