Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetski tjedan

Grad Zagreb prati potrošnju za više od 900 objekata

croenergo.eu (1)
Foto: croenergo.eu
1/3
10.05.2013.
u 11:46

4. Zagrebački energetski tjedan s porukom "Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!", održavati će se od 14. do 18. svibnja na raznim lokacijama i institucijama u Zagrebu.

\"Grad Zagreb u ovom trenutku prati potrošnju električne i toplinske energije za više od 900 objekata u svojem vlasništvu te je u svakom trenutku upoznat sa svim relevantnim podacima u tom smislu\", naglasio je Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, danas prilikom konferencije za medije u povodu 4. Zagrebačkog energetskog tjedna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima i partnerima Projekta, najavio je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi 4. Zagrebački energetski tjedan koji će se, pod njegovim pokroviteljstvom, a u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, s porukom \"Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!\", održavati od 14. do 18. svibnja na raznim lokacijama i institucijama u Zagrebu.

Kvalitetnim i sadržajnim programom Zagrebačkog energetskog tjedna želimo pružiti niz informacija i prezentirati realne mogućnosti primjene mjera energetske učinkovitosti, novih tehnologija, obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva svim građanima Grada Zagreba u cilju ostvarenja energetskih i financijskih ušteda, smanjenja emisije stakleničkih plinova, podizanja ekološke svijesti, zaštiti okoliša i ukazati na realne posljedice globalnog zatopljenja.

Pristupanjem \"Sporazumu gradonačelnika europskih gradova\", prihvaćanjem \"Deklaracije o klimatskim promjenama\" i \"Zelene Digitalne povelje\" istaknuli smo strateško opredjeljenje i primarne ciljeve politike odgovorne Gradske uprave Grada Zagreba na daljnjoj provedbi programa primjene i promoviranja mjera energetske učinkovitosti, održivog energetskog razvoja i zaštite okoliša uporabom obnovljivih izvora energije i primjenom najsuvremenijih energetskih tehnologija na cjelokupnom području Grada Zagreba, na dobrobit svih naših građana i budućih generacija.

Aktivnosti Grada Zagreba prepoznate su na Europskoj razini o čemu svjedoče značajna priznanja i nagrade kao što su prvo mjesto u mobilnosti 2012. i ugledna europska nagrada Eurosolar 2012. za poticanje i korištenje obnovljivih izvora energije u konkurenciji regionalnih i lokalnih samouprava, rekao je gradonačelnik Bandić, koji je posebno izdvojio aktivnosti koje će, na teme energije i klime, provesti odgajatelji i profesori s najmlađim generacijama u svim dječjim vrtićima, prvim razredima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba, jer kako je dodao djeca su naše najveće blago i sve ove aktivnosti provodimo za očuvanje naših prirodnih resursa i njihovu bolju i sretniju budućnost.

 >>> Posjetite portal CROENERGO.EU - Energija i okoliš na jednom mjestu

\"Grad Zagreb u ovom trenutku prati potrošnju električne i toplinske energije za više od 900 objekata u svojem vlasništvu te je u svakom trenutku upoznat sa svim relevantnim podacima u tom smislu\", naglasio je Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, danas prilikom konferencije za medije u povodu 4. Zagrebačkog energetskog tjedna. Maras je dodao kako je upravo završen projekt postavljanja FN panela i kolektora na krov Gradskog poglavarstva Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1) te kako će unutar 10 dana biti održana konferencija za medije na kojoj će biti predstavljeni ciljevi i planirani rezultati toga projekta.

Ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu, Markita Franulić, najavila je za 14. svibnja otvaranje novog stalnog postava u Tehničkom muzeju pod nazivom \"Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost\". Mladi i oni malo stariji konačno su dobili pravo mjesto za saznati sve što ih o ovoj temi zanima. Prostor izložbe je podijeljen na dva dijela, knjižnični dio EducaEnergiana i izložbeni prostor koji se sastoji od devet cjelina. Pet cjelina izložbenog prostora posvećeno je obnovljivim izvorima energije, a druga četiri obrađuju teme energetskih učinkovitosti o zgradarstvu, kućanskim uređajima, rasvjeti te hibridnim električnim vozilima. Uređaj za prikaz rada fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije i model presjeka obiteljske kuće s integriranim sustavima obnovljivih izvora energije samo su dio funkcionalnih izložbenih eksponata i modela koji će biti dostupni svim posjetiteljima u svrhu promocije i edukacije o načinima korištenja obnovljivih izvora energije i primjeni mjera povećanja energetske učinkovitosti.

 Uz niz drugih događanja koja će se odvijati idućega tjedna, Savez za energetiku Zagreba će 16. svibnja u hotelu DoubleTree by Hilton organizirati i svečanost druge po redu godišnje dodjele Prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva \'GREENOVATION\' te Prvi godišnji susret nositelja oznake GREEN MARK. Naime, Savez za energetiku Zagreba već drugu godinu za redom odabrao je TOP projekte hrvatskog zelenog gospodarstva, a nagrade će u ukupno 10 kategorija i jednu posebnu nagradu zajednički dodijeliti ministar zaštite okoliša i prirode, gospodin Mihael Zmajlović, pročelnik gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, gospodin Marijan Maras te predsjednik Saveza za energetiku Zagreba i generalni direktor Energo Media Servis-a, Tomislav Marjanović.

U kategoriji \'Najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva\' nagrada je pripala tvrtki RIVIERA ADRIA D.D. za projekt \'Green Lanterna: Ukupni program učinkovitog korištenja resursa u turističkim objektima\', u kategoriji \'Najbolji start-up hrvatskog zelenog gospodarstva\' nagrada je pripala tvrtki BROKULA&Ž D.O.O. za projekt \'Brokula&Ž: Odjeća od organski uzgojenih sirovina\', a u kategoriji \'Najbolja usluga hrvatskog zelenog gospodarstva\' je pripala tvrtki BOR-PLASTIKA D.O.O. za projekt \'Sojenica: Kolijevka civilizacije postaje turističko središte\'. Sve dobitnike nagrada možete pronaći na sljedećem linku. 

 Sa porukom \"Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo\", program energetskog tjedna započinje u tjednu od 13.-18. svibnja 2013. u kojem de se održati niz međunarodnih konferencija, predavanja i radionica na temu energije i zaštite okoliša, mogućnostima raspolaganja i upravljanja vlastitim prirodnim resursima, posljedicama i borbi protiv globalnog zatopljenja, racionalnom korištenju energije, primjeni mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva, razvoju i primjeni novih tehnologija, aplikacija na natječaje EU, mogućnostima gospodarskog razvoja i financiranja projekata.

Posebne igraonice i satovi nastave održavati de se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na kojima de se poticati zainteresiranost djece o temama energije i klime putem odgovarajućih predavanja i podjelom prigodnih bojanki, slikovnica, edukativnih igrica i priručnika. U suradnji sa partnerima organizirane su posebne stručne tematske konferencije, tribine, seminari i prezentacije na kojima de sudjelovati predstavnici Europske komisije – Općih uprava za energiju i okoliš, Ureda Covenant of Mayors i udruženja Eurocities, Ministarstava Republike Hrvatske, energetske i razvojne agencije, obrazovne i znanstvene institucije, strukovna udruženja obrtnika i gospodarstvenika, komore i udruge arhitekata, inženjera graditeljstva, strojarstva i elektrotehnike, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, gospodarski subjekti, predstavnici medija, stručne udruge i udruge civilnog društva.

Tradicionalni završetak ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna 2013., povodom ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije obilježiti demo posebnim događajem u sklopu Europskog energetskog tjedna (EUSEW) 15. lipnja 2013. (subota) od 08,00-20,00 sati na Trgu bana Jelačića prezentacijom institucija, tvrtki, poduzetnika, profesionalnih udruga, udruga civilnog društva, EKO dječjih vrtića i EKO škola Grada Zagreba aktivnih u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološko prihvatljivih goriva i zaštite okoliša. Izlagači de imati mogućnost prezentirati svoje proizvode i usluge na predviđenim štandovima, izlagati de svoje eksponate te izravno komunicirati sa građanima.

Nadamo se da ćete prepoznati teme od zajedničkog interesa za održivi razvoj naših jedinica lokalne i regionalne samouprave i svojim dolaskom na Zagrebački energetski tjedan poduprijeti poruku sudionika: \"Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!\".

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije