Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNI GRAD Mreža dostupna poput vode, struje i plina

Bežični internet za 17 zagrebačkih četvrti

11.11.2008.
u 22:32

Sedamnaest gradskih četvrti trebalo bi uskoro dobiti tzv. hot-spotove preko kojih bi se vlasnici računala mogli bez ikakve naplate prikopčati na internet i koristiti se mrežom svih mreža na način kako to čine od kuće.

Mreža će se širiti
– Ovoga trenutka ne možemo reći točan datum početka postavljanja prve bazne stanice. To će ovisiti o trenutku potpisivanja ugovora s isporučiteljem internetske veze, ali kad krene, postavljanje će ići brzo. Sada namjeravamo bežični internet za građanstvu ponuditi ponajprije u središtima gradskih četvrti. Ovisno o odzivu, mrežu ćemo postupno proširivati – rekla nam je jučer predsjednica Skupštine grada Tatjana Holjevac.

Poduzeću Digitalni grad u sklopu Holdinga zadatak je da Zagrepčanima, na način na koji u kuću dobivaju vodu i plin, omogući i razmjenu informacija, pri čemu je od životne važnosti da posebno djeca i mladi budu izloženi znanju ravnopravno sa svim vršnjacima u svijetu.

– Zadržali smo se u pravnoj borbi s T-HT-om za vlasništvo nad gradskom prijenosnom infrastrukturom, pa se mogao steći dojam da najmlađe gradsko poduzeće premalo radi – rekla nam je Tatjana Holjevac na pitanje čime se trenutačno bavi Digitalni grad.

Građani mogu vidjeti da su postavljeni hot-spotovi koji na Trgu bana Jelačića i u njegovoj blizini omogućavaju besplatan bežični pristup internetu.

– Oprema kojom smo pokrili to područje stoji smiješnih 30 tisuća kuna. Sve ostalo su pravne prepreke i pohlepa T-HT-a, pa se i tamo ovoga trenutka može pristupiti samo stranicama grada, a sigurna sam da to nisu stranice najzanimljivije ni mladima ni gostima grada. Radimo na tome da se to promijeni – kaže Tatjana Holjevac.


Iskustva Praga
Nevolje slične našima prošao je i Prag u nastojanju da i ondje internet bude komunalna usluga, a ne samo zlatna koka za maksimiranje profita telekomunikacijskih tvrtki.

– Zato nam je zbog razvoja važna kontrola nad DTK kanalima u koje su građani ulagali, a predani su u ruke strane privatne tvrtke koja uslugu ne unapređuje nego samo iskorištava – ogorčena je predsjednica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?