Tržnice 'plivaju' u ovim jagodama, na svakom štandu piše da su 100% domaće, ali dolaze iz daleka
Proizvođači su ogorčeni, tvrde kako uvoz nikada nije bio veći, a prodaja slabija. Upozoravaju da je grčka jagoda na vrhuncu i da je hrvatska proizvodnja jagoda slaba
Komentari 30
Moje domaće jagode iz vrta su raketa za ove vrgoračke koje imaju teksturu spužve a bome i takav okus. Jagoda mora biti slatka, ne kisela i gorka kakve nam prodaju. Manje jagode su puno slađe nego ove velike napuhane i napola zelene.
Neka mi netko objasni zašto i kako domaće jagode mogu biti dvostruko skuplje od grčkih? Niti su ljepše, niti mirišljavije, a prskane su sigurno manje od onih "domačih", a da ne računamo transport do kupca. Ili proizvođači nešto ne znaju, ili preprodavači ubiru mast. Napomena: I službeno se zna da su neretvanska dolina uz dolinu Vardara najzagađenija područja u EU.
Danas "domace" nista ne znaci, sve je to spricano ukljucujuci i vrgoracke...
Ajd što je preskupo, ali kada bi narod znao koliko je to špricano i s čime, a sve samo da se pokupi što više novca, a zdrava bio hrana, o tome nitko ne misli. Uglavnom, imamo prijatelje koji se bave tim biznisom, posebno imaju za sebe nešto malo što ne tretiraju, ovo ostalo za narod, čista zarada, ali meni kažu to ne moj jesti to je puno otrova.
Poljoprivreda je jedna od rijetkih grana biznisa u kojem ti daju nepovratne poticaje da nešto proizvedeš (a ne moraš i plasirati), a ako ti ne uspije zbog rizika poslovanja (vremenski uvjeti), onda još dobiješ odštetu od države. Dok drugi poduzetnici kao b.dale ulažu vlastita sredstva u biznis, a plaćaju i osiguranje da smanje rizike poslovanja. I onda se još žale što im isplata odštete (maltene kao da je država kriva za vremenske nepogode) kasni. I to sve iz naših džepova. I na kraju se žale da su drugi (sic!) na državnim jaslama...
5 jagoda i meni dovoljno za čitavu godinu. od tih jagoda ste napravili famu kao da se radi o nafti od koje ćemo svi živjeti i bogatiti se. jagoda je najviše špricana kultura, bez herbicida, pesticida, nema nikakvog prinosa.
inspektorčići dobili enormno povećanje plaća... ali produktivnost kao i dalje... nula bodova.
Grčke bi trebale biti skuplje, zar ne?
U HR se proizvede 40% ukupnih potreba hrane. Ništa se ne isplati, najžalosnije je s kruhom, zamrznuti iz Poljske... norhaus...
Ako lažu da su domaće, treba ih zaplijeniti i uništiti. Kao nekad lažne CD-e, torbice i sl. Pa neka onda opet krivo navode podatke.
One i jesu domaće jer puno naših radnika radi u inozemstvu.
Na žalost nema više okusa djetinjstva. Jagode, rajčica, jabuke, sve je bez ukusa, plastično, bljutavo... Kad se sjetim samo jabuka s plantaže Borinci kod Vinkovaca, koje smo kao srednjoškolci brali....zapadna agenda sve je uništila. Rusi s tim nemaju veze ( da ne bude zabune ).
Ne jedem kemiju, strogo bioloske proizvode i osijecam se dobro! U 35 godina nisam vidio doktora, nisam imao nikakvih problema sa zdravljem. Ima skepticnih ljudi koji kazu, to je sve kemija, hahahaha....
kupujem samo od jednog OPGjca iz zagrebačke županije. već godinama, ma što godinama, desetljeće je najmanje prošlo već. od pretprošle godine je mali problem jer sve što pobere ide u lokalne vrtiće , jer su njegove nešpricane i treći dandan su već gotove. jedva nažicamo jednu šteku , kaže nema jer svako jutro beru i nose direktno u vrtiće, mislim da i par lokalnih privatnih staračkih domova isto uzimaju, pa je sve teže dobiti malo.
Situacija s jagodama, lubenicama i poljoprivredom općenito je vrlo lako objašnjiva. Sve je to proizvodnja, a svatko dovoljno upućen zna da je bilo koji oblik proizvodnje u Hrvatskoj neisplativ. Ulažemo raznorazne poticaje, međutim nitko ne spominje konkurentnost na tržištu. Možemoo razmišljati o opstojnosti poljoprivrede samo ako budemo konkurentni na tržištu. Nažalost, najvjerojatnije će propasti većina poljoprivrednih proizvođača, zemlju će otkupiti stranci, okrupniti površine, smanjiti broj kultura i siguran sam da će njima biti isplatio.
Vise od 3 € za kg ne dam, pa taman je nikada vise ne zagrizao
Albansko voce i povrce je povoljno i odlicnog je kvaliteta.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Pa ni vrgoračke nisu kao Domaće ..jer kalva je razlika između njih i uvoznih..obadvoje raslo u stakleniku, ,špricano sa svim aditivima i raznim kemijama jer normalna jagoda nemože bit veličine ko pola šake , i kad ju zagrizeš tvrda ko kamen i plastični okus ...