Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.07.2013. u 10:02

Hrvatskoj je namijenjena ulogu europske lokomotive balkanskog vlaka, zapravo „ćire“, iz kojeg svakakvi vragovi vire

RH je u Europskoj uniji, a EU je na granici BiH. Po mnogo čemu BiH je prešla sve granice, a EU joj je bezgranično daleko, unatoč brojnih graničnih prijelaza i unatoč tome što je jednom nogom, onom hrvatskom, u EU. Što to vrijedi kad bh. tronošcu nastoje otpiliti treću nogu i tako BiH odmaknuti od Europe. Neki i dalje misle da BiH može stajati na „dvonošcu“ pa svako malo jako puno tresne, posrće i na prošlost se osvrće. Pa je izvjesno da joj je kao takvoj budućnost neizvjesna.

Hrvatskoj je namijenjena ulogu europske lokomotive balkanskog vlaka, zapravo „ćire“, iz kojeg svakakvi vragovi vire. BiH je po mnogo čemu najbliže Hrvatskoj, a našla se u zadnjem vagonu balkanskog vlaka, u kojem se bh. Hrvati osjećaju kao slijepi putnici, unatoč europskoj putovnici. Više je nego groteskna činjenica da BiH hoće biti ravnopravna članica Europske unije, a građani EU u BiH, konstitutivni Hrvati, nisu ravnopravni! Zagovornici ove i ovakve BiH kunu se u AVNOJ i ZAVNOBiH, a kad bi vijećnici tih zasjedanja vidjeli kako se postupa s Hrvatima, krstili bi se i lijevom i desnom iako su većinom bili ateisti.

- Svašta – rekao bi nekada Momo.

- Jašta – potvrdio bi Uzeir, njegov prijatelj s predratne radijske emisije.

Kažu da se pojavio duh bezdušnog Josipa Broza i da se ironično obratio svojim sunarodnjacima Hrvatima:

- Niste hteli jednu petokraku, a sad ih imate 28!

No, sunarodnjaci su mu uzvratili da je velika razlika u boji tih petokraka i da se 25 hrvatskih kvadrata vijore i u Lijepoj našoj i u Bruxellesu. Puna usta Titova režima bila su ravnopravnosti naroda i građana. Predstavnik Roma požalio se Josipu Brozu na neravnopravnost svoga naroda, a Tito ga posavjetovao:

- Morate verovati i nadati se ravnopravnosti. Evo, ja svaku večer legnem s VEROM, a probudim se s NADOM.

- Ali, druže maršale, tko onda spava s Jovankom? – upitao je zastupnik Roma.

No, nedemokrat Tito bio je veći demokrat od nekih koji se danas kunu u demokraciju. Misle da bi jednom konstitutivnom narodu u BiH jednakopravnost bila pogubna, a zapravo je neravnopravnost naroda više nego pogubna za BiH. Dva nije djeljivo s tri, ali neke političke račundžije algebru pretvaraju u alkemiju, a instruktori negativne geografija bajaju o mijenjanju povijesti i svijesti iz obijesti, a sve u skladu sa svojim avanturističkim političkim naumom i neskladu sa zdravim razumom. Jednog takvog račundžiju pitala je učiteljica (života):

- Što si ti i matematika?

- Glupost na kvadrat – odgovorio je pošteno.

Neke političke račundžije na svoj način računaju kvadraturu bh. trokuta, ali bh. trokut u njihovoj projekciji ima samo dvije strane pa se svaka računica svede na ništicu. Onda BiH pomnože s tim rezultatom i dobiju apsolutnu nulu. Što će reći predsjednik RH Ivo Josipović svojim domaćinima u BiH? Nadamo se da se neke stvari neće prešutjeti. Davor Stier, HDZ-ov hrvatski europarlamentarac, postavio je pitanje praktične neravnopravnosti bh. Hrvata, konstitutivnog naroda u BiH, na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta. Puno toga moglo bi biti jasnije nakon 16. srpnja kada će se održati skup „Položaj hrvatskog naroda BiH u svjetlu ulaska RH i EU“, na kojem će sudjelovati najviši dužnosnici hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BiH iz HDZ-a BiH i predstavnici HDZ-a RH. Mora se odgovoriti na pitanje kako BiH može u EU bez onih koji su već u njoj. Ili netko možda misli da i EU treba istjerati iz vlastite kože.

Kad se matematički problem postavi, on više nije problem. Tako su nas učili profesori matematike, ali neke političke račundžije pokušavaju riješiti bh. problem, ali tako da ga ne postave na pravi način. Onda se zbog zaobilaženja logike u BiH događaju svakorazne nelogičnosti. Pa netko reče:

- Kod nas se kava peče, kruh kuha, jaja tuku, a čarape čuju. Hajde sad to prevedi i objasni strancima!

BiH je i do sada znala biti izgubljena u prijevodu, jedni su često bili prevedeni žedni preko vode, drugi su navraćali vodu samo na svoj mlin, treći ispravljali krivu Drinu, a ima i onih koji su bacili sve niz rijeku ili i dalje izmišljaju toplu vodu, a treba je hladiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?