Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA BANKA Očekuje se pad hrvatskog BDP-a najmanje 1,5 posto

Bez hitnog rebalansa 55.000 otkaza

20.02.2009.
u 17:48

Bez hitnog rebalansa proračuna u Hrvatskoj bi do kraja 2009. moglo ostati bez posla 55.000 ljudi, upozorila je danas u Zagrebu Sanja Mađarević Šujster iz Svjetske banke. Očekuju pad hrvatskog BDP-a 1,5 posto, što su konzervativne procjene, jer se ne zna koliko će trajati pad potražnje za izvozom, kad će se osloboditi kreditna tržišta i privatni kapital ponovno biti spreman za investiranje.

– Najveći je izazov za Hrvatsku refinanciranje inozemnog duga koji čini 83 posto BDP-a, a servisiranje duga u ovoj godini iznosi čak 21 posto ukupnog BDP-a, što je gotovo tri puta više nego u 2008. – upozorava S. Mađarević Šujster. Tri četvrtine tih obveza odnosi se na privatni sektor, pa će otplata korporativnog duga biti čak i veći problem nego refinanciranje javnog duga. Kako je proračun napravljen prema pretpostavci gospodarskog rasta od dva posto i rasta prihoda od PDV-a tri posto, procjenjuju da će u proračunu nedostajati 3,5 milijarda kuna.

– Što se dulje čeka s rebalansom proračuna, to će biti veće posljedice i duži oporavak – zaključuje Mađarević Šujster, a preporuka je Svjetske banke da izrada rebalansa počne što prije. Upozoravaju kako su ove godine troškovi zaduživanja porasli četiri puta prema 2008.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?