Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kažu recenzije novog Appleova proizvoda

Vision Pro naočale za proširenu stvarnost su inovativne, tehnologija u njima impresivna, ali...

storyeditor/2024-02-02/Apple-Vision-Pro-availability-lifestyle-EyeSight.jpg
Foto: Apple
1/4
11.02.2024.
u 12:13

Sudeći prema iskustvima onih koji su uspjeli provjeriti kako Vision Pro radi, unatoč vrhunskoj tehnologiji koja je upakirana u uređaj, još je uvijek dug put pred idejom da naočale preuzmu ulogu tradicionalnog računala, mobitela...

Appleov prvi novi proizvod u gotovo deset godina, uređaj za proširenu stvarnost Vision Pro, navodno je prodan u više od 200.000 primjeraka u dvotjednom razdoblju prednarudžbi. Procjene početnih isporuka kretale su se od 60.000 do 80.000 jedinica. Prednarudžbe su počele 19. siječnja 2024., a količina određena za prve isporuke rasprodana je u 18 minuta. U petak je pak, počela prodaja proizvoda u Sjedinjenim Državama, bilo u fizičkim ili online trgovinama, a postupno će biti lansiran i u drugim državama

Apple tvrdi da je Vision Pro, čija je početna cijena 3499 dolara, početak nečega što se zove "prostorno računalstvo". Ambicija je golema: postaviti aplikacije i informacije u stvarni svijet i oko njega — kako bi se 'proširila' stvarnost. Cilj je da Vision Pro bude potpuni uređaj koji može stajati uz Mac i iPad u Appleovu ekosustavu uređaja te omogućiti da radite i zabavljate se.

"Stvaranje našeg prvog uređaja za proširenu stvarnost zahtijevalo je izum u gotovo svim aspektima sustava", rekao je Mike Rockwell, Appleov potpredsjednik Odjela za tehnološki razvoj. "Uskom integracijom hardvera i softvera dizajnirali smo samostalno prostorno računalo u kompaktnom nosivom obliku, a riječ je o najnaprednijem uređaju za osobnu upotrebu u povijesti."

Kako tvrde iz Applea, samo noseći  ovaj naglavni uređaj, može se raditi u Excelu, Webexu i Slacku unutar Vision Proa. Usto one omogućuju gledanje filmova u veličini kinoplatna ili pak gledanje predstava, utakmica ili koncerata tako kao da se čini da ste na licu mjesta ili da se "ubacite" na sastanak i konferencije kao da ste tamo i, naravno, igranje videoigara kao da ste u njima. Inovativne Apple naočale trebale bi se koristiti, zamišljeno je i kao mobitel, televizor, laptop, kamere...

Vision Pro je, kako naglašavaju iz Applea, trodimenzionalno sučelje kojim se upravlja očima, rukama i glasom. Aplikacije se prikazuju kao novi sloj u stvarnom prostoru. Korištenje je intuitivno, oslanja se na korisnika i njegov sadržaj. Dovoljno je pogledati u pravom smjeru i ikone se označe, prstima se odabire označeno, a u kombinaciji s glasom moguće je diktirati i upravljati sa Siri, što dodatno omogućuje korištenje aplikacija.

No je li sve baš tako kako se promovira i je li Apple dostigao visoku razinu sa svojim novim proizvodom, tehnonovinari su provjerili, a mi prenosimo dio iskustva prenesenog na portalu The Verge na kojem su ga testirali.

Iako je Vision Pro inovativan, postavlja se niz pitanja o njegovoj praktičnosti. Primjerice isplati li se pokvariti frizuru da biste ga nosili? Nosite li njegovu golemu torbu umjesto torbe za prijenosno računalo? Poboljšava li iskustvo gledanje svijeta putem ekrana, a ne očima? Unatoč svojim mogućnostima, uređaj obuhvaća niz kompromisa, piše The Verge. Apple izbjegava da ga tako označi, ali Vision Pro zapravo funkcionira kao VR naočale. Prednji zaslon, pokušaj društvene integracije, ne uspijeva u praksi. EyeSight, značajka koja drugima prikazuje videozapis korisnikovih očiju, niske je rezolucije i neučinkovita.

Budući da će se Vision Pro uglavnom koristiti unutar prostora, najuočljivija stvar kod hardvera nakon nekog vremena jest to što je jednostavno... težak. Sam headset teži između 600 i 650 grama, i težina je potpuno prebačena na prednji dio. Bili su svjesni toga i u Appleu, te su odabrali vanjsku vanjsku bateriju kako bi smanjili težinu headseta.

"Apple je vrlo ponosan na ekrane unutar Vision Pro uređaja, s dobrim razlogom – predstavljaju golem iskorak u tehnologiji prikaza. Ekrani su glavni razlog visoke cijene Vision Pro uređaja. No, unatoč tehničkim čudima, ne manjka kompromisa kad se koriste na uređaju poput ovog. Apple je suočen s izazovom jer trenutačno nedostaje tehnologija za stvaranje potpuno funkcionalnog optičkog AR zaslona koji bi zamijenio svakodnevno računalo. Apple se stoga odlučio za izgradnju headseta s prijenosom videa u stvarnom vremenu, a to je ključni kompromis kod Vision Pro uređaja. Iako se predstavlja kao AR headset, u suštini je VR headset. Videoprijenos na Vision Prou izuzetno je dobar, s minimalnom latencijom od 12 ms, omogućujući stvaran i uvjerljiv doživljaj.

Unatoč impresivnoj videoobradi, kamere i zasloni imaju ograničenja. Primjerice, vidljivo je zamućenje pokreta i pad oštrine pri slabom svjetlu. Osim toga, vidno polje nije veliko. Vaše oči i ruke ne upravljaju izravno Vision Proom: kamere prate vaše oči i ruke i pretvaraju ih u unos, a ponekad interpretacija nije savršena. Najbolji primjer toga je urnebesna tipkovnica. Ne isplati se koristiti je za bilo što osim za unošenje lozinke za Wi-Fi – ako je riječ o bilo čemu duljem, poželjet ćete koristiti diktiranje ili povezati Bluetooth tipkovnicu. Usto nije uvijek sigurno da Vision Pro uvijek može vidjeti vaše ruke. No, kao i sa zaslonima, mislim da je ovo najbolji sustav praćenja očiju i ruku koji je itko ikad ponudio. "

Unatoč svojoj privlačnosti, Vision Pro mora prijeći dug put prije nego što zamijeni konvencionalna računalna iskustva."

 

Ključne riječi

Komentara 1

SM
siki_miki
14:05 11.02.2024.

To ce se po svojoj masnoj cijeni prodati hipsterima i fanaticima ali ne vidim, dugorocno, da cemo preci s buljenja u male ekrane mobitela na novu razinu zombija koji s nekakvim VR naocalama bauljaju cestom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije