Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATICA HRVATSKA Poziva na hitne promjene u fiskusu

Bez promjena trebat će 10 kuna za jedan euro

08.04.2009.
u 18:41

Hitna promjena aktualne fiskalne politike i njeno usmjeravanje u razvoj i povećanje zaposlenosti ključna je promjena za izlazak hrvatskog gospodarstva iz aktualne krize, zaključeno je na okruglom stolu “Razvojna uloga fiskalne politike”, koji je organizirao Odjel za gospodarstvo Matice hrvatske.

– Riječ je o krizi života na dug, a ne financijskoj krizi. Riječ je o deficitu svijesti – izjavio je dr. Slavko Kulić s Ekonomskog instituta u Zagrebu te dodao kako se Hrvatska ne može poslužiti američkim modelom za izlaskom iz krize jer je Hrvatska ograničena u tiskanju i emitiranju dodatne količine novca. Dr. Ante Babić, ekonomist, smatra kako je fiskalna politika jedina politika koja je unutar europskog monetarnog sustava ostala samostalna i u okviru država članica, pa je zbog skorog ulaska Hrvatske u članstvo Europske uniju potrebno napraviti odmak od sadašnje fiskalne politike, dodavši kako je u uvjetima vlastite ograničene financijske suverenosti fiskalna politika jedina gdje Hrvatska može donekle samostalno provoditi promjene.

Prema riječima Marijana Kostrenčića, pročelnik Odjela za medije Matice hrvatske, država kroz fiskalnu politiku i njenu promjenu može pokazati koji su joj prioriteti, no dosad nije bilo hrabrosti da se takve promjene naprave.

– Svaka štednja je dobra, ali štednja samo radi štednje ne donosi dugoročne rezultate. Kriza omogućuje da se neke stvari koje su se godinama krivo radile isprave, a pritom je svaki prijedlog i komentar struke važan – napomenuo je Kostrenčić.

Želite prijaviti greške?