Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

Ministar Maras najavio veliku pomoć za 150 tisuća obrtnika i poduzetnika

"To je velika pomoć za 150 tisuća obrtnika i poduzetnika i jedna od najbitnijih stvari za male poduzetnike u mandatu ove Vlade", izjavio je Maras.
04. rujna 2014. u 15:02 1 komentara 408 prikaza

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je na okruglom stolu Poslovnog dnevnika "Misli lokalno, djeluj globalno" koji se održava u Ludbregu, da će obrtnici i mali i srednji poduzetnici od sljedeće godine PDV plaćati po naplaćenom,a ne fakturiranom računu do vrijednosti od tri milijuna kuna. "To je velika pomoć za 150 tisuća obrtnika i poduzetnika i jedna od najbitnijih stvari za male poduzetnike u mandatu ove Vlade", izjavio je Maras. 

Također je najavio da će Ministarstvo do kraja ove godine raspisati program bespovratnih potpora za male i srednje poduzetnike u vrijednosti od 250 milijuna eura. "Na prvom natječaju za ulaganja u unapređenje postojećih tehnologija i razvoj novih proizvoda i usluga javilo se 120 tvrtki, a dobilo ih je 28. Oni koji nisu uspjeli ne moraju očajavati jer na jesen kreću novi natječaji", kazao je Maras podsjetivši da je ove godine na za tu svrhu na raspolaganju 130 milijuna eura. Na okruglom stolu predstavljene su tri tvrtke koje su dobile na natječaju: Machiper oprema, Bomark Pak i Gastrocom.

Machiper oprema dobila je sedam milijuna kuna bespovratnih sredstava za proširenje proizvodnih kapaciteta u uvođenje novih tehnologija. Investicija ukupne vrijednosti 12,4 milijuna kuna trebala bi u toj tvrtki povećati proizvodnju za 50 posto te zaposlenost za 80 posto.

 Bomark Pak dobio je 11,2 milijuna kuna za projekt izgradnje nove hale i uvođenje novih tehnologije ukupne vrijednosti 29 milijuna. Investicija bi trebala rezultirati početnim zaposlenjem 11 novih radnika, a onda bi njihov broj mogao vremenom rasti.

Gastrocom je za rekonstrukciju i opremanje hotela Park 4 u Varaždinu dobio 11,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ukupnu investiciju od 32 milijuna kuna. 

Poduzetnici će se do kraja ove godine također moći natjecati i za ukupno 70 milijuna eura za ispunjavanje standarda i certificiranja proizvoda kako bi što lakše izašli na međunarodna tržišta te 40 milijuna eura za stvaranje napredne poslovne infrastrukture.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić primio je od ministra Marasa ugovor kojim će grad Ludbreg dobiti 719 tisuća kuna bespovratnih sredstava za poticanje investicija i razvoj poduzeća utemeljenih na znanju u sklopu mjere C2 "Tehnološki parkovi, poslovni inkubatori i poduzetnički centri i centri kompetencije" Ministarstva poduzetništva i obrta.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
  • Deleted user:

    Najveća pomoć obrtnicima bi bila da vlada podnese ostavku. Čime će im Maras pomagati kad su sve novce potrošili na sufinanciranje energetske obnove privatnih nekretnina. Ne znam što država ima s tim da daje novce ljudima koji žele povećati vrijednost ... prikaži još! svojih nekretnina, valjda Mrka-Taritaš zna.