Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karijere

Evo što je uz osmijeh i pozitivan stav najbitnije za dobar dojam na intervjuu za posao

intervju
Foto: Thinkstock
03.11.2015.
u 22:03

Na svako pitanje odgovarajte iskreno – laž se uvijek otkrije, prije ili kasnije. Nastojte se predstaviti u najboljem svjetlu, no budite kratki i jasni i po mogućnosti skromni ako vam je narav takva.

Postati novim djelatnikom neke kompanije ili tvrtke uvijek znači uzbuđenje i radost, no i stres je jedna od komponenti koja prati tako veliku životnu promjenu. Intervju za posao je najčešća stresna komponenta bez koje je gotovo nemoguće dobiti posao. Želite li poslovno napredovati iznimno je bitno kvalitetno se pripremiti za prvi susret s potencijalnim poslodavcem.

Intervju se ne bi smio shvatiti olako – vrlo je važno početi se pripremati na vrijeme – iskoristite slobodno vrijeme kako biste doznali što više o kompaniji u kojoj tražite posao – postoje razne web stranice i alati uz pomoć kojih možete vidjeti čime se sve društvo bavi, pa i kakva im je bilanca. Na sudskom registru možete doznati neke od informacija jer su tvrtke dužne slati podatke Fini o poslovanju što se objavljuje na stranici Ministarstva pravosuđa.

Na Fini možete provjeriti i je li tvrtka bila u predstečajnoj nagodbi, a plaćate li pristup Poslovnoj Hrvatskoj, možete doznati i više – je li joj račun ikada bio u blokadi te kako je poslovala u posljednjih nekoliko godina.

Pametno je provjeriti i vlasnika društva, a to se lako otkrije ako je porezni dužnik. Ako tražite posao, bit će vam važno znati plaća li doprinose svojim djelatnicima; ako to nije činio ranije, podaci će se izlistati na stranicama Porezne uprave – o poreznim dužnicima.

Ako je poslodavac korektan, ne bi bilo loše nazvati tvrtku i pitati tko će vas intervjuirati. Dobijete li odgovor na to pitanje, i o toj osobi možete doznati informacije budući da se sve više podataka objavljuje na internetu.

Vrijedne podatke objavljuju tiskani i elektronski mediji iz kojih možete doznati jako puno bitnih informacijama o načinu poslovanja, investicijama, planovima, širenju itd.

Vrlo je važno da na intervju stignete na vrijeme. Nije naodmet doći i znatno ranije jer bi se moglo dogoditi da doznate informacije koje bi vam na intervjuu mogle koristiti.

Prvi dojam iznimno je važan – osim pristojne odjeće i obuće kojom se ne namećete, bitan je stav. Osmijeh, pozdrav i rukovanje, ali i konzistentni i sigurni odgovori mogli bi biti presudni da na kraju upravo vi budete odabrani za otvoreno radno mjesto.

Na svako pitanje odgovarajte iskreno – laž se uvijek otkrije, prije ili kasnije. Nastojte se predstaviti u najboljem svjetlu, no budite kratki i jasni i po mogućnosti skromni ako vam je narav takva.

Poslodavcima je vrlo bitno da su im zaposlenici pozitivni, pristojni i da uvažavaju autoritete. I to je bitno imati na umu.

A pozitivan dojam ostavit ćete ako sami poslodavcu postavite pitanja koja vas zanimaju, a koja ujedno znače i da ste se potrudili doznati što je moguće više o tvrtki u kojoj želite raditi.

Nakon što intervju završi lijepa je gesta poslati e-mail zahvale zbog održanog razgovora.

Donosimo i neka od najčešćih pitanja koje poslodavci postavljaju kandidatima za posao:

 

Kako ćete pridonijeti napretku ove kompanije?

Gdje se vidite kroz deset godina?

Zbog čega ste odabrali upravo ovu kompaniju?

Što biste rekli koja je vaša najveća mana?

Zbog čega bismo vas trebali zaposliti?

Kako bi vas drugi opisali?

Kad možete početi raditi?

Zbog čega ste dali otkaz u tvrtki (ako jeste)?

Koje je vaše najveće profesionalno postignuće?

Jeste li se ikad zatekli u izazovu ili konfliktu na radnome mjestu te kako ste ga riješili?

Što bi bio vaš posao iz snova?

Kakvu plaću očekujete?

Kad biste morali biti neka životinja, što biste izabrali?

 Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Jeste li timski igrač ili individualac i zašto?

 

Komentara 3

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
18:23 12.12.2015.

Ak trebate posal i nekoj gradskoj sluzbi trebate znat kumove a ak pak trebate u bili kojoj drzavnoj tvrtki posel e pa onda ovisi o poslu al netreba ni intervju vec kuverta s eurima i to je kvalifikacija kakvo znanje kaj god daj lovu i delaj

SV
sibirski vuk
17:25 12.12.2015.

poslodavcima je najbitnije da djelatnici rade prekovremeno, ne gunđaju za male plače i da šute kad pola plače dobiju na crno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije