Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPOSLENI

Bez otpremnine na burzi

29.12.2008.
u 18:34

Od siječnja 2009. nezaposleni sa 20 i više godina staža koji dobiju otkaz neće imati pravo na otpremninu iz Zavoda za zapošljavanje. To je pravo ukinuto pri posljednjoj izmjeni Zakona o posredovanju pri zapošljavanju koji stupa na snagu početkom 2009. godine, a donosi niz novosti za 233 tisuće nezaposlenih.

Otpremnina je uvedena 2003. godine kao jednokratni dodatak za otpuštene radnike jer su te godine znatno smanjene otpremnine, što je koalicijska vlada kompenzirala jednokratnom naknadom na burzi od 1200 do 7200 kuna. Jednokratnu naknadu dobit će samo radnici kojima radni odnos prestane s idućim danom, a od siječnja će otpušteni dobivati samo otpremnine koje im je dužan isplatiti poslodavac. Inače, u 2009. godini očekuje se novi val otkaza, pogotovo starijim radnicima, a procjene se kreću od umjerenih 50 tisuća otkaza do triput većeg broja. Trajanje prava na novčanu naknadu povećava se od 1. siječnja na 90 dana za radnika s devet mjeseci staža do 450 dana za radnika sa 25 godina staža. Sada su se naknade primale u rasponu od 78 do 312 dana, ali se u te dane nisu računale nedjelje.

Zakonom se proširuje krug osoba koje će imati pravo na novčanu naknadu i na ljude koji su odradili pripravnički staž bez naknade. Osobama koje rade s nepunim radnim vremenom to će se vrijeme priznati kao puni staž.

Naknada će se postupno smanjivati i u prvih 90 dana iznosit će 70 posto prosječne plaće radnika, od 91. dana do 12 mjeseci služenja tim pravom naknada iznosi 50%, a nakon 12 mjeseci 40% prosječne plaće radnika. Dosad je najveća naknada bila ograničena na 1200 kuna, a po novome gornja je granica postavljena na 70, odnosno 50 i 40 posto prosječne plaće u gospodarstvu u prethodnoj godini. Budući da je prosječna plaća otprilike 5100 kuna, pretpostavljamo da će se ta granica za prvih 90 dana postaviti na približno 3500 kuna, no HZZ još nije objavio iznos gornje granice.

Pravo na naknadu koju trenutačno prima 59 tisuća osoba imaju samo radnici koji dobiju otkaz, za što je Vlada za iduću godinu osigurala 920 milijuna kuna, približno 120 milijuna kuna više nego ove godine.

Kad su se izrađivale projekcije, Vlada je pošla od pretpostavke da će se nezaposelnost smanjivati, pa je vrlo vjerojatno da će burzi trebati još novca ili će kasniti u isplatama. Minimalni staž potreban za naknadu ne mijenja se i iznosi najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca, s tim da se u to razdoblje uračunava i vrijeme provedeno na bolovanju ili na rodiljskom dopustu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?