Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU obaveze

Telekomi u Hrvatskoj spremni za nova pravila o roamingu

Poduzetnici sve više koriste roaming
Foto: Thinkstock
26.04.2016.
u 09:21

Cijene roaminga ovisit će o nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao i bit će uvećane za roaming naknade unutar EU koje određuje njegov tuzemni operator pa će tako, primjerice, hrvatski korisnici u roamingu plaćati uslugu sukladno tarifi koju su ugovorili sa svojim operatorom.

Tri najjače telekomunikacijske tvrtke u Hrvatskoj spremne su za primjenu novih EU obveza i pravila o roamingu, no smatraju da će im to negativno utjecati na prihode, ali i na prihode državnog proračuna.

Riječ je o novim pravilima i obvezama za operatore iz roaming uredbe EU čija primjena počinje od 30. travnja ove godine u sklopu čega će se cijene komunikacijskih usluga putem mobilnih telefona na području EU/EEA (EU plus Island, Lihtenštajn i Norveška) određivati na temelju cijena tuzemnih usluga svake države, uvećanih za naknade za roaming.

Po objašnjenju Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), to znači da će cijene roaminga ovisiti o nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao i bit će uvećane za roaming naknade unutar EU koje određuje njegov tuzemni operator pa će tako, primjerice, hrvatski korisnici u roamingu plaćati uslugu sukladno tarifi koju su ugovorili sa svojim operatorom.

Odgovarajući na upit Hine o primjeni novih pravila, iz Hrvatskog telekoma (HT), naglasili su da već u ovom trenutku korisnicima nude roaming opcije uz koje mogu znatno povoljnije koristiti usluge u EU i u više od 80 zemalja svijeta te da provode aktivnosti vezane za nove regulacije roaminga kako bi korisnicima omogućili povoljnije pružanje roaming usluga na području zemalja EU/EEA.

Dodaju da će nove roaming cijene na području EU/EEA biti usklađene s uredbom europskog parlamenta i vijeća, a temeljit će se na postojećoj tarifi korisnika, kao zbroj nacionalne cijene usluga prema drugim mobilnim mrežama i dodatne roaming naknade od 0,47 kn/min za odlazni poziv, 0,10 kn/min za dolazni poziv, 0,19 kn za SMS i 0,47 kn za 1MB podatkovnog prometa i za MMS.

– Zbroj nacionalne cijene, usluga prema drugim mobilnim mrežama i dodatne roaming naknade može iznositi najviše 1,81 kn/min za odlazni poziv, 0,57 kn za SMS i 1,90 kn za 1 MB podatkovnog prometa i za MMS poruke – poručuju iz HT-a.

Iz drugog po veličini operatora, tvrtke Vipnet, kažu da su obavili sve prilagodbe za pravovremeni početak primjene novih obveza, u sklopu kojih će povoljnije obračunavati cijene roaming usluga unutar EU/EEA zone.

– Korisnicima osnovnih roaming cjenika, cijena u EEA roamingu bit će jednaka cijeni poziva, SMS i MMS poruka prema ostalim mobilnim mrežama i MB u domaćoj tarifi, uvećana za dodatnu naknadu propisanu EU roaming regulacijom od 0,47 kn za odlaznu minutu, MMS i MB, od 0,19 kn za SMS i od 0,10 kuna/min za dolazni poziv – kažu iz Vipneta iz kojeg su već od 1. travnja ove godine ponudili više pogodnosti za putovanja po svijetu u sklopu kojih imaju prosječnu cijenu i nižu od dodatne naknade propisane EU roaming regulacijom.

No, iz Vipneta smatraju i da će u financijskom smislu uvođenje nove regulacije roaminga u EU negativno utjecati na telekom industriju, pa i na ukupnu vrijednost hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija, prihodovnu stranu državnog proračuna i očuvanje razine investicijskih ciklusa.

– Hrvatska se nalazi u skupini turizmu okrenutih zemalja članica EU koje imaju izrazitu neravnotežu između manjeg broja vlastitih građana koji odlaze u inozemstvo i velikog broja inozemnih turista koji borave u RH u roamingu. Stoga će pozitivne učinke prvenstveno osjetiti korisnici iz zemalja članica EU koji dolaze u RH u velikom broju, te će to biti osjetno veći nego pozitivni učinci za manji broj domaćih korisnika usluga koji će ih koristiti u roamingu/inozemstvu – procjenjuju iz Vipneta.

I iz tvrtke Tele2 Hrvatska poručili su također da će se u potpunosti prilagoditi novoj regulativi, te da će cijene EU roaming usluga za krajnje korisnike objaviti do kraja ovog tjedna.

– Nova regulativa više će odgovarati onim EU državama koje emitiraju više roaming korisnika u odnosu na one koje ih primaju zbog činjenice da turističke zemlje poput Hrvatske trebaju više investirati u mrežu i mrežne kapacitete. Stoga je bitno i nužno definiranje balansiranih veleprodajnih cijena i politike pravedne uporabe ("fair-usage policy") prije potpunog ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roaming predviđenog sredinom 2017. jer ista može značajnije negativno utjecati na poslovne rezultate, ali i razinu kvalitete usluga svih mobilnih operatera u Hrvatskoj – zaključuju iz Tele2 Hrvatska.

>> Zadnje pojeftinjenje poziva prije ukidanja roaminga

Komentara 2

TH
Thebestboy
06:20 27.04.2016.

Smanjivanje naknade za roaming će se negativno odraziti na investicije, tržišnu vrijednost i prihode telekom operatera? Već nas ovako kradu na VELIKO i isplačuju sebi pozamašne dividende i sad se još bune. Nek se prilagode i omoguće ono što su tuzemni operateri odavno uskladili za sve korisnike. Pa tako u latviji za 2eura imaš besplatne pozive i 2GB interneta.

UM
Umjereni
08:22 27.04.2016.

Podivljam kad mi ovi telekomunikacijski mastodonti idu laprdati o smanjivanju njihove zarade. Oni koji mi 30 Eura mjesečno naplaćuju internet u kojem mi je upload brzina 100 kilobajta u sekundi i u kojem 90% stanovništva još nema optički priključak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije