Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osiguravatelji

Hrvat za životno osiguranje daje 50 eura, Slovenac 300

novac, kune
Davor Puklavec/PIXSELL
15.11.2011.
u 08:00

Rekordne 2008. rujan su osiguravatelji zaključili sa 7,4 milijarde kuna premije, a u ovogodišnjem rujnu ona se zaustavila na 6,9 milijardi

Novi zakon o osiguranju cjelovito usklađen s pravnom stečevinom Europske unije, inicijativa da se uplate za životna osiguranja porezno izjednače s uplatama za treći mirovinski stup i nacionalna strategija financijskog opismenjavanja stanovništva projekti su koji će sljedećih mjeseci zaokupiti industriju osiguranja.

I dok je aktualni zakon svojedobno grupaciji doslovce nametnut, nije bila uključena u izradu, ovoga puta osiguravatelji u suradnji s predstavnicima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) i Hrvatskim aktuarskim društvom (HAD) imaju prigodu "češljati" prijedlog zakonskog okvira koji je ponudilo Ministarstvo financija. Prijedlog navodno nudi i dobrih i loših rješenja. U industriji očekuju, s obzirom na to da ovoga puta imaju "pravo glasa", da će zakonu završni pečat udariti struka te da će regule prema kojima će raditi i nakon ulaska Hrvatske u Uniju konačno dati razuman, a ne ishitren normativni okvir.

Primjerice, opet će biti moguća vlasnička povezanost društava za zastupanje u osiguranju s društvima za osiguranje što znači da će osiguravatelji ponovno moći osnivati vlastite agencije za zastupanje, što je nekad bila uobičajena i pozitivna praksa, ali su zbog zabrane uvedene aktualnim zakonom osiguravatelji morali preko noći prodati agencije.

Od loših rješenja osiguravatelji upozoravaju na niz odredbi koje ovlašćuju Hanfu da naknadno propiše uvjete i kriterije za stjecanje ili gubitak pojedinih prava za osiguravatelje, što u samoj praksi može biti vrlo netransparentno. Osiguravatelji se nadaju da će u novi zakon biti ugrađena i odredba koja se već nalazi u prijedlogu novog Zakona o mirovinskom osiguranju, a riječ je o modelu da se isplatama mirovina mogu baviti i društva za osiguranje. Stoga će Hrvatski ured za osiguranje uskoro izaći s inicijativom izmjene poreznih propisa radi uvođenja poreznih olakšica za osiguranike pod uvjetom da životno osiguranje ugovore do mirovine te da se osigurana sredstva koriste u mirovini. Hanfa je već dala potporu ideji, preostaje teži dio posla, a to je dokazati Vladi i mjerodavnim ministarstvima da životna osiguranja mogu pomoći u rješavanju složenog problema mirovinskog sustava, a time i ukupne socijalne politike.

Treći projekt na kojem će osiguravatelji imati aktivnu ulogu je nacionalna strategija financijskog opismenjavanja stanovništva. Vlada je inicijativu prihvatila u listopadu i zadužila Ministarstvo financija da s ostalim državnim tijelima, znanstvenim i obrazovnim institucijama, udrugama zaštite potrošača, regulatorima te financijskim institucijama u roku od godine dana pripremi prijedlog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača. Podizanje financijske svijesti građana o vrijednostima osiguravateljskih proizvoda, ističu u industriji osiguranja, glavni je uvjet bržeg rasta i razvoja ukupne osiguravateljske djelatnosti, posebno životnih osiguranja, koja kao jedan od najsigurnijih oblika štednje građanima mogu osigurati pristojan standard nakon odlaska u mirovinu jer postojeći sustav državnih mirovina već godinama ne ispunjava svoju osnovnu funkciju.

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:05 15.11.2011.

Uskoro će i hrvati davati 500 eur za život.osig. Moramo se prilagoditi EU

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
08:06 15.11.2011.

pa i u EU su plaće 2 - 3000 Eur

DO
doktorica
08:05 15.11.2011.

nekima je 300eura plaća...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije