Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADAC ODGOVARA

Udar groma u električni automobil: Što će se dogoditi i trebaju li vlasnici strahovati?

Pogled na Makarsku i munje u bračkom kanalu prema Splitu
Matko Begovic/PIXSELL
18.09.2023.
u 11:05

Nema straha niti od strujnog udara kada automobilom prijeđete kroz lokvu, no upozoravaju da se ne vozi kroz vodu za koju ne znate koliko je duboka.

Vozite električni automobil i pitate se što bi se dogodilo da vas pogodi grom dok se vozite u njemu? Iz ADAC-a poručuju kako ne postoje opasnosti i da je strah od udara groma neutemeljen u slučaju električnih vozila.

Kao i kod benzinaca i dizelaša, okvir vozila ponaša se kao takozvani Faradayev kavez i električna energija se provodi oko putnika. Njemački autoklub ADAC piše da nema posebne opasnosti zbog električnog pogona. Stoga je vožnja električnog automobila sigurna čak i za vrijeme grmljavine, piše HAK revija.

No, ADAC upozorava da se nakon udara groma ne dodiruju metalni dijelovi u unutrašnjosti automobila, a koji su povezani s karoserijom. Kažu i kako ne bi trebalo biti opasnosti prilikom punjenja električnog vozila tijekom grmljavinske oluje ako kuća ili stanica za punjenje imaju propisanu zaštitu od prenapona.

VEZANI ČLANCI

Nema straha niti od strujnog udara kada automobilom prijeđete kroz lokvu, no upozoravaju da se ne vozi kroz vodu za koju ne znate koliko je duboka. Postoje dvije opasnost. Predmeti koje ne možete vidjeti u vodi i udarom u njih možete oštetiti automobil. Može doći i do kratkog spoja startnog akumulatora od 12V.

VIDEO Otišla kod liječnika jer joj je krvarilo uho pa je zaprepastilo što su našli: 'Virile su nožice'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije