Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA

'Šeraj pozitivu, blokiraj negativu' za povećanje sigurnosti djece na internetu

23.02.2017., Zagreb, Sky Office, Ulica Roberta Frangesa Mihanovica 9 - Konferencija za novinare Hrvatskog Telekoma na kojoj su predstavljeni rezultati za 2016. godinu.  Natasa Rapaic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
10.03.2017.
u 00:12

HT je tehnološki lider, s čime dolazi i određena odgovornost za sigurnost na internetu. Pogotovo kada je riječ o djeci – naglašava Nataša Rapaić

Šeraj pozitivu, blokiraj negativu”, inicijativa je HT-a koja je ujedinila akademsku zajednicu, nevladin sektor i državne institucije s ciljem povećanja razine sigurnosti djece na internetu. Glavni partneri su udruge Hrabri telefon i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, čiji predstavnici koordiniraju EU Kids Online, najveći međunarodni projekt u području istraživanja medijskih navika djece. Ključan rezultat inicijative bit će prvo nacionalno komparativno istraživanje razine sigurnosti djece na internetu, na temelju kojeg će se prvi put u Hrvatskoj moći napraviti čvrsta stručna podloga za nacionalnu regulaciju.

Trenutačni podaci pokazuju da su mladi u Hrvatskoj iznimno aktivni online, dok je razina poznavanja rizika i načina zaštite od prijetnji vrlo niska. Naime, 96 posto mladih provodi na internetu više od sat vremena dnevno, čak 65 posto djece između 7 i 9 godina ima otvoren profil na Facebooku, a 50 posto školaraca koristi društvene mreže za vrijeme nastave. HT je predstavio hrvatsku inačicu europskog portala TeachToday. Portal će sadržavati koristan sadržaj i savjete o sigurnosti na internetu namijenjene djeci i roditeljima.

– HT je tehnološki lider, s čime dolazi i određena odgovornost za sigurnost na internetu. Pogotovo kada je riječ o djeci – naglašava Nataša Rapaić, članica uprave HT-a. Mladi ljudi danas u rukama imaju moćnu tehnologiju, no bez kvalitetnih uputa kako se njome ispravno koristiti. Komunikacija putem interneta i društvenih mreža je direktna, bez posredovanja roditelja ili drugih bliskih članova obitelji, no to ne znači da mlade treba ostaviti bez nadzora, smatra ambasador inicijative Marko Matijević, urednik portala srednja.hr.

>> HT: STEM nije 
trend, nego odluka

Komentara 4

GR
grof83
11:31 23.03.2017.

zašto vaše djelatnice s ugovorm na određeno kad ostanu trudne dobiju pedalu ?!

Avatar Ironman0105
Ironman0105
12:57 23.03.2017.

"Šeraj", i to vec u naslovu....vjerovali ili ne

LI
Lik123
11:08 23.03.2017.

Da bar postoji nekakva hrvatska riječ za šeranje, recimo dijeljenje ili tak nekaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije