Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.04.2013. u 11:21

BiH vapi za nekim sličnim Margaret Thatcher, a umjesto Thatcherice na djelu su neki koji kao da su izišli iz televizijske serije „Tračerice“!

Proljeće je bilo nešto zakasnilo, ali zato će ljeto stići nešto ranije pa samim time i vrijeme godišnjih odmora. Kao uvertira odmorima slijedi Praznik rada. Prvi svibnja u jednom dijelu BiH trajat će samo jedan dan, u velikom dijelu BiH 1. svibnja trajat će bijedna dva dana, a ponegdje i tri jer zašto bi petak (3. svibnja) bio izuzetak pa će ga mnogi prisloniti srijedi i četvrtku, a neradna subota i nedjelja su svakako tu. Ako se praznovanje pokaže učinkovitim, ljeto može početi već 6. svibnja. Kad mogu pomjerati satove, zašto ne bi i tjedne, mjesece. Godine se u BiH također pomjeraju unatrag pa je trenutačno BiH sve bliže sredini 90-ih godina prošlog stoljeća. U prilog tvrdnji o vraćanju godina unatrag govori izvješće Europske komisije o aktualnom stanju u BiH - izvješće prošle godine bilo je znatno povoljnije. Uslijedili su neviđeni politički nonsensi, a svakako je „najnonsensniji“ onaj o tvrdokornosti federalne Vlade koja nema parlamentarnu većinu. Tom ustavo-pravnom nonsensu svakako je doprinio matematički nonsens po kojem je trećina od broja 17 broj pet! Za što se u prvom razredu osnovne škole dobije jedan! No, ima pokušaja da se pomjeranje godina unatrag u BiH čak malo i ubrza, ali iz Bruxellesa opasno upozoravaju da se više odgovorni u BiH ne smiju neodgovorno igrati vraga u vezi s kalendarom koji je ovisan o kretanju Zemlje oko Sunca, a ne o sjedenju nekih zemaljskih zvijezda i lelujanju njihovih satelita. U izvješću Europske komisije stoji kako BiH neće baš tako lako upaliti, unatoč guranju iz EU i SAD. Možda će ipak trebati upotrijebiti dobru, staru kurblu. Pokazalo se da potezanje samo prema sebi, kao kod freze, ne pali. Blokira se izbor sudaca, a u Bruxellesu kažu da sadašnju fazu dugotrajne bh. krize ne može riješiti ni Ustavni sud jer nema mehanizama. Pa se čeka deus ex machina. No, koliko on može učiniti ako je otvorena Pandorina kutija i pušten duh iz boce. Carl Bildt, jedan od bivših visokih predstavnika u BiH, reče i ostade politički živ, da bi sljedeće godine i BiH trebala otvoriti pregovore s EU. No, prije toga netko bi morao zatvoriti bh. Pandorinu kutiju. Najprije valja realizirati presudu u slučaju Sjedić-Finci, ali i uspostaviti institucionalnu jednakopravnost bh. Hrvata s druga dva konstitutivna naroda. Po kojoj logici Bošnjaci mogu birati dva člana Predsjedništva, Srbi jednoga, a Hrvati đava jednoga?! Takvo nešto nije slučaj samo za Ustavni sud BiH, Sud u Strasbourgu, već i za sud kozmičke pravde. I Božjeg zakona, naravno! Traženje kruha preko pogače u BiH nastavlja se. Zbog kašnjenja proljeća još je vrijeme kuka, kako u Hercegovini zovu biljku bljušt. Najbolji berači kuka znaju reći:

- Nikad nemoj ići brati kuke tamo di ji nema! U BiH uvijek se rado išlo grlom u jagode, išlo u branje kuka tamo gdje ih nema i slično. BiH vapi za nekim sličnim Margaret Thatcher, a umjesto Thatcherice na djelu su neki koji kao da su izišli iz televizijske serije „Tračerice“! U politici i nogometu najvažnije je koga imaš da ti čuva leđa. Iza uspješnog muškarca stoji žena, a iza uspješne države stoji svjetska sila. Sve sliči na nezgodnu zgodu u jednom luksuznom restoranu u koji je na večeru došao predsjednik države u pratnji supruge. Vlasnik restorana im se zahvalio na posjetu i zamolio predsjednika da dopusti da on na minutu nasamo popriča s njegovom suprugom. Kad se vratila za stol, predsjednik je upita: - O čemu ste razgovarali?

- Ma, ništa posebno, ja sam prije udaje za tebe s njim hodala dvije godine – odgovori prva dama.

- Da si se udala za njega, ti bi, znači, bila vlasnica ovoga restorana? – našali se cinični muž. - Ne, nego bi on bio predsjednik države – pojasni mu prva dama. Daytonski brak u krizi je, kumovi bi morali pomoći. Ali kako kad odnosi bračnih partnera podsjećaju na razgovor s jednom dokonom damom na brakorazvodno parnici.

- Koliko ste godina u braku?

- Ovo sada, ili sve skupa? - priupita ona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?