Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguće naseljiva

Znanstvenici pronašli 'novu Zemlju'?

Svemir, Hubble
NASA
09.11.2012.
u 11:30

Astronomi su pronašli još jedan potencijalno naseljiv planet koji ima otprilike sedam puta veću masu od Zemlje. Vjeruje se da bi jedan od šest planeta u sustavu HD 40307g mogao podržavati ljudski život

Astronomi su pronašli još jedan potencijalno naseljiv planet koji ima otprilike sedam puta veću masu od Zemlje. Vjeruje se da bi jedan od šest planeta u sustavu HD 40307g mogao podržavati ljudski život, piše RT.

Novi egzoplanet nalazi se oko 44 svjetlosnih godina od Zemlje što, kozmički rečeno, znači da nam je "točno iza ugla". Planet je klasificiran kao super-zemlja, što znači da je veća od Zemlje, a manja od plinovitih planeta kao što je Neptun.

Kružio na oko 88,5 milijuna kilometara od Sunca, što ga stavlja u "regiju" gdje može postojati tekuća voda na površini planeta. No nije samo mogućnost da može biti vode jedina koja astrologe navodi na zaključak da je planet potencijalno naseljiv.

Čini se kako se taj planet okreće oko svoje osi umjesto da mu je jedna strana uvijek okrenuta prema Suncu. Rezultat toga je da ima dan i noć, kao i na Zemlji.

>>FOTO Znanstvenici izabrali najbolje fotografije svemira

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
12:07 09.11.2012.

Moguce naseljiva... pa nista ,posaljimo nase politicare na novo otkrivenu planetu pa sta bude ,bude...

NP
Npr19
12:11 09.11.2012.

"Čini se kako se ta zvijezda-patuljak okreće oko svoje osi". Što je na kraju? Zvijezda ili planeta? Naime, u 1. slučaju predlažem da kolonizatori ponesu i pokoji klima-uređaj.

DU
Deleted user
11:59 09.11.2012.

S obzirom da je "iza ugla", predlazem da se odmah posalje ekspedicija na taj planet. Kao prve naseljenike predlazem cijelu kukuriku-vladu! Tako bi Cacic mogao postati ne samo prvi potpredsjednik vlade vec i prvi planetarni podpredsjednik.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije