Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis

I Hrvatska obilježava Svjetski dan očuvanja energije

Trogodišnje financiranje do kraja 2013. za sve mjere koje su obuhvaćene financijskim procjenama iznosi oko 5,8 mlrd. kuna, od čega čak više od 90% otpada na mjere energetske obnove zgrada javnog sektora, stambenih i komercijalnih zgrada
05. ožujka 2013. u 10:33 2 komentara 356 prikaza
solarna elektrana,portal
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Svjetski je dan očuvanja energije i obilježava se kako bi se potaklo bolje shvaćanje i rješavanje problema neučinkovitog korištenja energije. U cilju praćenja ušteda i što učinkovitijeg korištenja energije i RH je izradila Nacionalni program energetske učinkovitosti za razdoblje 2008. - 2016. godine, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Sukladno EU standardima obvezna je izrada tri trogodišnja akcijska plana u tom periodu. Svaki akcijski plan sastoji se od izvješća o aktivnostima provedenim u prethodnom trogodišnjem razdoblju te predstavlja podlogu za izradu sljedećeg akcijskog plana. Nacionalni okvirni cilj ušteda za 2016. godinu iznosi 19,77 PJ, a prvi među-cilj postavljen za 2010. godinu iznosi 6,59 PJ. Na temelju statistika i analiza utvrđeno je da su u 2010. godini ostvarene uštede od 6,43 PJ, čime je cilj gotovo ostvaren.

Drugi akcijski plan koji se provodi do kraja 2013. godine objedinjuje nove mjere te one koje se nastavljaju od 2010. godine, a provodi ih Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HBOR, HEP-ESCO, jedinica područne i lokalne samouprave te energetskih subjekata. Njime je obuhvaćeno 46 mjera, između ostalih za zgrade i kućanstva, mjere ušteda u javnom sektoru te u sektoru komercijalnih usluga, industrije, prometa i energetskih tvrtki. Fokus je stavljen na poticanje obnove stambenih i nestambenih zgrada jer na sektor zgradarstva otpada više od 50 % potrebnih ušteda. Osim toga, Akcijskim planom uključene su i mjere obnovljivih izvora energije – povećanje uporabe sunčeve energije, dizalica topline, biomase, elektromobilnosti, čime će se doprinijeti ostvarenju ciljeva povećanja udjela obnovljivih izvora energije u 2020. godini od 20% u ukupnoj potrošnji energije. Također su izraženi napori u sektoru prometa u kojem se predviđa provođenje mjera usmjerenih na poticanje javnog prijevoza u putničkom prometu te željeznice u teretnom prometu, kao i promocija električnih osobnih automobila.

Ukupno trogodišnje financiranje do kraja 2013. godine za sve mjere koje su obuhvaćene financijskim procjenama iznosi oko 5,8 milijardi kuna, od čega čak više od 90% otpada na mjere energetske obnove zgrada javnog sektora, kao i stambenih i komercijalnih zgrada. Ovaj Akcijski plan zasigurno će potaknuti i daljnje aktivnosti u stvaranju zrelih projekata energetske učinkovitosti kako bi se omogućilo korištenje sredstava EU fondova nakon 2013. godine, kada će se većina mjera iz ovog Akcijskog plana nastaviti provoditi te pretočiti u 3. Nacionalni akcijski plan za energetsku učinkovitost RH za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

>>'Dali smo samo dio praznog krova, a zarađujemo od prodaje struje'

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Avatar airbizz
    airbizz:

    kod nas,nažalost mislimo o energiji samo jedan dan u godini.izdvojili smo do sada za hrote ogromnu sumu novca(2009 godine 12 milijuna;2011 godine 20 milijuna,novije podatke nemam,ali vjerovatno rastu s obzirom da je bilo poskupljenja el.energije). koliko je solarnih čelija ili ... prikaži još! vjetrenjača,ili zauzdavanja energije valova postavljeno? gdje ide naš novac? da neide možda za subvencioniranje solarnih elektrana po privatnim kućama?otkupna cijena el.energije iz takvih elektrana je oko 2,60kn,a kućanstvima naplaćuju do kunu po potrošenom kilovatu. kad bi država koristila taj novac u dizanju solarnih elektrana,bilo bi zapošljavanja i bila bi jeftinija el.energija.

  • Netjak:

    ma kakva jeftina energija iz solarnih elektrana? Jeftina je voda, plin, nuklearka. bio-eko i ostala sra..a služe bildanju bilanci njemačkih i kineskih firmi; potrošači ukupno dobivaju samo skuplju struju i tako će ostati idućih 10-20 godina.