Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKE TEŠKOĆE

Slavna dizajnerska kuća Bertone prestaje s poslovanjem

Bertone
Foto: Bertone
1/8
17.03.2014.
u 12:15

U Bertoneu su dizajnirani legendarni automobili kao što su Lamborghini Miura i Countach, Lancia Stratos...

Bertone je tijekom posljednjih godina nekoliko puta izbjegao bankrot, no sada je došao kraj. Ova slavna talijanska dizajnerska kuća zbog financijskih poteškoća prestaje s poslovanjem, prenosi Autocar.

Tvrtku navodno čeka nekoliko sudskih slučajeva, a nedavno je otpušteno 160 radnika. Dobavljači su pravnim putem odlučili tražiti neisplaćene troškove.

Kuću je 1912. godine osnovao Giovanni Bertone, a nakon 2. svjetskog rada preuzima je njegov sin Nuccio. Šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su možda i naslavnije razdoblje Bertonea, koji se povezao sa tada svježom markom Lamborgihini, s kojom je tvorio svojevrsan pandan Ferrariju i Pininfarini. Dok je potonji par išao na nešto uglađeniji i klasičniji dizajn, Bertone je za Lamborghini imao mnogo radikalnije ideje, čime su mladoj marki osigurali jedinstven imidž i mjesto na tržištu superautomobila.

U tom razdoblju za Bertone je radio Marcello Gandini, na čijem su crtaćem stolu nastali danas legendarni sportski auti poput Lamborghini Miure i Countacha, Lancije Stratos i Alfe Montreal. Od ostalih, manje ekstravagantnih auta dizajniranih u Bertoneu ističu se BMW E12, Citroën BX i XM, Fiat 850 Spider i Punto Cabrio, Iso Lele, Škoda Favorit...

>> Alfieri - koncept koji najavljuje budućnost Maseratija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije