Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Lagunina Malvazija ili Beljska Graševina – kvaliteta je zagarantirana

Fortenova grupa
Foto: Promo
1/4
11.11.2019.
u 13:06

Asortimani Vina Belje i Vina Laguna se međusobno nadopunjuju, kompanije imaju nekoliko vrlo cijenjenih i nagrađivanih brendova, a vinarije se natječu u premium segmentu i uzimaju brojne nagrade za svoja vina. Zajedno osiguravaju raznolikost ponude te kvalitetu i količine koje mogu zadovoljiti vrlo zahtjevna tržišta

Pred vratima je Martinje. Krštenje mladog vina, osobito važno u središnjoj Hrvatskoj i Zagorju. U vinskim podrumima je najužurbanije doba godine. Crta ispod ubranih količina grožđa i njegove kvalitete je podvučena, a mlado vino samo što nije poteklo. U vinskim kućama, enolozi su sad kraljevi procesa, o njihovoj kreaciji i onome što će oni stvoriti u boci, ovisi cijela godina.

Primjerice, istarska Vina Laguna sa svojih 600 ha vinograda ukupno preradila 4.600 tona grožđa. Berba je bila iznimno dobra za Malvaziju Istarsku u svim kategorijama, dok će fokus crnih vina biti u svježim kategorijama za bržu potrošnju.

Agrolaguna tako ove godine ima 3,2 milijuna litara vina što je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika u doba cvatnje, nešto manje od višegodišnjeg prosjeka.

Baranjska Vina Belje će sa svojih 650 ha vinograda od kojih je više od 80 posto pod nasadima graševine, ove godine imati oko tri milijuna litara vina. Enolozi su zadovoljni urodom i očekuju iznimno dobru kvalitetu vina. Sve grožđe je brano u optimalnoj zrelosti, a najbolje pozicije predviđene za premium vina su, kao i svake godine, brane ručno.

Foto: Arena Hospitality Group

Poveznica Baranje i Istre

Malo je poznato da prema prijevodu s mađarskog izvornika, ime Baranja znači – majka vina. Ime je u ovom slučaju doista znak – vinogradarstvo i vino u Baranji su gotovo dva tisućljeća – još od vremena rimskog cara Marka Aurelija Proba. Kombinacija prapora (žutog poroznog sedimenta koji su nanijeli dunavski vjetrovi) i černozema, bogate crne zemlje koju su na obale nanijele dunavske vode, vrlo je pogodno za uzgoj vino loze. Les lozi daje mineralnost, a crna zemlja obilje hrane za rast i razvoj loze.

Na suprotnoj strani hrvatske dijagonale, na poluotoku na kojem se susreću alpska i mediteranska klima, na crvenom tlu bliže moru i na bijelom tlu bogatom kalcijevim mineralima na uzvisinama unutrašnjosti, još od antičkih vremena rastu čuvene istarske vinske sorte - drevni teran i malvazija, ali i merlot i pinot sivi.

Vinsko bogatstvo te dvije hrvatske regije danas spaja Fortenova grupa unutar koje posluju najveće vinske kompanije tih regija - Belje i Agrolaguna. Asortimani koji se međusobno nadopunjuju, nekoliko vrlo cijenjenih i nagrađivanih brendova, vinarije koje se natječu u premium segmentu i uzimaju brojne nagrade za svoja vina, osiguravaju raznolikost ponude te kvaliteta i količine koje mogu zadovoljiti vrlo zahtjevno tržište i izvrsna su baza za jačanje izvoza. Vina Laguna i Vina Belje ukupno godišnje proizvedu oko 6,5 milijuna milijuna litara vina odnosno 40 posto ukupnih količina malvazije proizvedene u Hrvatskoj te oko 10 posto ukupnih količina domaće graševine.

Baranja je zapravo destinacija graševine, pri čemu Graševinu Belje stručnjaci ocjenjuju jednom od najkvalitetnijih graševina na tržištu. Suzana Zovko, glavna enologinja Vina Belje kaže kako njezin tim najviše veseli kad dobije velike nagrade za butelje koje su lako dostupne na tržištu.

Foto: Arena Hospitality Group

„Veličina naše vinarije je kvaliteta koju dajemo potrošačima u našoj select liniji kvalitetnih vina. Na tim vinima najviše radimo, jer želimo potrošačima dati vrijednost za novac, svaki puta kada kupe naše vino. Imamo sjajne vinograde, graševina je apsolutno naša sorta i veliki je zadatak predstaviti graševinu u najboljem izdanju. Ponosni smo i na naše špice kvalitete, vrhunsku i Goldberg graševinu, vina koja bih uvijek preporučila za svečane i posebne prilike, ali naša kvalitetna graševina je svježe, harmonično vino, za mlade obožavatelje vina i za one iskusne, za svakodnevni ručak i čašu vina s obitelji i prijateljima“ – kaže Suzana Zovko. Portfelju Fortenovinih vina svakako treba dodati i oko 100.000 litara Portugizca, mladog vina iz Mladinih podruma, kao i njezin sve cjenjeniji pjenušac. Kad se tome dodaju tradicionalne beljske delicije i Agrolagunini sirevi i maslinova ulja, Fortenova grupa u svom okrilju ima potpuno zaokruženu prehrambenu priču dviju regija.

Dvije vinske kuće – tri linije vina

Obje vinske kuće Fortenova grupe svoja vina dijele u tri linije.

Kao što istarski vinogradi profitiraju zbog svoje lokacije i klimatskih uvjeta, tako profitiraju i istarska vina. Ona su također rezultat ljudskih ruku duboko u zemlji. Vina Laguna svoja su vina podijelila u Select, Festigia i Festigia Riserva liniju. U liniji Select su svakodnevna vina istarskoga stola koja kvalitetom i jednostavnošću odražavaju lakoću postojanja u Istri. Zbog niskog sadržaja alkohola pogodna su za svakodnevno uživanje. U liniji Festigia su vina za posebne prilike, gozbe i slavlja. Za vina iz ove linije grozdovi se ručno beru u odabranim vinogradima, a vina se sljubljuju s najslavnijim istarskim jelima, od tartufa do mesa od boškarina. Festigia Riserva su najbolje od najboljeg. Stižu s najboljih položaja za uzgoj vinove loze, beru se ručno, selekcijom najboljeg grožđa, a u ograničenim serijama spajaju duboku voćnost vina s prirodnom lakoćom istarskoga karaktera.

Vina Belje također imaju Select liniju te linije Premium i Goldberg. Belje vina iz linije Select proizvode se od ručno branog grožđa iz više mladih vinograda. Vina iz linije Premium dolaze s vrhunskih položaja, iz najsunčanijih redova vinograda. Grožđe se bere ručno, vina odležavaju na finom talogu nakon čega prelaze u velike bačve od slavonskog hrasta. Vina iz linije Goldberg proizvode se od grožđa s najboljih čokota oko kojih nema mnogo humusa. Berba se obavlja u više faza, tako da u svakoj butelji Goldberga ima grožđa iz kasnih berbi. Prije puštanja na tržište ta vina odležavaju i godinu dana u buteljama, a pune se u ograničenim količinama.

Foto: Arena Hospitality Group

Budući da u Vinima Laguna vjeruju da što više istražuješ, više kušaš, to više uživaš, zaključili su kako nema boljeg mjesta za istraživanje vina od onoga u blizini vinograda. Stoga su svoju kušaonicu smjestili na očaravajućem vidikovcu u Funtani, iz koje posjetitelje vode izravno u vinograde, a u vrhunskom interijeru moderne kušaonice, nude jedinstvene degustacije, učenje i kulinarska iskustva - sve s pogledom na porečka vinorodna brda i Jadransko more u pozadini.

Među brojnim ocjenjivanjima vina u svijetu teško je definirati koje ocjenjivanje je najvažnije. Je li to Decanter u Velikoj Britaniji, koja je desetljećima jedno od najvažnijih svjetskih vinskih tržišta ili ocjenjivanje Mundus Vini u Njemačkoj koje je povezano s Proweinom, najznačajnijim svjetskim vinskim sajmom.

Primjerice, Belje se s Mundus Vini-a redovito vraća s medaljama. Prošle godine je na ocjenjivanje bilo prijavljeno 6.770 uzoraka vina iz 150 vinskih regija svijeta, a Belje je osvojilo tri medalje, od ukupno pet prijavljenih hrvatskih vina. Osim srebrne medalje za kvalitetnu graševinu, graševina GOLDBERG 2016. je osvojila zlatnu medalju za kvalitetu. Među brojnim svjetskim nagradama i priznanjima za vina Belja posebno se ističu Zlatna medalja i Regionalni trofej Decantera 2010. za vrhunski merlot berbe 2008. te zlatna medalja i regionalni trofej Decantera 2014. za graševinu Goldberg iz berbe 2006.

I Vina Laguna redovito osvajaju prestižne nagrade na svjetskim natjecanjima. S novim zlatima upravo su se vratila s jednog od najprestižnijih europskih enoloških natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“. To je jedino enološko natjecanje na svijetu koje se fokusira na Merlot i Cabernet i njihove mješavine, a održava se pod pokroviteljstvom prestižne međunarodne organizacije OIV - International Organisation of Vine and Wine. Na njemu su Castello Festigia, Riserva LV i Merlot Festigia osvojili zlato, a vino Merlot Festigia i nagradu za najbolje hrvatsko vino na tom natjecanju po odabiru novinara sudaca.

Vina Belje su prošle godine ponudila apsolutnu novost na hrvatskom tržištu - personalizirane etikete i etikete s posvetom na vinima. Projekt se razvijao nekoliko godina, a započeo je s privjesnicama za vino s kojima su kupci Vina Belje mogli obilježiti neki od značajnijih životnih događaja poput rođendana, rođenja djeteta, godišnjica i blagdana.

S obzirom na odlične komentare potrošača na privjesnice za vino, Vina Belje su svojim kupcima omogućila posebnu uslugu personalizacije vina. Etiketama se daje osobnost svakoj boci, a vrhunsko vinao pretvara u osobni poklon za uspomenu i čuvanje.

Personalizacija je moguća već za jednu bocu, a u suradnji s dizajnerskim timom razvijeno je ukupno 20 različitih vrsta etiketa koje su prilagođene za posebne događaje, za dame, za gospodu, za posvete dragim osobama. Uz personalizirane etikete dostupno je i sedam etiketa s posvetama, a u planu je i razvoj novih etiketa u skladu s potrebama i željama potrošača. Kako ističu u Vinima Belje prve reakcije kupaca su iznad svih očekivanja jer svakodnevno stižu upiti u kojima kupci traže informacije gdje i kako mogu kupiti boce sa svojim imenom odnosno imenima najdražih koje žele iznenaditi posebnim personaliziranim poklonom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije