Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLIN Sutra u ruskom Sočiju sporazum o novom plinovodu

Berlusconi i Putin za Južni tok bez Hrvatske

14.05.2009.
u 17:54

U ruskom ljetovalištu Soči sutra bi se trebao potpisati sporazum o izgradnji plinovoda Južni tok koji će prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju, Grčku i Italiju.

Temeljni dio dokumenta potpisati će talijanski premijer Berlusconi i Vladimir Putin jer se radi o suradnji talijanskog ENI-ja i ruskog Gasproma. Taj plinovod o kojem se dugo govori u nekim spekulacijama bi trebao iz Srbije (gdje prolazi u duljini od 450 kilometara) imati odvojak za Republiku Srpsku dok je Hrvatska ostala bez mogućnosti da se nađe u tom projektu.
 
 No, čini se da još uvijek nisu riješeni svi elementi dogovora između ENI-ja i Gasproma jer Rusi navodno žele isporučivati samo šest milijardi kubika plina godišnje dok Italija traži deset milijardi kubika gdje bi se dobit od prodaje dijelila.

U Srbiji će Gasprom i Srbijagas osnovati zajedničku tvrtku u kojoj bi ruski partner trebao imati 51 posto vlasništva i praktično odlučivati o količinama i prodaji plina. Nažalost, Hrvatska se nije uspjela uključiti u projekt koji će ovom dijelu Europe donjeti dodatne količine plina i koštati deset milijardi eura.

Želite prijaviti greške?