Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Kako financirati kupnju automobila ili gadgeta?

16. ožujka 2016. u 08:45 589 prikaza
Financijski vodič za mlade
Foto: PR FOTO

Velike životne prekretnice obično su i značajan financijski izdatak. Hrvatska udruga banaka stoga je izradila Financijski vodič za mlade koji pruža informacije za lakše upravljanje financijama upravo u ovim važnim životnim situacijama. Pripremate li se, primjerice, za kupnju automobila ili gadgeta kojega želite sami financirati, razmislite o važnim faktorima poput ovih u nastavku teksta.

Leasing ili kredit. U čemu je razlika?

Kako financirati kupnju motora, skutera ili automobila? Gotovinom, kreditom, leasingom, a ponegdje i kreditnom karticom. Malo tko danas može odmah sve isplatiti u gotovini pa je glavna dvojba kredit ili leasing.

Najprije je potrebno dobro se raspitati jer banke nude različite uvjete kreditiranja. Najlakše i najbrže je proučiti njihove internet stranice jer, osim što nude sve ključne informacije o uvjetima, imaju i kalkulatore pomoću kojih se jednostavno može izračunati što takva kupnja znači za kućni budžet i koliko će na kraju stajati vozilo, kad se otplati i glavnica i kamata. Ta se cijena, naravno, prilično razlikuje od onih u autosalonima. Ne smije se zaboraviti ni trošak osiguranja, a svakako vrijedi razmisliti i o tome treba li kupiti rabljeni ili novi auto, pogotovo ako je riječ o prvom vozilu. Danas banke financiraju i kupnju rabljenih vozila.

Leasing je isplativiji za obrtnike i poduzeća jer su troškovi vozila zapravo trošak poslovanja. Leasing je također financiranje na dug, ali za razliku od kreditnog financiranja, ne postajete vlasnik vozila nego ga uzimate u najam od leasing kuće. Toj kući mjesečno plaćate najam uz kamate, ali se najmom ostvaruju i porezne prednosti.

Želite sami financirati kupnju novog gadgeta? Otkrivamo kako!

Mobiteli i računala ne služe nam samo za komunikaciju, igru i zabavu, nego su postali neizostavni u obrazovanju. Dobro je planirati i uštedjeti novac za željeni gadget. To možete učiniti pomoću štednih računa za mlade uz stimulativnu kamatu. Tu su i razne opcije kupnje na kredit koje se razlikuju po visini kamatne stope: „minus“ po tekućem računu, gotovinski nenamjenski kredit (što znači da se može kupovati što se želi, banka ne uvjetuje za što se koristi kredit, kao u slučaju stambenog kredita ili kredita za kupnju auta, pa su i kamate više nego kod namjenskih) ili „peglanje“ kartice.

S karticama oprezno jer se prilično razlikuju i po načinu otplate i po visini kamata! U osnovi ih dijelimo na debitne i kreditne: s debitnih se novac skida odmah (s tekućeg ili žiroračuna), a kreditnim se karticama obveze plaćaju nakon određenog vremena. Ritam otplate također se razlikuje: jednom mjesečno, na rate bez kamata (obično na rok od nekoliko mjeseci), na rate s plaćanjem kamata (rokovi su nešto duži), revolving kartice. Revolving doslovce znači „kredit koji se stalno obnavlja“, ima jednu od najviših kamata i zahtijeva veliku (financijsku) disciplinu i planiranje.

Više informacija saznajte na:

www.hub.hr/hr

www.hub.hr/hr/financijska-pismenost

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja