Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADINE MJERE

Kreditiranje tvrtki u skladu je s europskim potporama u doba krize

'unutrasnja...zagreb...16.07.2004. jurisiceva, europski dom, seminar, carinski propisi, ante babic, zorica kucic, dubravko miholic, tatjana tomic i olgica spevec foto: goran stanzl'
'goran stanzl'
12.02.2010.
u 16:20

Cijena kredita za tvrtke bila bi od 5,12 do 5,72%, kažu u Vladi. Prve isplate kredita moguće su za 20 dana, a aukcije drugi tjedan. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja podržala je Vladine gospodarske mjere .

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala je zeleno svjetlo Vladinu projektu kreditiranja tvrtki koji će se ostvariti pod okriljem HBOR-a. Agencija navodi da se program uklapa u europska pravila o potporama za krize. Sredstva kredita osiguravaju poslovna banka i HBOR u omjeru 60:40. Agencija navodi da se dio kredita iz sredstava HBOR-a odobrava uz nominalnu kamatnu stopu za korisnika kredita od 4 posto.

Državnu potporu predstavlja razlika između privremeno umanjene osnovne referentne stope, izračunate u skladu s Odlukom o privremenom okviru (4,98 posto), uvećane za maržu za rizik i poticajne kamatne stope HBOR-a od 4 posto. Poduzetnici mogu rabiti potpore iz tog programa uz uvjet da ukupan iznos svih državnih potpora ne premašuje 500.000 eura u kunskoj protuvrijednosti od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2010.

Istodobno, Agencija navodi da poduzetnici koji su 1. srpnja 2008. bili u teškoćama ne mogu biti korisnici potpora na temelju ovih privremenih mjera. Inače, u Vladi vjeruju kako će konačne kamate za poduzetnike biti od 5,12 do 5,72 posto, ovisno o tome kolike će biti kamate za dio kredita koje osiguravaju komercijalne banke. Kreditni portfelj za obrtna sredstva trebao bi biti oko 5 milijardi kuna. Prva aukcija mogla bi biti sljedeći tjedan, a potpredsjednik Vlade Ivan Šuker uvjerava da bi prvi krediti mogli biti isplaćeni za 15 do 20 dana ako banke imaju projekte i kandidiraju ih na aukciji.

Komentara 1

XA
xaron
21:52 12.02.2010.

Kreditirati firme u skladu sa EU normama ? Kome su to u EU pomogli takvi krediti ? Grckoj, Spaniji, portugalu...pa sve te ekonomije propadaju. Njemacka ekonomija se uspjela \"izvuci\" iz recesije ali samo tehnicki gledano, sa 0,1% rasta pred IZBORE kada je vlada ubacila milijarde E kao \"pomoc\" pri kupovini novih aute koristeci novac poreskih obveznika. Poslije izbora opet je sve u padu, ali je vlada \"uspjela\" dobiti izbore na taj trik. Hocemo li se ikada probuditi iz tog EU sna i okrenuti realnom zivotu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije