Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napravite prvi korak

Financijske poteškoće moguće je riješiti

HUB
Shutterstock
15.01.2021.
u 08:56

Postoji puno načina za izlazak iz financijske nestabilnosti, no građani se zbog komplicirane zakonske regulative i sustava prisilne naplate u tome jednostavno ne snalaze, zbog čega im je potrebna stručna pomoć i vodstvo kroz proces stabilizacije

Građani koji se suočavaju s blokadama računa, ovrhama i prisilnom naplatom svako malo dođu u fokus jer se radi o problemu na razini društva koji treba rješavati individualnim pristupom, a to je upravo ono čime se mnogobrojne tvrtke specijalizirane za financijska savjetovanja bave. Financijski stručnjaci informiraju i educiraju svakog pojedinog dužnika te nude mogućnosti konkretnih rješenja kako bi građani s financijskim poteškoćama ponovno preuzeli kontrolu nad svojim životima.

Proces financijskog savjetovanja namijenjen je svima s financijskim poteškoćama koji imaju uvjete za reprogram i na ovaj način žele povratiti svoju financijsku slobodu, svima koji su prezaduženi i u opasnosti da će dugovanja prijeći u blokadu računa, svima koji žele objediniti sve svoje financijske obveze i na taj ih način staviti pod kontrolu te svima onima koji razmišljaju da svoje financijske obveze zamijene istim ili sličnim obvezama, ali po povoljnijim uvjetima.

Što možete očekivati od financijskog savjetovanja

Velik broj dužnika ima manji iznos dugovanja, međutim često uz više vjerovnika. Svaki dužnik ima svoje specifičnosti i uzroke zbog kojih se našao u situaciji u kojoj ne može uredno izvršavati svoje financijske obveze. Stoga financijski savjetnik svakom dužniku pristupa individualno, uz ponudu konkretnih savjeta i informacija o mogućnostima otplate duga.

Savjetovanje o dugu je pomoć koju pružaju neovisni stručnjaci prezaduženim ili potencijalno prezaduženim kućanstvima s ciljem pronalaska najboljeg mogućeg načina izlaska iz prezaduženosti. Savjetovanje može uključivati pružanje informacija, planiranje i uravnoteživanje budžeta, pomoć u procesu zaključivanja nagodbi s vjerovnicima, pregovore s kreditorima i druge slične aktivnosti.

Sam proces financijskog savjetovanja započinje izradom stvarne slike vašeg financijskog stanja, prihoda i obveza. Na individualnim analizama financijski će stručnjak utvrditi stanje vaših obveza te locirati mjesta i iznose dugovanja.

Nakon točne analize vaše kreditne povijesti i mogućnosti nagodbi s vjerovnicima, upoznat će vas s procesom reprograma, objasniti model međufinanciranja i predložiti kreditora za refinanciranje vaših obveza. U dogovoru s vama pregovarat će s vjerovnicima kako bi ishodio što povoljnije nagodbe za jednokratnu uplatu i time doveo obveze u okvire vaše kreditne sposobnosti.

Uz točne informacije s vaše strane i suradnju u procesu reprograma, zajedno s kvalificiranim stručnjacima često je moguće riješiti problem. Važno je istaknuti kako se naknada financijskom stručnjaku naplaćuje isključivo po uspješnom okončanju procesa restrukturiranja dugova, dok je savjetovanje tijekom samog procesa besplatno.

Važnost pravovremenog informiranja

Kvalificirani stručnjak pomoći će vam u prevladavanju financijskih poteškoća, no sam proces financijskog savjetovanja bit će vam puno lakši ukoliko se prethodno upoznate s terminologijom koja će se kroz njega provlačiti, stoga u nastavku donosimo pojašnjenja nekoliko ključnih pojmova koje smo dosad spomenuli.

Rekli smo da je financijsko savjetovanje namijenjeno svima s financijskim poteškoćama koji imaju uvjete za reprogram, no što to znači? Ako imate redovna primanja, zaposleni ste na neodređeno vrijeme ili u mirovini, postoji mogućnost reprograma vaših obaveza. Reprogramiranje duga predstavlja izradu novog plana otplate duga sporazumom  između kreditora i dužnika, odnosno formalno odgađanje za budućnost onoga što ne možete platiti danas.

Spomenuli smo i da financijski stručnjaci koriste mogućnost međufinanciranja. Riječ je o modelu koji predstavlja oblik kreditiranja koji će vam omogućiti podizanje kredita bez prethodno ušteđenih sredstava. Na taj se način kredit za međufinanciranje prilagođava vašim mogućnostima, potrebama i planovima te ga imate pravo zatražiti po modelu koji vam najviše odgovara.

Također smo se dotaknuli pojma refinanciranja vaših obveza koji pak podrazumijeva zamjenu postojećih kreditnih obveza jednim novim kreditom s ciljem ugovaranja povoljnijih uvjeta kredita. Otplatom starih kredita i sklapanjem novog ugovora o kreditu omogućuje vam se izmjena svih uvjeta kredita kao i sama struktura i način otplate kredita.

Financijska edukacija te pravovremeno informiranje o pravima i mogućnostima korištenja različitih modela olakšanja otplate duga i sporazuma s vjerovnicima ključno je kako bi se izbjegle nove ovrhe i prezaduženost, zbog čega edukativna kampanja „Znanjem do financijskog oporavka“  ima cilj približiti to znanje i mogućnosti građanima.

Konkretno, cilj kampanje je pružanje individualne savjetodavne pomoći građanima s financijskim poteškoćama, a svim dužnicima zainteresiranima za besplatno individualno financijsko savjetovanje o dugu i savjetodavnu pomoć, na raspolaganju je Savjetovalište za građane u poslovnici Fine u Ulici grada Vukovara 70 u Zagrebu. Besplatna savjetovanja provode financijski savjetnici iz Udruge Padobran, a održavaju se radnim danima od 9 do 17:30 sati i bit će dostupna do kraja siječnja 2021. Također, savjete je moguće dobiti putem email adrese info@padobran.hr i telefonskog broja: 01/4844877.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?