Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupuju Power-One

ABB postaje globalni lider za fotonaponske invertere

ABB Helsinki
croenergo.eu
02.05.2013.
u 17:34

ABB i Power-One objavili su kako su njihove uprave pristale na transakciju u kojoj će ABB akvizirati Power-One za 6.35 američkih dolara po dionici, to jest ukupno 1.028 milijuna američkih dolara.

ABB, vodeća svjetska grupacija u polju energetike i automatizacije, i Power-One, vodeći pružatelj rješenja u sektoru obnovljivih izvora energije, energetski učinkovite pretvorbe energije i upravljanju energijom, objavili su kako su njihove uprave pristale na transakciju u kojoj će ABB akvizirati Power-One za 6.35 američkih dolara po dionici to jest ukupno 1.028 milijuna američkih dolara, piše portal croenergo.eu.

Navedena transakcija će pozicionirati ABB kao vodećeg svjetskog dobavljača solarnih invertera na tržište koje prema prognozi Međunarodne energetske agencije (IEA) očekuje rast od 10% godišnje do 2021. godine. Prognozirani brzi rast potaknut je prije svega rastućom potražnjom za energijom, pogotovo na tržištima u nastajanju te rastom cijena električne energije i smanjenjem troškova instalacija.

Joe Hogan, izvršni direktor ABB-a, ovom je prigodom izjavio: "Fotonapon postaje glavna snaga koja će oblikovati budući energetski miks zbog svojeg brzog približavanja mrežnom paritetu. Power-One je dobro upravljana tvrtka koja se smatra jednim od tehnoloških inovatora te razvija atraktivne i inteligentne fotonaponske proizvode. Kombinacija Power-One i ABB-a u potpunosti je usklađena sa našom strategijom do 2015. te će rezultirati stvaranjem globalnog igrača koji će uspješno nastupati na svjetskom tržištu stvarajući vrijednosti za naše mušterije, zaposlenike i dioničare".

Power-One ima jednu od najširih tržišnih paleta solarnih invertera koji se mogu primijeniti u svim oblicima rezidencijalnih i komunalnih instalacija te proizvodnju u svim dijelovima svijeta. Tvrtka također raspolaže sa širokim portfeljem rješenja za napajanje koji je u skladu sa ABB-ovim poslovanjem u sektoru pretvorbe energije. Power-One zapošljava gotovo 3.300 osoba, uglavnom u Kini, Italiji, SAD-u i Slovačkoj. Kompanije je u 2012. godini ostvarila 120 milijuna dolara dobiti (EBITDA) uz prodaju koja je dosegla gotovo milijardu američkih dolara.

>>> Posjetite portal CROENERGO.EU - Energija i okoliš na jednom mjestu

Richard J. Thompson, izvršni direktor tvrtke Power-One, izjavio je: "Ova transakcija donosi znatnu vrijednost za naše dioničare te će omogućiti ubrzani rast kompanije. Zajedno možemo bolje riješiti svjetsku potražnju za inovativnim rješenjima u sektoru obnovljivih izvora energije te ojačati naše globalno vodstvo. Vjerujem kako je ABB pravi partner, a ovo pravo vrijeme za udruživanje snage".

ABB-ovi vodeći portfelj u polju energetike i automatizacije, globalni doseg i organizacija usluge čine ga "prirodnim" igračem u fotonaponskom sektoru. Proteklih je godina svoja fotonaponska rješenja ABB uspješno plasirao industrijskim kupcima te bi tijekom ove godine trebao ostvariti više od 100 milijuna američkih dolara prodajom fotonaponskih invertera. Solarni inverteri su jedna od najbrže rastućih tehnologija u energetskoj elektronici te zahtijevaju znatna ulaganja u razvoj i istraživanje. Tijekom 2012. godine ABB je u razvoj i istraživanje uložio ukupno 1.5 milijardi američkih dolara.

Ulrich Spiesshofer, voditelj ABB-ove divizije Diskretne Automatizacije i Mobilnosti, u koju će biti integrirano poslovanje Power-Onea, izjavio je: "Ujedinjavanje ovih dvaju uspješnih kompanija stvoriti će značajni vrijednosno pokretani rast temeljen na inovativnosti, što u konačnici znači da će naši pretvarači otvoriti niz mogućnosti za diferencijaciju kroz globalni doseg, visoku kvalitetu i tehnološki razvoj. Akvizicija Power-One-a podržava provedbu strategije naše divizije u pogledu obnovljivih izvora energije te cilj jačanja naše snage u energetskoj elektronici".

>>> Izvorni tekst i pripadajuću infografiku možete pogledati na sljedećem linku

Transakcija je strukturirana kao spajanje te podliježe zadovoljenju uobičajenih uvjeta zatvaranja, uključujući i odobrenje dioničara Power-One-a na zasebnom sastanku i primanje uobičajenih regulatornih odobrenja. Ugovor o spajanju sadrži određene dogovorene mehanizme zaštite. Investicijski fontovi povezani sa Silver Lake Sumerom glasati će u korist transakcije, dok će zaključenje akvizicije biti dovršeno u drugoj polovici 2013. godine. ABB će financirati transakciju iz vlastitih sredstava.

Za ABB je kao financijski savjetnik djelovao Credit Suisse, dok su Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP djelovali kao pravni savjetnici. Ulogu financijskog savjetnika za Power-One preuzeo je Goldman Sachs & Co., dok je na mjestu pravnog savjetnika nastupilo društvo Gibson, Dunn & Crutcher LLP.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije