Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hit među mladima

SnapChat - aplikacija koja 'sekstingom' ugrožava Facebook

apple iphone
Reuters/PIXSELL
04.01.2013.
u 11:40

Rezultati kretanja na tržištu govore da je zadnjih tjedan dana SnapChat bio treća najpopularnija besplatna mobilna aplikacija među korisnicima dok Facebookova Poke nije ušla niti među prvih 100

Možda nikad niste čuli za SnapChat, ali vjerujemo da će se ta sitna neupućenost ubrzo prevladati. Naime, riječ je mobilnoj aplikaciji koju su prije nepunih godinu dana osnovala dvojica studenata s američkog sveučilišta Stanford a koja bi, procjenjuju upućeni, uskoro mogla premašiti popularnost Instagrama ili čak svepristunog Facebooka, piše CNN.

Nakon što je njihova aplikacija zadobila milijun korisnika koji dnevno putem svojim mobitela pomoću SnapChata pošalju oko 70 milijuna ''samouništavajućih'' slika, osnivači Evan Spiegel i Bobby Murphy sa sjetom se prisjećaju trenutka kada su je predstavili pred kolegama i bili - ismijani!

- Svi su nam govorili da je ideja grozna i da nikom neće korisiti. Govorili su da će je upotrebljavati samo mali broj osoba za ''seksting'' (slanje seksi fotografija i poruka eksplicitnog sadržaja) - prisjetio se Spiegel. No njihove su se pretpostavke pokazale krivima pa su tako ''samouništavajuće'' fotografije, koje nekoliko sekundi nakon slanja nestaju bez traga, postale pravi hit među mlađom populacijom.

To ne bi trebalo čuditi jer je kreiranje poruka najjednostavnije moguće. Korisnici SnapChata otvaraju specijalnu aplikaciju te potom biraju primatelja s liste prijatelja. Nakon toga određuju vijek trajanja fotografija i video poruka koje šalju, no on ne može biti dulji od deset sekundi. Aplikacija omogućava i dodavanje teksta te specijalnih efekata pa je tako trenutno glavni konkurent socijalnoj Facebookovoj aplikaciji Poke koju je Zuckerberg na tržište lansirao uoči Božića. Štoviše, preliminarni rezultati kretanja na tržištu govore da je zadnjih tjedan dana SnapChat bio treća najpopularnija besplatna mobilna aplikacija među korisnicima dok Facebookova Poke nije ušla niti među prvih 100.

Stoga nije teško za pretpostaviti što trenutno Zuckerbergu uzrokuje glavobolju te kako nekim novim klincima predmet  želja polako postaje sve što nije Facebook.

>>Facebook privremeno blokirao slanje novogodišnjih čestitki

Komentara 3

Avatar Torento
Torento
15:06 04.01.2013.

Hahaha. Samouništavajuća. Dovoljno je na iphonu brzo pritisnuti donje (glavno) tipkalo i gornje tipkalo za paljenje mobitela istovremeno i imate screen capture (screenshot).

Avatar flegmatik
flegmatik
12:19 04.01.2013.

Ako se studenti sa Stanforda bave ovakvim izmišljotinjama, čovječanstvu se stvarno gadno piše :-(

Avatar vrex
vrex
19:41 06.01.2013.

@ torento: ne može se slikati dolazna fotografija, probao sam. ispadne nešto sasvim drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije