Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Različiti rezultati

Velika studija: Evo koliko se dometa kod električnih automobila gubi s padom vanjske temperature

Automobil
Pixabay
10.12.2023.
u 14:00

Studija je pokazala da u prosjeku električni automobili imaju 70,3% svog stvarnog dometa kada termometar padne ispod nula stupnjeva, u usporedbi s idealnim uvjetima.

Studija koja je provedena na 18.000 električnih automobila pokazala je koliki se domet gubi na zimskim temperaturama. U prosjeku, 29,7% dometa nestaje kada temperature padnu na nula stupnjeva Celzija, prema Recurrentu. HAK revija piše kako norveški NAF & Motor provodi godišnji ispit dometa novih električnih automobila. Kao pobjednici tog testa u protekle dvije godine pokazali su se Teslini automobili.

Važno je napomenuti da u tim testovima automobili kreću iz grijane garaže s ciljem mjerenja razlike u odnosu na navedeni WLTP domet. Sada je američki Recurrent proveo istraživanje na osnovu podataka za 18.000 električnih automobila u realnim uvjetima.

Studija je pokazala da u prosjeku električni automobili imaju 70,3% svog stvarnog dometa kada termometar padne ispod nula stupnjeva, u usporedbi s idealnim uvjetima. Test je jasno pokazao da svi električni automobili gube domet, ali da oni opremljeni toplinskom pumpom prolaze znatno bolje.

VEZANI ČLANCI 

Najbolje je prošao Audi e-tron (Q8 e-tron), izgubivši u prosjeku raspon od 16% na temperaturama ispod nule. Volkswagen ID.4 izgubio je čak 46 posto dometa. Neke varijante ID.4 u SAD-u nemaju toplinsku pumpu što ih je vjerojatno skupo koštalo. Teslini automobili koji imaju toplinske pumpe dobro su prošli s padom od 24 posto za nekoliko modela. Međutim, u usporedbi sa službenim podatcima EPA-e (Agencija za zaštitu okoliša SAD-a), nekoliko Teslinih automobila izgubilo je oko polovice dometa.

OVDJE pogledajte koliki je gubitak u postocima po pojedinim modelima automobila. 

VIDEO Ovoga nema ni u filmovima: Lovili odbjeglog klokana, a onda je nokautirao jednog policajca

 

 

Komentara 10

ČI
Čife
14:18 10.12.2023.

Jedan poznanik kupio automobil na struju ljepo piše do 250 km a on jedva prijeđe 190 km?

Avatar razmaknica
razmaknica
16:56 10.12.2023.

Električni automobil masovno ima jedino smisla u RH u nekoj spartanskoj ultra lakoj gradskoj izvedbi i namjeni. U svim ostalim klasičnim formama težine i izgleda benzinca i diesela, tek kada i ako se standardizira baterija koju će nam uz garanciju kilometraže prodati-zamjeniti u kratkom vremenskom roku na "električnoj pumpi". Uz podkapacitiranu električnu infrakstrukturu koja ima problema i kada građani ljeti popale klime, zamislimo cirkus masovnosti punjenja električnih prometala u RH i da svatko puni jedan ili više automobila nedaj bože doma......i tako puniš dok ti je baterija ok a kad rikne baciš cijeli auto kao mobitel i kupiš drugi...naravno novi jer nema polovnjaka sa ok baterijom....fora

Avatar Hazl113
Hazl113
15:25 10.12.2023.

Ono što se namjerno zaboravlja da se po zimi treba grijati kabina, ako nisi Eskim.😀 Tako da se i to treba oduzet od tih 70%. A brisači, svjetla, grijanje sjedala, vanjskih retrovizora, zadnje staklo.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije