Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na meti napada

Val napada na računala britanske vlade

kompjuter, tipkovnica
Reuters/PIXSELL
01.11.2011.
u 16:55

Na meti napada su vladina računala, ali i resursi tehnoloških i inženjerskih kompanija koji surađuju s vladom, a za napade se tradicionalno prozivaju Rusija i Kina

Internetski napadi na Veliku Britaniju dostižu "zabrinjavajuće" razmjere, tvrde dužnosnici britanskih obavještajnih službi. Na meti napada su vladina računala, ali i resursi tehnoloških i inženjerskih kompanija koji surađuju s vladom, a za napade se tradicionalno prozivaju Rusija i Kina.

Te je tvrdnje izrekao Iain Lobban, čelnik britanske obavještajne službe GCHQ. Vlada će povodom napada održati dvodnevnu konferenciju, a ministar vanjskih poslova William Hague kritizirao je svoje kolege zbog premale važnosti koju daju problemu internetskih napada na državnu infrastrukturu. Hague vjeruje da je međunarodna suradnja neophodna, a u pomoć su pozvane i američka državna tajnica Hillary Clinton te povjerenica Europske unije Neelie Kroes, te osnivač Wikipedije Jimmy Wales i potpredsjednik Cisca Brad Boston.

Baronica Pauline Neville Jones, žena koju je britanski premijer zadužio za koordinaciju aktivnosti na polju internetske sigurnosti, izjavila je da su Rusija i Kina "najgori elementi upleteni u napade" te dodala: "Opseg napada na vladu i industriju poprima zabrinjavajuće razmjere. Mogu posvjedočiti pokušajima krađe britanskih ideja i dizajna - od IT, obrane, inženjeringa i energetike, do ostalih industrijskih sektora - da bi se stekla konkurentska prednost zahvaljujući tajnim informacijama".

Britansko ministarstvo obrane zabilježilo je više od tisuću cyber-napada tijekom prošle godine, a njih su pokrenule kriminalne skupine i strane obavještajne agencije. Hague je još u veljači objavio da su vladina računala bila zaražena virusom Zeus kojega je neoprezni zaposlenik pustio u sustav otvorivši email koji je navodno stigao iz Bijele Kuće. No, email je zapravo došao iz "neprijateljske obavještajne agencije".

Velika Britanija ima dva ozbiljna problema sa svojom informatičko-komunikacijskom infrastrukturom. Prvi je taj da je većin kritične infrastrukture u privatnim rukama, a drugi je, kažu privatne kompanije, da državne službe nerado dijele informacije koje bi kompanije mogle biti zanimljive stranim napadačina.

Optužbe su obostrane, tako da privatni sektor želi bolju suradnju s vladom, a vlada želi da privatne kompanije ulažu više u svoju zaštitu i internetsku sigurnost naziva top prioritetom. A napadi za to vrijeme ne prestaju.

Komentara 1

PR
promjena2
00:17 04.11.2011.

PENTAGON zaprijetio da ce u moj LAB poslati projektil kroz VENTILACIJU ako ne prestanem slati vrabce da im ne PREOGRAMIRAJU za startovanje podzemni tajni uredjaja za startovanje ZUBAVICA nasaca atomski bombi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije