Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od nedjelje

Upalite svjetla! Vozite li bez dnevnih svjetala, kazna je 300 kn

Magla (1)
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/5
23.10.2012.
u 08:56

Iako u Hrvatskoj nije obvezno upaliti svjetla danju tijekom ljetnog računanja vremena, zbog sigurnosti MUP i stručnjaci preporučuju paljenje svjetala tijekom cijele godine

Satovi će se u nedjelju u 3 sata, u noći sa 27. na 28. listopada, pomaknuti jedan sat unatrag čime počinje zimsko računanje vremena.

Za vozače je to bitno jer tijekom zimskog računanja vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Kazna za one koji se na to ogluše iznosi 300 kuna.

Dnevna ili kratka svjetla

Dnevna svjetla su, kako im i naziv kaže, svjetla predviđena za vožnju po danu, a za sada se ugrađuju uglavnom na automobile više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i različita su od kratkih svjetala. Većina automobila u Hrvatskoj nema dnevna svjetla i stoga vozači često pogrešno smatraju da su to kratka ili svjetla za označavanje vozila. Oni koji nemaju dnevna svjetla moraju, stoga, upaliti kratka svjetla.

Noću i u slučaju smanjene vidljivosti, podrazumijeva se, moraju biti upaljena svjetla i to najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani. Novčana kazna za vožnju bez svjetala noću iznosi 500 kuna. Podsjetimo, na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Neznatno veća potrošnja

I Hrvatska je do izmjene zakona 2010. godine, kao i primjerice Slovenija, imala obvezu o korištenju dnevnih svjetla tijekom cijele godine.

Zakonodavac je pri izmjeni te odredbe naveo da upaljena svjetla rezultiraju većom potrošnjom goriva. No povećanje potrošnje zbog toga je zaista mizerno pa i MUP na svojim internetskim stranicama preporučuje korištenje dnevnih svjetala i u razdoblju ljetnog računanja vremena jer su automobili s upaljenim svjetlima uočljiviji.

Tijekom cijele godine dnevna svjetla su obvezna u BiH, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Islandu, Kosovu, Letoniji, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Švedskoj.

Ključne riječi

Komentara 48

IV
ivicas
09:14 23.10.2012.

jos jedan dokaz da kod nas zakone pisu banke i osiguravajuca drustva a gradjnanima ostaje ili da plate vecu potrosnju goriva zbog upaljenih svijetala il da plate kaznu

KR
kristov
09:15 23.10.2012.

Veća potrošnja goriva od gotovo do 10% nije zanemariva, a emisija štetnih plinova i produkata izgaranja, teških metala i sumpora ...

CO
codex
09:02 23.10.2012.

Šokantno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije