Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUNSKA INVESTICIJA Prenamjena ruševine u karlovačkoj Zvijezdi

Bivša vojna spavaonica postaje studentski dom

28.05.2009.
u 17:41

KARLOVAC – Ruševina u karlovačkoj Zvijezdi, zgrada sagrađena početkom 20. stoljeća, koja je služila kao spavaonica vojnika i do 2005. bila u vojnom vlasništu, trebala bi postati budući studentski dom.

Prenamjena - jedini spas
On bi se, pak, nalazio u sklopu Studentskog kampusa, koji je također velika želja i cilj ne samo čelnika karlovačkog Veleučilišta, nego i lokalne zajednice. Postojeća građevina dugogodišnjom je nebrigom i zanemarivanjem dovedena u vrlo loše stanje i jedini spas je njezina prenamjena.

Po napravljenim projektima, studentski dom imao bi 62 sobe, od čega dvije prilagođene invalidima. Ili, ukupno 133 ležaja. To bi zadovoljilo potrebe studenata, koji zasad uglavnom koriste privatni smještaj, dok je manji broj u dugoreškom Domu.

– Bude li sve išlo po planu, sljedeće bi godine trebala započeti ta hvalevrijedna investicija. S cjelokupnom opremom stajat će 35 do 40 mil. kuna, pa očekujemo da se uz lokalnu zajednicu uključi i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Potrebe za izgradnjom takvog studentskog doma velike su.

Oživjeli Zvijezdu
Treba napomenuti da s planiranim kapacitetima od 133 ležaja neće zadovoljiti sve, ali nešto slično napravljeno je i u Varaždinu, Šibeniku i drugim gradovima – kaže direktor Studentskog centra Davor Jurčević. Desetljećima se govori o potrebi oživljavanja karlovačke Zvijezde.

Uređenjem Studentskog centra u Frakopanskoj ulici i preseljenjem Veleučilišta na Strossmayerov trg učinjeni su veliki koraci naprijed. Gradnja studentskog doma, kao i kampusa, bilo bi ostvarenje višegodišnjeg sna. A 2140 studenata Veleučilišta, te svi koji će tek nastaviti školovanje, to zaslužuju.

Želite prijaviti greške?