Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA POTROŠAČA

Kako trošimo za blagdane

HPB
Foto: HPB
17.04.2014.
u 08:45

Blagdanski stol, darovi i moguća putovanja uvijek nas stavljaju na kušnju – hoćemo li još malo potrošiti, vrijedi li otići u minus i još jednom provući karticu

Dolazi nam Uskrs, vrijeme koje nosi sa sobom posebne čari okupljanja u obiteljskom okruženju, druženja s dragim ljudima i odmora od svakodnevnih obveza i ubrzanog tempa života. Pripreme blagdanskog stola, kupnja sitnih darova, možda i neko kratko putovanje, donose dodatne troškove i bude u nama velike matematičare. Bez obzira na to ostajemo li u svoja četiri zida s najbližima ili smo se odlučili na bijeg od svakodnevice, opet smo na kušnji – možemo li još malo potrošiti za ovaj Uskrs.

Svima nam je poznata priča o krizi i financijskim (ne)prilikama. Svi smo to osjetili i na vlastitoj koži pa su nam razumljivi i rezultati istraživanja magazina Ja Trgovac i agencije Hendal o planiranoj potrošnji u kojem oko 60 posto građana kaže da će biti štedljivi pri kupovini namirnica za predstojeći Uskrs. Oko 22 posto ispitanika planira potrošiti do 600 kuna, a 7 posto njih najavili su da će potrošiti više od 1000 kuna pa pretpostavljamo da ima onih koji si mogu priuštiti i mini putovanje s obitelji.

Isplati li se minus
Skromnost je u svakom slučaju obilježje ovih blagdana. Zato se prate cijene, koriste popusti i akcije, kao i recepti koji će nam omogućiti da blagdanski stol bude bogat, ali ne preskup. Dobro je unaprijed isplanirati i raspodijeliti troškove koji će nas snaći i svi bolji matematičari to će napraviti ne čekajući subotu, dan uoči Uskrsa. Kućna financijska strategija pomoći će nam da izbjegnemo minuse ako nam nisu neophodni ili da s njima ne pretjeramo. Važno je uvijek imati na umu da je minus na računu dobro rješenje na kratki rok. Dakle, ako planiramo ovaj Uskrs proslaviti uz pomoć dopuštenog prekoračenja, trebamo složiti računicu tako da troškove našeg druženja, putovanja i darivanja možemo vratiti u što kraćem roku.

Važno je planirati
Za potrošnju većeg iznosa, primjerice za blagdansko putovanje, vrijedilo bi razmotriti otplatu na rate. VISA kartica na rate Hrvatske poštanske banke primjer je kartice koja svojim korisnicima omogućuje da odabirom jednog od tri ponuđena modela troškove podijele na rate i tako olakšaju plaćanje. Sve transakcije koje su veće od 200 kuna dijelit će se na 3, 6 ili 12 rata, ovisno o modelu koji odaberemo. Naplata ide po automatizmu s tekućeg računa, važno je samo da na datum dospijeća troškova imamo sredstva i stvar je riješena.

Oni kojima se smiješi blagdansko ili postblagdansko last minute putovanje, ako se sami ne snalaze u planiranju financija, stignu se još uvijek javiti bankarima i zatražiti izračun i savjet. Hrvatska poštanska banka na svojim internetskim stranicama nudi uslugu „Ugovori sastanak“ koja jednostavnim klikom omogućuje dogovor termina kod osobnog bankara u poslovnici koju sami biramo. Zahvaljujući ovoj usluzi možemo izbjeći stajanje u redovima i dobiti savjet kako najbolje rasporediti troškove neke značajnije kupnje, putovanja i slično.

Učinimo sve da nam blagdani budu što ugodniji uz što bezbrižnije financije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije