Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"prevarili" safari

WSJ: Google zaobilazio postavke privatnosti da nadzire korisnike

google
AFP/PIXSELL
17.02.2012.
u 22:01

Google i druge oglašavačke tvrtke koristile su poseban kod kako bi "prevarile" Appleov softver da im dopusti nadzor.

Google i druge oglašavačke tvrtke zaobilazili su postavke privatnosti korisnika Appleovih internetskih preglednika za iPhone i računala i nadzirali aktivnosti korisnika koji su taj nadzor namjerno blokirali, piše Wall Street Journal.

Naime, tvrtke su koristile poseban računalni kod kako bi "prevarile" Appleov softver da im dopusti nadzor. Safari, najpopularniji preglednik za mobilne uređaje, projektiran je da takav nadzor automatski blokira. U Googleu su taj kod onemogućili nakon što ih je o svemu obavijestio Wall Street Journal.

"Journal pogrešno shvaća ono što se dogodilo i zašto. Koristili smo poznatu funkcionalnost Safarija kako bismo pružili mogućnost koju su prijavljeni korisnici Googlea odobrili. Važno je naglasiti kako ovi oglašivački 'cookieji' ne prikupljaju osobne podatke", reagirao je Goole priopćenjem. U Appleu su poručili kako rade na zaustavljanju zaobilaženja Safarijevih postavki privatnosti.

Googleov kod zapazio je Jonathan Mayer, istraživač sa Sveučilišta Stanford, a neovisno ga je potvrdio i Journalov tehnički savjetnik Ashkan Soltani, koji je zapazio kako je u oglasima na 22 od stotinu najpopularnijih stranica instaliran Googleov kod za praćenje na računalu, a isto vrijedi i za oglase na 23 stranice na iPhoneovom pregledniku. Nakon što bi se kodiranje aktiviralo, moglo bi Googleu omogućiti nadziranje mnogo većeg broja stranica.

Slične su tehnike koristile još tri oglašavačke tvrtke: Vibrant Media, Media Innovation Group i PointRoll. Vibrantov glasnogovornik je rekao kako tvrtka koristi tehniku kako bi "natjerala Safari da radi kao i drugi preglednici", ali i da ne skuplja osobne informacije poput imena i brojeva financijskih računa.

U Googleu su prošlog mjeseca najavili kako će revidirati svoju politiku privatnosti kako bi kombinirali gotovo sve korisničke informacije koje posjeduju, što je naišlo na kritike na međunarodnoj razini. Dužnosnici Europske unije za privatnost pozvali su Google da zaustavi promjene dok ne bude mogao osigurati privatnost za građane Unije, na što su iz Googlea poručili kako su o promjenama obavijestili europske dužnosnike u tjednima prije objave te da planiraju ostvariti novu politiku 1. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije