Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lansiran 1990.

Svemirski teleskop Hubble slavi 25. godišnjicu

fotka klastera
Foto: Reuters/PIXSELL
24.04.2015.
u 08:29

Teleskop je nazvan prema američkom astronomu Edwinu Hubbleu koji je 1920. utvrdio da se svemir širi. Lansiran je 24. travnja 1990. godine.

Svemirski teleskop Hubble ovaj tjedan slavi 25. godišnjicu, prenosi Fox News.

NASA njegovu godišnjicu obilježava ceremonijama instituciji Smithsonian i Newseumu u Washingtonu.

Kako javlja BBC, njegovu srebrnu godišnjicu također su proslavili slikom klastera zvijezda ''Westerlund 2'' koji se nalazi oko 20.000 svjetlosnih godina u sazviježđu Carina.

- Hubble je postao dio naše kulture- rekao je šef znanstvene misije NASA-e John Grunsfeld, bivši astronaut koji je bio na posljednje tri misije popravaka na teleskopu, prenosi Fox News.

Teleskop je nazvan prema američkom astronomu Edwinu Hubbleu koji je 1920. utvrdio da se svemir širi. Lansiran je 24. travnja 1990. godine. Prema institutu u Baltimoreu, dosad je prešao 3.4 milijardi milja. U prosjeku daje više od 829 gigabajta podataka svakog mjeseca , a sveukupno je proizveo više od 100 terabajta podataka. 

>> Hoćemo li na Jupiterovu mjesecu ipak pronaći život 

>> Hubble snimio 'najdublju' fotografiju svemira ikad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije