Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEJE Kako je zagrebačka ljubiteljica znanstvene fantastike postala najtraženija hrvatska kreatorica unikatnih kostima

Švelja stvorila karijeru na Zvjezdanim stazama

sferakon
Foto: Sferakon
1/4
12.03.2013.
u 17:00

Najbolji su klijenti krojačice Tatjane članovi Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza "USS Croatia"

Tatjana Štasni, 24-godišnja Zagrepčanka, za život zarađuje dizajniranjem i šivanjem maštovitih kreacija za mnogobrojne hrvatske obožavatelje znanstvene fantastike. Zanesenjacima u fantastične svjetove, poput onih iz televizijskih serijala Zvjezdane staze i Ratovi zvijezda, osmišljava i radi raznolike kostime, maske i perike u kojima se ovi šepire po različitim tematskim konvencijama.

Pola godine za kostim
Sjedište je krojačice na drugom katu roditeljske kuće u zagrebačkom naselju Gajnice. Do njezinih odaja vodi stubište što miriše na vaniliju. Po udobnu kauču i golemom radnom stolu njezine dizajnerske i šivaće radionice razasut je šivaći pribor, od škara, igala i konaca do ljepila i gumbi svih veličina i boja. Kreativni nered u sobi upotpunjuju posvuda razbacane šarene tkanine. Obješene na vješalicama ili nasađene na stalke nalaze se perike, maske i uniforme iz Zvjezdanih staza te kostimi iz drugih filmskih uradaka znanstvenofantastičnog žanra. Na prvi pogled zastrašujući kostimi Predatora i Aliena iz istoimenih filmova njezini su najkompliciraniji autorski radovi.

Kostim Predatora izrađivala sam pola godine. Svakodnevno sam lijepila papir, silikon, plastiku i autokit. Bilo je mukotrpno, ali se isplatilo prisjeća se Tatjana Štasni i dodaje kako je dosad samo za obožavatelje Zvjezdanih staza napravila 50-ak odora.
U šivanje se zaljubila kao desetogodišnja djevojčica. Za to je najzaslužnija njezina baka, vrsna šnajderica. Sa 14 godina Tatjana je počela eksperimentirati, a ubrzo je spojila sklonosti prema SF tematici i šivanju i pretvorila ih u profitabilno zanimanje. Danas je najtraženija hrvatska krojačica među obožavateljima znanstvene fantastike. Ovih dana za Hrvatski skijaški savez završava maskote zlatnog medvjeda Goldija za sljemensku skijašku utrku Svjetskog kupa. Kada ne radi, Tatjana Štasni većinu vremena provodi u sobi tik uz radionicu, svom izložbenom salonu. Ta je prostorija još impresivnija od futurističke radionice. Uređena je u vještičjem stilu.

Foto: Sferakon


Zidovi su obojeni tamnim bojama, pogled na francuski ležaj, koji dominira prostorom, djelomice skriva mreža ispletena od fine bijele tkanine koja se doima poput stoljećima nedirnute paučine. Kroz tu improvoziranu paukovu mrežu nazire se plišani škorpion. Masivne zavjese navučene su na okna cijelog dana. Živi detalji zbog kojih soba nevjerojatno sliči vještičjem kutku su poveća tarantula i golema mačka s dugačkim i gustim dlakama. Tarantulin brlog je, zapravo, stari fenjer obješen kao luster. Mačka se veći dio dana izležava na krevetu, a tu i tamo gimnasticira provlačeći se oko nogu gazdarice dok ova strasno tjera šivaću mašinu. Ponekad za šivaćim strojem probdije noć ne bi li na vrijeme nekome isporučila njegovo ruho ulaznicu u vlastiti svijet znanstvene fantastike.

To je pogled na svijet
Najbolji su klijenti krojačice Tatjane članovi Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza "USS Croatia". Udruga će na SF konvenciji 22. siječnja proslaviti peti rođendan. Ljubitelji Star Treka nisu više samo oni koji se sjećaju prvih pustolovina Kirka i Picarda, nego i današnji školarci i studenti. Upravo ovi najmlađi najagilniji su na redovtim SF druženjima, pa i nošenju replika Star Trek uniformi, te snimanju amaterskih filmova, skečeva i sinkronizacija.

Za SFerakon obično pripremamo Star Trek skeč. Radimo parodije po uzoru na Pervanove sinkronizacije. Probamo i snimamo kod mene doma, a jedini su nam budžet kolači koje nam napravi moja mama priča 19-godišnji član udruge Mario Martinis, redatelj i scenarist, koji se proslavio na internetu sinhronizirajući sa svojom ekipom jednu epizodu novog serijala Enterprise nazvavši je: Gdje i kapetani idu pješice. Student PMF-a u Zagrebu Miroslav Stankić, poznatiji u SF krugovima i na internetu kao Pax, današnji je predsjednik udruge. Prva je šefica "trekija", 39-godišnja Melita Jambrošić Ivšak, poznatija kao Sayock inženjerka aeroprometa.

Star Trek za mene nije samo serija.To je pogled na svijet kaže Melita. Bilo lijepo kada bismo za 200 godina živjeli na moralnoj i tehnološkoj razini Star Treka!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije