Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čudo tehnologije

Robotska ruka prevladala jednostavna ograničenja ljudskog tijela

robotska ruka
Foto: Screenshot
1/2
20.02.2016.
u 07:00

Ista tehnologija koja primjerice zamjenjuje slomljenu ruku također može dati osobi s dvije zdrave ruke novi ud kako bi prevladala jednostavna ograničenja ljudskoj tijela.

Osim što zamjenjuju oštećene udove i osobi vraćaju njihovu funkcionalnost proteze se mogu koristiti i kad ne postoji zdravstveni razlog za njihovo korištenje. Ista tehnologija koja primjerice zamjenjuje slomljenu ruku također može dati osobi s dvije zdrave ruke novi ud kako bi prevladala jednostavna ograničenja ljudskoj tijela.

Upravo s tom zamisli Georgia Tech izradila je pametnu robotsku ruku. Iako je prvotno dizajnirana kako bi pomogla bubnjaru koji je izgubio ruku, danas ona ima drugu funkciju.

Ovo tehnološko čudo zna što treba svirati osluškujući glazbu u prostoriji. Na primjer, ako bubnjar svira lagano, robotska ruka usporava tempo, a ako pak bubnjar ubrzava, krak prati njegov tempo i svira sve brže i brže. 

Drugi aspekt njene inteligencije očituje su u tome što uvijek zna smjer kretanja ljudskih ruku te gdje se nalaze bubnjevi. Ruka se kreće naravno s intuitivnim pokretima jer se programira pomoću ljudske tehnologije za praćenje pokreta, objasnili su stručnjaci Georgia Techa.

>>Najavljena robotička liga Croatian Makers – 400 robota bit će podijeljeno osnovnoškolcima

>>“A što želimo u životu? Izmišljati puno korisnih robota”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije