Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emax 2

ABB lansirao revolucionarnu štednu inovaciju!

croenergo.eu
08.05.2013.
u 13:27

Inovacija može uštedjeti energiju jednaku energiji koju potroši 1,4 milijuna europskih kućanstava i pomoći sprječavanju nestanka energije.

ABB, vodeća grupa na području energetske i automatizacijske tehnologije danas je lansirala Emax 2, prvi niskonaponski prekidač s integriranim funkcijama za upravljanje energijom. Zamjena postojećih tradicionalnih prekidača s Emax 2 prekidačem mogla bi donijeti godišnje uštede od 5,8 milijuna megavatsati (MWh). To je jednako godišnjoj potrošnji električne energije u 1,4 milijuna kućanstava u EU.

>>> Infografike o pametnoj uštedi energije pomoću Emax 2 možete pogledati na portalu www.croenergo.eu i to na sljedećem linku.

Ove bi uštede energije smanjile emisije za 4 milijuna tona CO2, odnosno, godišnje emisije iz više od 1 milijun vozila. Korištenjem Emax2 umjesto standardnih prekidača moguće je smanjenje vršne snage do 15 % za pojedine objekte.

Prekidači poput Emax 2 rabe se tamo gdje se zaštita i upravljanje velikim količinama energije koriste u niskonaponskom okružju, kao što su industrijske i poslovne građevine, podatkovni centri i brodovi.

Zamjena postojećeg prekidača s novim Emax 2 je tehnički jednostavna. Zbog ušteda energije Emax 2 prekidač obično se isplati u roku godine dana.

Prekidač sadrži zaštitnu jedinicu s ugrađenim regulatorom snage koji mjeri i procjenjuje potrošnju energije, a zatim upravlja opterećenjima kako bi održao ili smanjio korištenje vršne snage koju je odredio korisnik. To će pomoći sprječavanju nestanka energije čiji temeljni uzrok je često vršna potražnja koja premašuje opskrbu.

U svrhu upravljanja energijom isključuje se napajanje nevažne opreme te se ponovo uključuje čim se postignu prihvatljive razine potrošnje. Inteligentno odlučivanje postiže se ugrađenim regulatorom i računalnim programom (software) koji koristi složene algoritme da bi odlučio kad je primjereno uključiti napajanje uz zadržavanje sveukupne funkcionalnosti ili produktivnosti priključene opreme.

Prekidač ima ugrađen i komunikacijski modul koji omogućuje razmjenu vitalnih podataka o potrošnji i pouzdanosti sustava izravno s pametnom mrežom i drugim protokolima.

\"Prekidači pružaju jednu od najvećih neiskorištenih prilika u elektroenergetskom sustavu kako bi se postigla ušteda energije. Prekidači se koriste za povećanje sigurnosti i zaštite električnih krugova, ali sad ih po prvi put koristimo i za uštedu energije\", rekao je Tarak Mehta, voditelj Odjela niskonaponskih proizvoda u ABB-u.

\"Budući da su prekidači svugdje oko nas, ukupni potencijal uštede energije je ogroman. To je izvrstan primjer kako možemo koristiti pametnu tehnologiju za rasipanje energije. Ovo je dobra vijest za okoliš i za naše kupce koji mogu postići značajne uštede prijelazom na naš novi uređaj\", dodao je Tarak.

Za razvoj novog Emax 2 prekidača trebalo je nekoliko godina, a vodio ga je centar za razvoj ABB-a u Bergamu, Italija.

U 2012. ABB je uložio oko $1,5 milijardi kuna u istraživanje i razvoj te i dalje zapošljava oko 7.000 tehnologa diljem svijeta.

ABB Grupa je vodeća svjetska kompanija na područjima elektroenergetike i industrijske automatizacije koje omogućuju komunalnim i industrijskim korisnicima da poboljšavaju poslovnu učinkovitost uz smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. ABB Grupa djeluje u preko 100 zemalja i zapošljava oko 145.000 zaposlenika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije