Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogrjevni zaokret

Geotermalna energija jeftinija, ali INA će određivati cijenu

korisnici
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
17.01.2013.
u 13:05

Kandidat za župana, SDP-ov Boris Ožanić podržava elektranu toplanu na sječku i plin, a aktivist Petračić ipak je za vruću vodu

Izvori vruće vode u Rečici nisu dovoljno istraženi. Ina kao vlasnik bušotine traži od Grada da sufinancira nova istraživanja vrijedna oko osam milijuna kuna – objašnjava kandidat za župana Karlovačke županije Boris Ožanić (SDP) zašto se zalaže za izgradnju termoelektrane toplane kao dugoročno rješenje grijanja u Karlovcu, a ne za grijanje iz geotermalnih izvora, što predlaže aktivist Davor Petračić.

 Utvrđena lokacija

Drugi veliki problem oko izvora u Rečici, pronađenih 1983., po Ožaniću je taj što je Ina njihov vlasnik.

 – Ne vjerujem da će MOL odustati od profita kada se izvori počnu koristiti – kaže Ožanić.

 Geotermalna energija jest jeftinija, ali će konačnu cijenu, nastavlja Ožanić, obračunavati Ina, i ona će vjerojatno biti neznatno manja od tržišne.

 – Vrelovod iz Rečice mora biti od vrlo kvalitetnog čelika, a važna su i dodatna istraživanja kojima bi se točno utvrdile temperatura i količina vode – smatra Ožanić.

 Kaže da je poznato da bi izgradnja TE-TO stajala oko 32 milijuna eura i da je već ucrtana i lokacija u prostornim planovima.

 – To ubrzava posao. TE-TO bi radio na biomasu i plin, pa se projekt može kandidirati za sredstva iz EU fondova, a i HEP je to uvrstio u planove. TE-TO je rješenje ogrjevnih problema, a proizvodila bi se i električna energija. No, najvažnije je obnoviti vrelovode – kaže Ožanić i dodaje da bi 70 posto projekta mogle odraditi domaće tvrtke.

Petračić procjenjuje da u elektranu u Rečici, koja bi se koristila i za grijanje, treba uložiti 150 milijuna kuna s rokom povrata od pet godina te da bi to pozitivno utjecalo i na turizam i na poljoprivredu.

 Vruća voda nalazi se na dubini od 1500 metara, a temperatura je i do 140 Celzijevih stupnjeva.

 Gradu distribucija

 — Cijena sječke i plina će rasti, a cijena geoterme ne ovisi o tržištu. Grad bi ipak, osim geotermalne elektrane, morao imati dodatan izvor energije za pokrivanje hladnijih dana i morao bi uložiti oko pet milijuna eura u obnovu i upravljanje toplinskom mrežom. Trebao bi se baviti samo distribucijom topline, a tržište će određivati tko će ulagati u energetske objekte – smatra Petračić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:33 17.01.2013.

Na ljetnim sastancima s korisnicima toplane gradonačelnik je tvrdio da se u ovu svrhu ne mogu koristiti EU fondovi jer su oni namjenjeni samo za projekte regionalnog karaktera, što god mu to značilo. Valja proučiti malo bolje prirodu vlasništva tihh izvora. Nekako mi se čini čudnim da bi to bilo Inino, tj. Molovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije