Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDENTSKI DVOGLED

Kako pronaći cimera po mjeri

Kako pronaći cimera po mjeri
Foto: HPB
06.10.2016.
u 08:00

Pronaći cimera po mjeri pravi je izazov. Odabirom po pogrešnim kriterijima vrlo lako možemo dobiti sustanara iz noćne more

Na gotovo svim fakultetima početak je akademske godine. Dobro je poznata činjenica da pojam studiranja obuhvaća mnogo više od pukog učenja, pohađanja predavanja i izvršavanja ostalih fakultetskih obaveza. Studiranje podrazumijeva jedan sasvim jedinstven životni stil, često neshvatljiv populaciji koja ga nije imala priliku iskusiti.

U tijeku su useljenja studenata u domove i iznajmljene stanove. Zamjena udobnosti suživota s obitelji suživotom s nekim strancem sasvim je posebna dimenzija izazova. Cimerstvo je gotovo neizbježno studentima koji se sele u druge gradove radi obrazovanja, neovisno o tipu smještaja. I dvosjekli je mač. Ono vam studentske dane može učiniti nezaboravnima - u dobrom, ali i lošem smislu. Ako se ne želite poigravati sa sudbinom, uzmite ju u svoje ruke i potrudite se pronaći cimera po mjeri. Potraga nipošto ne mora biti teška, objašnjava Ana Marasović, studentica politologije na Fakultetu političkih znanosti, koja nas savjetuje što treba imati na umu kod odabira sustanara.

Dobar prijatelj ne znači i dobar cimer

U studentskim krugovima popularan je mit kako suživot s bliskim prijateljem uvijek polazi po zlu. Radi li se o utemeljenom podatku ili je doista samo mit, ne možemo dokazati. Sigurno je samo da je svatko u većoj mjeri obazriv kada svoj životni prostor dijeli s nekim manje poznatim. No, savjetujemo da dobro preispitate svoje i prijateljeve životne navike pa da promišljeno donesete odluku. Ako oboje trebate cimera, ne znači da isključivo radi toga trebate živjeti zajedno.

U međuvremenu, iskoristite blagodati društvenih mreža i priključite se grupama posvećenim vašoj misiji – pronalasku idealnog cimera. Budući da okupljaju po nekoliko tisuća članova, primjerena je određena doza izbirljivosti. Također, dobro se raspitajte jer uvijek „netko zna nekoga“ tko želi dijeliti troškove stanovanja.

Sličan bioritam za dobro funkcioniranje

Pri odabiru se slobodno možete voditi kriterijima koje ste sami kreirali, onim što je samo vama važno, jer ćete naposljetku vi živjeti sa svojim odabirom. No, da biste izbjegli cimera iz noćne more, razmislite o svim situacijama koje bi vas ozbiljno uznemiravale. Pripazite da se vaš bioritam pretjerano ne razlikuje. Jasno je da jutarnje i noćne ptičice teško zajedno funkcioniraju. Ako ste opsjednuti čistoćom, neuredni cimeri će vas dovoditi do ludila. I obratno. Smetaju li vam pušači? Hoćete li vi smetati njima? Dolazi li s njim kućni ljubimac u paketu, a vi ste alergični? Porazgovarajte o tome s potencijalnim cimerom.

Naglasak stavljamo na situacije koje bi vas ozbiljno uznemiravale. Ozbiljno! Ne zaboravite da bilo kakav oblik suživota uvijek uključuje međusobno uvažavanje, prilagodbu i svojevrsno odricanje. Nužna je određena doza razumijevanja, nešto velikodušnija nego u klasičnim međuljudskim odnosima. Razumljivo je da vam noću smeta upaljeno svjetlo, ali ga trebate tolerirati u noći prije cimerovog važnog ispita. Ne postavljajte zahtjeve da biste zahtijevali već da biste postavili svoje granice. U obzir nikako ne dolaze zahtjevi kojih se ni sami ne pridržavate.

Kad se napokon uselite vjerojatno ćete, neovisno o uspostavljenom odnosu, živjeti zajedno barem do kraja godine. Budući da ste svoj topli dom napustili ponajprije zbog akademskog obrazovanja, pripazite da je vašem novom cimeru, kao i vama, ono na prvom mjestu. Iako vam se karakteri kao puzzle mogu slagati, cimer koji učestalo dovodi prijatelje u vaš zajednički prostor nije cimer po vašoj mjeri. Čak ni onaj koji učestalo izbiva radi obilazaka noćnih klubova jer će na vas djelovati potpuno demotivirajuće u kriznim trenucima.

Svi imamo dobre i loše dane

Vrlo važno obilježje cimera po mjeri njegov je financijski status. Iako o tome do sada niste razmišljali, vrijeme je da ovu karakteristiku svakako uzmete u obzir. Neujednačenost u tom pogledu nedvojbeno dovodi do ozbiljnih nesuglasica prilikom dijeljenja zajedničkih troškova, kupovanja hrane ili svakojakih (ne)potrepština za sobu u domu, odnosno stan.

I najvažnije – ne tražite nemoguće! S vama ove godine neće živjeti vaš osobni klaun, vaša čistačica, vaš psihijatar. Godinu ćete provesti sa studentom koji dijeli vaše probleme i strahove, sa studentom koji će, kao i vi, imati svoje dobre i loše dane. Zaboravite li tu važnu spoznaju, svaki će cimer biti onaj iz noćne more. Odlučite se za onog s kojim možete preživjeti, a da bi vam u punom smislu bio po mjeri, budite vi njegov cimer po mjeri. Potraga može započeti!   

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije