Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Cijene plemenitih metala su pale, što znači da je sada idealno vrijeme za ulaganje u investicijsko zlato

Auro Domus
Foto: PR FOTO
1/4
PR
Autor
PR članak
14.11.2016.
u 11:14

Ulagači koji prepoznaju trendove na tržištu mogli su prošlog tjedna ostvariti ozbiljnu zaradu trgujući zlatom. No, kao osigurač i diverzifikator imovine, investicijsko zlato idealna je dugoročna investicija sa stabilnim porastom vrijednosti već desetljećima.

Pobjeda Donalda Trumpa na izborima za predsjednika SAD-a pokrenula je izrazito turbulentno i volatilno razdoblje na američkom i svjetskom tržištu, a osobito se to osjetilo na cijenama zlata na kojima su vješti ulagači mogli u svega nekoliko dana zaraditi i više od 10 posto početne investicije.

Naime, nakon što je pobjeda (neočekivano) otišla u ruke Donaldu Trumpu, cijena zlata (očekivano) skočila je za pet posto, na razinu od gotovo 1.370 dolara za uncu. Trump je doživljen kao nestabilnost i nesigurnost za tržište, kao nepoznanica čiji dotad objavljeni planovi ne nose ništa dobroga, pa su predviđanja njegove pobjede uglavnom praćena očekivanom reakcijom burze – pad dioničkih indeksa, rast sigurnih ulaganja poput zlata. A onda, krajem tjedna, dogodio se novi šok – zlato je palo na najniže razine u proteklih šest mjeseci, do 1.220 dolara za uncu.

Ulagači koji su uspjeli prodati zlato na vrhuncu, te kasnije otkupiti ga po nižim cijenama, mogli su ostvariti velike dobitke. No, osim kratkoročne zarade, investiciju u zlato stručnjaci preporučaju kao kvalitetni i dugoročni način osiguranja vrijednosti imovine.

- U svjetskim okvirima, pa i kod nas, zlato se doživljava kao ''sigurna luka'' za kapital, jer mu cijena dugoročno konstantno raste – 20 posto od početka godine, 300 posto u proteklih 10 godina, gotovo 400 posto u protekla dva desetljeća. Slične rezultate treba očekivati i u budućnosti, stoga se zlato često koristi kao kvalitetan diverzifikator ulaganja, budući da mu vrijednost osobito dramatično raste u situacijama krize, nestabilnosti i nesigurnosti, kada vrijednost ostalih ulaganja – poput dionica ili nekretnina – uglavnom jednako dramatično pada, kazao je Davor Žic iz Auro Domus grupe, najvećeg hrvatskog trgovca specijaliziranog za kupnju i prodaju zlata.

Niske razine cijena, najniže u proteklih šest mjeseci, dobar su trenutak za početno ulaganje u investicijsko zlato, posebice jer zlato uglavnom pokazuje sezonalni karakter – cijena krajem godine nešto je niža, no uzlaznu putanju ima u prvoj polovici godine.

- Investicijsko zlato u hrvatskoj je po jednakim uvjetima kao i u Europskoj uniji i većini svijeta, znači bez PDV-a i poreza na dobit ostvarenu trgovanjem zlatom za fizičke osobe, dostupno od 2013. godine, i od tada bilježimo slične obrasce koje su prepoznali i neki naši klijenti ostvarivši na njima i značajan ''plus''. Tako je jedan kljent na razlici u cijeni između studenog i veljače ostvario 200 tisuća kuna zarade na ulaganje od milijun kuna, otkrio je Žic, kazavši da se njegova tvrtka ne bavi samo milijunskim ulaganjima, već ima i asortiman kojem se cijene kreću od svega nekoliko stotina kuna.

Među prodavanijim artiklima u ekskluzivnim trgovinama brenda The Bank of Gold u Zagrebu (Ilica 19) i Splitu (Mall of Split) su zlatni dukati sa cijenom od 1.000 kuna, pločice i zlatnici mase 1 unce s cijenom nešto nižom od 9.000 kuna, kao i pločice od 100 i 250 grama čija se cijena kreće oko 29.000 kuna, odnosno oko 70.000 kuna.

Investicijsko zlato dostupno je i u svim krajevima Hrvatske u mreži poslovnica Auro Domus Grupe, a više informacija može se dobiti i pozivom na besplatni telefon 0800 510 510.  

Želite prijaviti greške?