Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bivši direktor Nasdaqa uhićen zbog prijevare 'teške' 50 milijardi dolara

12.12.2008.
u 08:33

Bernard Madoff, bivši predsjednik newyorške elektronske burze Nasdaq i jedan od najuglednijih brokera na Wall Streetu, uhićen je u četvrtak pod optužbom za prijevaru s vrijednosnicima, zbog vođenja tzv. ponzi sheme odnosno financijske piramide, u kojoj je izgubljeno rekordnih 50 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Madoff (70) vodio je konzultantski posao zasebno od svoje brokerske kuće Bernard L. Madoff Investment Securities, sa sjedištem u New Yorku.

Izvor upoznat s istragom izjavio je za CNN da se Madoff pojavio pred sudom i da mu je određena jamčevina s mjenicom na 10 milijuna dolara. Mjenica je potpisana i Madoff je oslobođen.

Prema kaznenoj prijavi zaprimljenoj u Saveznom okružnom sudu južnog New Yorka, dvojica zaposlenika brokerske kuće rekla su istražiteljima da je Madoff vodio konzultantski posao iz zasebnog ureda, vrlo "tajanstveno" i s financijskim podacima pod ključem.

U dokumentu koji je Madoff ranije ove godine predao Komisiji za vrijednosnice i burzu, navodi se da konzultantski posao ima između 11 i 25 klijenata i imovinu oko 17,1 milijardi dolara, piše u prijavi.

No u srijedu, prema prijavi, Madoff je rekao užem krugu svojih zaposlenika da je konzultantski posao bio prijevara, da je on "gotov", da nema "apsolutno ništa" i da je "sve bila velika laž" i da je to ustvari financijska piramida.

Madoff je rekao da je u poslu izgubljeno oko 50 milijardi dolara i da se namjerava predati vlastima. No, kazao je kako želi podijeliti 200 do 300 milijuna dolara koji su mu ostali odabranim zaposlenicima, obitelji i prijateljima.

Ako bude proglašen krivim, Madoff može biti osuđen na najveću kaznu od 20 godina zatvora i novčanu kaznu od pet milijuna dolara.

Madoff je svoju brokersku kuću osnovao 1960. i proširio je na klijente iz cijelog svijeta.

(Hina)

Želite prijaviti greške?