Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Samsung Galaxy S23 Ultra: Moćni monolit kojeg će svi htjeti nadmašiti

Samsung Galaxy S23 Ultra
Foto: Danijel Lijović
1/39
26.02.2023.
u 10:59

Ultra nije doživjela puno velikih iskoraka u odnosu na lanjski model, ali je izuzetno dobro zaokružen uređaj koji cilja na najzahtjevnije korisnike velikih zaslona na mobitelima

Mama taj želim. Kad klinci prođu pored izloga LEGO trgovine, neoprezni roditelji koji nisu na vrijeme izveli akciju izbjegavanja tog dijela šoping centra, zasigurno se moraju suočiti s takvim zahtjevom djeteta koje upire u najveću moguću kutiju LEGO kockica. Taj deja vu sam imao isprobavajući novi Samsungov mobitel Galaxy S23 Ultra. Ovaj pametni telefon stvoren je da bi bio vrhunac ponude velikih mobitela, a svojom izvedbom opravdava titulu šampiona teške kategorije.

Izgleda poput moćnog crnog monolita kojeg će svi konkurenti pokušavati nadmašiti, ali neće im biti lako. Samsung Galaxy S23 Ultra izvana je gotovo identičan lanjskom modelu i na prvu se može činiti da nema nekih velikih nadogradnji, ali ovo je vjerojatno najbolji mobitel koji danas možete kupiti. Nije za svakoga jer je i velik (dimenzije 77.97 x 163.32 x 8.89mm) i težak (233 grama), a bome i prilično skup (U Hrvatskoj se može nabaviti po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1,449.00 eura).

Foto: Danijel Lijović

Nudi odlične performanse, vrlo kvalitetne fotografije u gotovo svim uvjetima na krilima nove glavne kamere od čak 200 megapiksela koju prati i bolje softver za obradu fotografija, bolja je stabilizacija videa, konačno je poboljšano trajanje baterije, povećan je i ugrađeni kapacitet prostora za podatke (sada kreće od 256 GB, duplo više od lanjskog modela). Sve to zapakirano je vrlo lijep i elegantan finiš kućišta matirane pozadine i za Samsung uobičajeno visoko kvalitetnog zaslona (6,8").

Samsung Galaxy S23 Ultra
1/28

Sviđa mi se što se Samsung odlučio na manje zakrivljene rubove, sada nisu baš kockasti kao na iPhoneu, ali nisu ni toliko zaobljeni da vam prsti bježe po rubu i remete korištenje po aplikacijama. O zaslonu ne treba trošiti previše riječi, to je segment koji je uvijek bio veliki adut korejskom divu. Sada smo dobili još svjetline ekrana (do maksimalnih 1750 nita), a to znači da bez problema tapkate po mobitelu i po suncu. Također, možete i dosta smanjiti svjetlinu što mi je posebno korisno u večernjim satima kada se još ne uspijevam riješiti mobitela pa mi je ugodnije za oči da mi ekran ne bliješti.

Foto: Danijel Lijović

Ultra ima novu glavnu kameru od čak 200 megapiksela s boljom stabilizacijom slike. Novi foto senzori su i na ultra širokokutnoj kameri i na čak dvije telefoto kamere (3x i 10x). U praksi ćete zapravo rjeđe fotografirati s maksimalnih 200 megapiksela jer vam nisu potrebni i zauzimaju puno prostora, a tu je i malo kašnjenje u brzini okidanja takvih fotografija. No, ako želite uhvatiti maksimalno detalja na fotki sada to možete i učiniti. I to u tolikoj mjeri da ako fotografirate po danjem svjetlu te fotografije možete slobodno printati i za velike zidne plakate, toliko oštro i detaljno hvata ova kamera.

Foto: Danijel Lijović

Meni su fotografije čuvene crkve Sagrada Familia u Barceloni zauzimale po 30-tak MB-a pa ih nisam ni mogao učitati uz ovaj tekst (fotografija fore je u smanjenoj rezoluciji), ali ako želite vidjeti kako izgleda takva fotografija možete je pogledati ili skinuti s ovog linka. (desni klik pa novi tab ili snimite file).

I posljednja iPhone serija je išla u ovom smjeru, ali dojma sam da je Samsung to još bolje izveo i da izvlači još više oštrih detalja. Stvarno impresivno. Iako, ponavljam, na većini fotografija, pogotovo ako ih gledati odmah na mobitelu gotovo sigurno nećete ni primijetiti razliku jeste li snimali sa 200 megapiksela, 50 ili 12. No, dok pogledate fotografije detaljnije na računalu uočit ćete razliku.

Također, sam isprobao fotografiranje Ultrom u teškim uvjetima za bilo koji mobitel - zamračeni unutarnji prostor s umjetnim svjetlom tijekom nastupa legendarnog Henryja Rollinsa u zagrebačkoj Tvornici. Snimati koncerte i s DSLR-om fotoaparatima je zahtjevan posao. Zato nikad nisam fan onih marketinških poruka koje vam govore da mobitel može snimati kao profesionalni SLR fotoaparat. Ne može, ali mobiteli jesu strašno napredovali i zato su i nestali kompakt fotoaparati, a doista se često mogu i snimati profesionalne fotografije.

Kako je to izgleda možete pogledati u sljedećoj fotogaleriji:

Samsung Galaxy S23 Ultra
1/12

Ipak, to je teže u uvjetima dok se u polumraku netko kreće na pozornici. U Tvornici čak nisam došao u prve redove kako bih inače to na koncertima činio iz "foto pita" (prostor između pozornice i publike), nego sam sjeo na tribine i od tamo fotkao Rollinsa koji je stalno radio grimase - a ne želite da vam ljudi u mraku mašu rukama dok ih fotkati jer će to većinom ispasti mutni kadrovi. Kao što možete vidjeti u galeriji i kad je veći dio kadra dovoljno oštar ako je ruka u pokretu prsti će biti zamućeni i to je nešto što će mobiteli još dugo "morati" istrpjeti. 

Bilo je tako i s Ultrom, dobio sam dosta fotki sa zamućenim pokretima, ali dobio sam i fotografije s čistim detaljima i pozama koje su iskoristive i za objave u print izdanjima. Sve to sjedeći s 20-tak metara udaljenosti, što je puno za mobitel, pogotovo u takvim uvjetima. Zapravo, obzirom na moćniju periskopsku telefoto kameru (10x optički zum) bolje su mi i manje mutne fotografije ispadale kada sam više zumirao, nego manje što je rijetko slučaj na drugim uređajima. Jako sam zadovoljan mogućnostima telefoto kamera koje dakle mogu biti vrlo korisne čak i kad ne snimate na otvorenom po danjem svjetlu.

Foto: Danijel Lijović

Da, i ovdje možete snimati i Mjesec i dobiti sasvim pristojan rezultat, iako ćete se više ispatiti pokušavajući držati mobitel stabilno dok pokušavate Mjesec uloviti u kadar. Nema puno smisla koristiti zumiranje do maksimuma, ali sve do recimo 30x uvećavanja je vrlo iskoristivo i prihvatljive kvalitete.

Foto: Danijel Lijović

Selfie kamere je također dobila poboljšanje iako nominalno ima manje megapiksela. Još jedan od onih dokaza da nije sve u nabrijavanju piksela, nego da je bitno imati i kvalitetan softver koji to sve prati. A Galaxy S23 Ultra svoje snažne performanse i procesuiranje svih zadataka pa i bolje obrađivanje fotografije zahvaljuje novom snažnom čipsetu iz tvornica Qualcomma - Snapdragonu 8 Gen 2. To je najjači ovogodišnji čipset za Android mobitele koji je još dorađen posebno za Samsungovu Galaxy seriju.

Foto: Danijel Lijović

To je omogućilo i bolje trajanje baterije što je bila mana na prošlim modelima iako je i dalje isti kapacitet baterije (5000 mAh). Sada sam većinom i u drugi dan korištenja ulazio s preostalom baterijom. Ali, na one intenzivnije dane sam znao imati primjere da sam do 20 navečer ostao s tek 17 posto baterije (uz 4,5 sati uključenog zaslona i malo više od 10,5 sati ugašenog zaslona).

Tijekom intenzivnog fotkanja (ovog puta na koncertu Severine) sam u jednom trenutku osjetio blago zagrijavanje uređaja koje se potom ipak brzo i povuklo. Ipak, u vezi baterije najviše mi smeta što Samsung još uvijek nije napravio veći iskorak u brzini punjenja, Galaxy S23 Ultra podržava jačinu punjenja samo do 45 vata dok je konkurencija odavno već na 66 vata pa čak i 120 vata. Također u kutiji dobijete samo USB-C kabel za punjenje, a ne i klasični punjač. Za napuniti punu bateriju potrebno je više od sata što je slabije od konkurencije, a ako pritom ne koristite Samsungov kabel može vam potrajati i više od 2 sata.

Ukratko rečeno, Ultra nije doživjela puno velikih iskoraka u odnosu na lanjski model, ali je izuzetno dobro zaokružen uređaj koji cilja na najzahtjevnije korisnike velikih zaslona na mobitelima.



PLUSEVI
- moćne performanse
- odličan dizajn i sjajan zaslon
- odlične kamere
- povećan kapacitet prostora za podatke
- bolje trajanje baterije
- korisna S Pen olovka

MINUSI
- visoka cijena (1,449.00 eura)
- presporo punjenje
- velike dimenzije i težina nisu za svakoga
- sporije okidanje u nekim postavkama

Komentara 1

GL
Glija
20:08 26.02.2023.

Jedino šta je na drop testu lošiji od svih kineza XD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije