Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalno doba

Ugašen analogni televizijski signal u pet županija

hrt
Foto: HRT
1/3
29.06.2010.
u 09:02

U utorak u 23.59 sati ugašen analogni signal nacionalnih kanala HTV 1, HTV 2, RTL i Nova TV s odašiljača Psunj, Papuk i Moslavačka gora te repetitora koji primaju signal s tih odašiljača.

Nakon što je analogni signal ugašen u pet hrvatskih digitalnih regija (D1, D3, D5, D7 i D9), na red je došla i regija D2 koja obuhvaća Brodsko-posavsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku i istočni dio Sisačko-moslavačke županije.

U utorak u 23.59 sati ugašen je analogni signal nacionalnih kanala HTV 1, HTV 2, RTL i Nova TV s odašiljača Psunj, Papuk i Moslavačka gora te repetitora koji primaju signal s tih odašiljača. Nakon toga s emitiranjem će nastaviti samo digitalni (DVB-T) signal.

Ako već niste, nabavite digitalni prijamnik

Da biste nastavili pratiti signal nacionalnih televizijskih postaja trebate imati televizor s ugrađenim digitalnim prijamnikom ili samostalni digitalni prijamnik (DVB-T prijamnik) koji se može spojiti s velikom većinom klasičnih televizora. Pretplatnici IPTV, kabelskih i satelitskih platformi ne moraju kupovati nikakve dodatne prijamnike jer oni već prate program u digitalnoj tehnici.

U digitalnom obliku trenutačno je u Hrvatskoj moguće pratiti sve nacionalne televizijske kanale i poslovnu televiziju Kapital Network koja do kraja godine u DVB-T mreži emitira eksperimentalno. Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj i za nekoliko novih, uglavnom specijaliziranih programa.

U srpnju bez analognog signala ostaju Lika i Kordun

Sljedeća regija koja je na redu za gašenje analognog signala jest regija D6 u koju su svrstani Lika, Kordun i istočni dio Gorskog kotara. Tamo će analogno emitiranje prestati 20. srpnja gašenjem analognih odašiljača na Mirkovici i Ličkoj Plješevici.

7. rujna završit će analogno emitiranje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (regija D8) kada će se ugasiti analogni odašiljači na Labinštici i Biokovu, a posljednje su na redu Grad Zagreb, Zagrebačka, Krapinsko-zagorska i veći dio Sisačko-moslavačke županije koje bez analognog signala ostaju 5. listopada kada je najavljeno isključenje odašiljača na Sljemenu.

Komentara 3

CU
cunt
02:09 30.06.2010.

govno od programa ti izgleda isto u analognom ili digitalnom signalu...............

Avatar kos
kos
18:28 30.06.2010.

Ako bilo gdje zagrmi malo jače pola Hrvatske NEMA SIGNALA.........................

JU
Jurek
22:23 01.07.2010.

Super, sad bi se taj signal mogao kodirati i naplaćivati TV pretplata onima koji žele gledati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije