Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

U organizaciji OIV-a i DVB-a održana međunarodna radionica „Future trends in terrestrial broadcast“

Future trends in terrestrial broadcast
Foto: Promo
1/2
27.11.2019.
u 12:23

Glavne teme bile su prijelaz s DVB-T na DVB-T2 tehnologiju

U zajedničkoj organizaciji DVB-a i OIV-a jučer je u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu održana međunarodna radionica „Future trends in terrestrial broadcast“ o budućim trendovima zemaljskog emitiranja. Glavne teme bile su prijelaz s DVB-T na DVB-T2 tehnologiju, smetnje između DVB-T2 i LTE/5G usluga na 700 MHz te budući trendovi u odašiljačkim tehnologijama.

Član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica pozdravio je okupljene, zaželio svima dobrodošlicu te izrazio nadu da će radionica biti od koristi u karijerama svih sudionika. „Ponosan sam što smo danas ovdje okupili više od 150 sudionika iz čak 26 zemalja. Program koji smo pripremili pruža svima izvrsnu priliku za stvaranje ne samo poslovnih kontakata, već i priliku da naučimo sve o posljednjim trendovima i evoluciji DVB tehnologije“, rekao je Botica.

Stan Baaijens iz DVB organizacije najavio je glavne teme te napravio kratak pregled pripremljenih podtema i rasprava. „Trebamo biti realni. Korisničko iskustvo se mijenja, a ti korisnici smo mi i naša djeca. Stoga se moramo prilagoditi, moramo gledati u budućnost kako bismo vidjeli što se tamo događa“, rekao je Baaijens te iskoristio priliku da pozove sudionike na „DVB World“ konferenciju koja će se održati u ožujku 2020. godine u Španjolskoj.

Foto: Arena Hospitality Group

Svrha ove jednodnevne radionice je prezentacija najboljih praksi, iskustava i izazova prelaska sa DVB-T/MPEG-2 na DVB-T2/HEVC svim dionicima tržišta, ne samo u Hrvatskoj već i susjednim zemljama s naglaskom na postizanju glatke tranzicije za pružatelje usluga odašiljanja i krajnje korisnike.

Jedan od razloga prelaska na DVB-T2 je puštanje opsega 700 MHz za mobilne širokopojasne mreže (LTE/5G) pa je jedna od tema bila smanjenje potencijalnih smetnji novih mobilnih mreža prema digitalnoj zemaljskoj televiziji. Konačno, razmotreni su i budući trendovi u radiotelevizijskim tehnologijama poput ciljanog oglašavanja, DVB-I, HbbTV i sl.

Direktor Sektora za jezgrene mreže i usluge OIV-a Zoran Kezan osvrnuo se na prelazak s DVB-T na DVB-T2 sustav koji je u tijeku u Republici Hrvatskoj dok su Thomas Loichinger (Rhode & Schwarz) i Guido Gentile (EI Towers) sudionicima prenijeli iskustva prelaska na novi sustav u Njemačkoj i Italiji.

Kao ostali govornici na konferenciji su sudjelovali Broadcast Networks Europe, Dolby, DVB, ENENSYS Technologies, EBU, HbbTV Association i IRT.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije