Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Europski grad budućnosti za izravna strana ulaganja

27.05.2014.
u 11:57

Jastrebarsko kao poznati vinski kraj mnogo računa i na turističku ponudu, u čijem se razvoju oslanja na fondove Europske unije.

Jastrebarsko je jedan od europskih gradova budućnosti regije južne Europe 2012./2013. godine, ustvrdio je Financial Times dajući mu tu laskavu titulu. U sklopu natjecanja za europske gradove i regije budućnosti koje na godišnjoj razini organizira posebno izdanje Financial Timesa za direktna strana ulaganja, Jastrebarskom je pripalo sedmo mjesto na ljestvici od deset europskih gradova južne Europe koji su uspješni u promoviranju strategije za privlačenje direktnih stranih investicija. Kategorije i kriteriji po kojima je stručna ocjenjivačka skupina donijela odluku su ekonomski potencijal, omjer ulaganja i troškova, ljudski potencijali, infrastruktura, kvaliteta života, prijateljsko poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija. Jastrebarsko to želi iskoristiti jer se smatra da visoko mjesto na top listi europskih gradova i regija budućnosti ujedno predstavlja preporuku ekonomskog lista za lokacije u koje treba ulagati u idućem razdoblju.

Grad Jastrebarsko završio je 2013. godine dva kapitalna projekta komunalne infrastrukture: završena je izgradnja obilazne gradske prometnice GG1 - Sjever i GG1 - Jug s rotorom, te izgradnja mrtvačnice u Gorici Svetojanskoj. Izgradnjom obilaznice rasteretilo se prometovanje glavnom cestom, a ujedno su se stvorili uvjeti za širenje grada. Grad Jastrebarsko je u travnju ove godine dobio nagradu Europske komisije “Green Light” kao jedini grad iz Hrvatske koji je primio tu nagradu. Riječ je o nagradi Joint Research Center za projekt “Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša” u kategoriji Zelene rasvjete. Grad se dobrovoljno uključio u program Green Light, koji je pokrenut u veljači 2000. godine u okviru programa Intelligent Energy Europe (IEE) Europske komisije te se obavezao na povećanje energetske učinkovitosti na području unutarnje i vanjske rasvjete smanjujući pritom emisiju stakleničkih plinova. U sklopu Operativnog projekta IPA Slovenija - Hrvatska 2007. - 2013. u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGA) završen je projekt “Sa štednom rasvjetom do uštede i čistog okoliša”.

Grad Jastrebarsko je u sklopu provedbe projekta izradio energetski pregled te projektnu dokumentaciju za nabavu i ugradnju LED reflektora za rasvjetljavanje crkava sv. Nikole u Jastrebarskom i sv. Jurija na Plešivici. Projekt je trajao od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2013. godine. Na projektu ukupne vrijednosti od 493.346 eura sudjelovalo je sedam partnera, četiri sa slovenske i tri s hrvatske strane, od čega je operativnim programom IPA sufinancirano 85 posto, dok je 15 posto sufinancirano iz proračuna Grada Jastrebarskog te proračuna Zagrebačke županije. Gradu Jastrebarskom od ukupnoga proračuna projekta pripalo je 45,5 milijuna eura, dok je vlastitih sredstava za provedbu projekta trebao osigurati samo 6,8 milijuna eura. Na osnovi iskustava iz ovog provedenog projekta, Grad Jastrebarsko priprema projekt modernizacije rasvjete svih sakralnih i povijesnih objekata na svom području. LED rasvjetom tako bi se opremilo gotovo tridesetak objekata.

Jastrebarsko kao poznati vinski kraj mnogo računa i na turističku ponudu, u čijem se razvoju oslanja na fondove Europske unije. Gradske vlasti su obnovu dvorca Erdody kandidirale na Javni poziv za kandidiranje projekata temeljem Programa dodijele  bespovratnih sredstava u 2013. godini turističkim projektima prihvatljivim za financiranje iz Strukturnih fondova EU “Turistički projekti za Strukturne fondove”. Cilj projekta nije samo povećati utjecaj ove investicije na županije nego kroz klastere povećati koristi i ostalim sudionicima. Cilj prijave ovog projekta je odrediti konačnu strategiju razvitka projekta i postaviti jasne sadržaje  kako bi svaki partner projekta postigao svoje ciljeve kroz povezan projekt i time povećao utjecaj na regije, u kojima će se projekt izvoditi i regije na koje će projekt imati utjecaj. Za projekt je do danas pripremljena predstudija izvodljivosti koja postavlja pet mogućih strategija ulaganja u dvorac odnosno u projekt u kojem je dvorac centralna točka povezivanja.

Strategije predviđaju investicije u hotelske i sportske sadržaje, medicinske zdravstvene sadržaje i u nacionalni centar za povezivanje za razvoj kvaliteta hrane i proizvodnje novih produkata. U ožujku je službeno zatvoren projekt “Probuđena kulturna baština” u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013., a putem kojeg je obnovljeno pet kulturno - povijesnih objekata na području Hrvatske i Slovenije. Grad Jastrebarsko se u taj projekt uključio 2011. godine. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosila je 1,5 mil. eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska.

Briga za djecu

Gradu Jastrebarskom u studenom 2013. je dodijeljen i status “Grad prijatelj – djece”, čime je Jastrebarsko postalo pravi grad po mjeri svakog djeteta. Ovaj počasni naziv je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Gradu zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, te za sudionike koji unapređuju i uljepšavaju život djece. Cilj ove akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije